Έκλαιγαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα

Έκλαιγαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα Facebook Twitter
0

Ο σκελετός ενός Νεάντερταλ που βρέθηκε σε μία σπηλιά στο Ιράκ, ήδη διάσημη για τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί εκεί, προσφέρει νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους και πιθανότατα πραγματοποιούσαν τελετές με λουλούδια. 

 

Επιστήμονες δήλωσαν την Τρίτη ότι ανακάλυψαν τον ανώτερο σκελετό ενός Νεάντερταλ που έζησε πριν από περίπου 70.000 χρόνια, στο σπήλαιο Shanidar στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εύρημα ήταν «καλά διατηρημένο». Το άτομο, ονομάστηκε Shanidar Z, η ηλικία του ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών και το φύλο του δεν έχει προσδιοριστεί. Το σπήλαιο αποτέλεσε κομβικό σημείο για την αρχαιολογία στα μέσα του 20ου αιώνα.

Σκελετοί από δέκα ακόμη Νεάντερταλ, έξι ενήλικες και τρία βρέφη, είχαν βρεθεί πριν από 60 χρόνια προσφέροντας μία εικόνα των φυσικών τους χαρακτηριστικών, της συμπεριφοράς τους και της διατροφής τους. Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει γύρη σε δείγματα εδάφους που λήφθηκαν από σημείο κοντά σε έναν από τους σκελετούς, μια ανακάλυψη που τους ώθησε να υποστηρίξουν ότι οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους και πραγματοποιούσαν ταφικές τελετές με λουλούδια. Η υπόθεση βοήθησε να αλλάξει η επικρατούσα άποψη της εποχής για τους Νεάντερταλ.

Οι επικριτές της άποψης υποστήριζαν πως η γύρη βρέθηκε στη σπηλιά μεταγενέστερα χάρη σε άλλους κατοίκους της. Αλλά στα οστά του Shanidar Z, τα οποία πιστεύεται ότι είναι το ανώτερο μέρος ενός σκελετού που ανακαλύφθηκε το 1960, βρέθηκαν ιζήματα που περιείχαν αρχαία γύρη και άλλα φυτικά κατάλοιπα, «αναζωπυρώνοντας» το σενάριο των τελετών ταφής. «Στην αρχή είχα αμφιβολίες, πολλές μελέτες αμφισβητούν τα ευρήματα για τα ταφικά έθιμα, έχω αλλάξει άποψη και το σενάριο αυτό είναι πολύ πιο πιθανό. Είμαι ενθουσιασμένη και περιμένω να δω τα πλήρη αποτελέσματα από τις νέες αναλύσεις μας», λέει η οστεολόγος και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Emma Pomeroy. 

Έκλαιγαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα Facebook Twitter

Τα ταφικά έθιμα είναι μέρος μίας ευρύτερης επιστημονικής διαμάχης η οποία αναπτύσσεται γύρω από τα γνωσιακή πολυπλοκότητα των Νεάντερταλ. Η έρευνα υποστηρίζει ακόμα ότι οι Νεάντερταλ έκαναν καταδύσεις για να βρουν όστρακα ώστε να κατασκευάσουν εργαλεία. «Μπορείς να θάψεις ένα σώμα για καθαρά πρακτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγεις επικίνδυνα ζώα ή και τη μυρωδιά. Αλλά όταν η ταφή ξεπερνά την πρακτικότητα είναι σημαντικό, καθώς αποτελεί ένδειξη μίας πιο περίπλοκης, συμβολικής και αφηρημένης σκέψης, αλλά και συμπόνιας και φροντίδας για τους νεκρούς και ίσως αισθήματα πένθους και απώλειας» υποστηρίζει η Pomeroy.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα από το πότε οι Νεάντερταλ τοποθετήθηκαν εκεί η σπηλιά αποτελεί έναν «ειδικό χώρο» ενώ υπογραμμίζουν πως η ταφή έχει πραγματοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.