Πέθανε ο κριτικός τέχνης Germano Celant, επινοητής του όρου «Arte Povera»

Πέθανε ο κριτικός τέχνης Germano Celant, επινοητής του όρου «Arte Povera» Facebook Twitter
Ο Germano Celant, επινοητής του όρου Arte Povera, που χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει ένα νέο, πρωτοποριακό, εικαστικό κίνημα στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.
0

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο Ιταλός κριτικός τέχνης Germano Celant, επινοητής του όρου «Arte Povera» για το πρωτοποριακό εικαστικό κίνημα που άνθισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Το περιοδικό Artribune μετέδωσε πως ο Celant πέθανε στο Μιλάνο μετά από επιπλοκές λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε εμφανίσει συμπτώματα μετά την επιστροφή του στην Ιταλία από την Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί για το Armory Show στις αρχές Μαρτίου.

Ο Germano Celant ήταν εκείνος που εισήγαγε στο διεθνές λεξιλόγιο της ιστορίας της τέχνης τον διάσημο όρο Arte Povera (Φτωχή Τέχνη), για να ορίσει τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας Ιταλών δημιουργών, οι οποίοι είχαν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν μια καινοτόμο και ποιητική εικαστική γλώσσα, χρησιμοποιώντας ακατέργαστα φυσικά ή πεπαλαιωμένα υλικά και φυσικά στοιχεία.

Στους πρωταγωνιστές του πρωτοποριακού αυτού κινήματος συγκαταλέγονται οι Alighiero Boetti, Mario Merz, Gilberto Zorio, Michelangelo Pistoletto, Giuseppe Penone, Luciano Fabro, Jannis Kounellis και Pino Pascali.

Πέθανε ο κριτικός τέχνης Germano Celant, επινοητής του όρου «Arte Povera» Facebook Twitter
Germano Celant, «Arte Povera: Notes on a Guerrilla War», δημοσίευση στο Flash Art n°5, 1967. Φωτογραφία από το αρχείου του περιοδικού.

Στη διάρκεια της μακράς πορείας του, διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις για διάφορα διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα όπως το Guggenheim της Νέας Υόρκης, το Centre Pompidou στο Παρίσι, η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και το Pinault Foundation στη Βενετία. Το 1997 επιμελήθηκε επίσης την Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας.

Από το 1995, η πορεία του συνδέεται με το Prada Foundation, που χρηματοδοτείται από τον διάσημο οίκο μόδας. Στο ίδρυμα αυτό είχε διοργανώσει περίπου 40 εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αναδρομικής έκθεσης του Jannis Kounellis το 2019.

«Ο κόσμος του πολιτισμού και της δημιουργίας θρηνεί την απώλεια ενός ακόμη από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του. Ο Germano Celant, ο κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, στον οποίον οφείλουμε μία από τις πιο γόνιμες ιταλικές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα, αφήνει μια Ιταλία φτωχότερη, χωρίς τη μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Dario Franceschini.

«Ο Germano Celant θα μείνει ανεξίτηλα στην ιστορία για την ιδέα της Arte Povera. Στη δεκαετία του 1960, ήδη σε νεαρή ηλικία, παρατηρούσε πως οι καλλιτέχνες εργάζονταν με πολύ απλά υλικά και παρήγαν έργα με υψηλή εννοιολογική αξία. Η Arte Povera έγινε τότε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά κινήματα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα», σχολίασε ο Stefano Boeri, αρχιτέκτονας και διευθυντής της Triennale του Μιλάνου.

Με πληροφορίες από AFP

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.