Πέθανε ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας της 4AD records

Πέθανε ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας της 4AD records Facebook Twitter
Ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας της 4AD records, πέθανε σήμερα σε ηλικία 62 ετών
0

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 62 ετών ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας που άφησε εποχή με τα εξώφυλλα της δισκογραφικής 4AD records και που θεωρήθηκε από πολλούς ένας από τους επιδραστικότερους graphic designer της γενιάς του.

Την ανακοίνωση έκανε ο συνάδελφός και στενός του φίλος Adrian Shaughnessy, ο οποίος ανέφερε ότι «ο ήρωας και φίλος μου Vaughan Oliver, πέθανε». Δεκάδες φανς και συνεργάτες του έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για την απώλεια μέσα από μηνύματα στο Twitter τις τελευταίες ώρες. κάνοντας λόγο για ένα καλλιτέχνη και δάσκαλο της γραφιστικής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

My friend and design hero Vaughan Oliver died peacefully today, with his partner Lee by his side. Vaughan Oliver 1957–2019).

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adrian Shaughnessy (@adrian.shaughnessy) στις

Ο Οliver υπήρξε κεντρική φιγούρα της post-punk περιόδου δημιουργίας, με ένα μοναδικό στιλ που ταυτίστηκε απόλυτα με τη μουσική των δίσκων της 4AD.

Ο βρετανός γραφίστας είχε έδρα το Epsom, νότια του Λονδίνου και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τα στούντιο 23 Envelope και v23. Και τα δύο στούντιο διατηρούσαν στενή σχέση με την δισκογραφική εταιρία 4AD μεταξύ 1982 και 1998. Τα έργα του Oliver φιγουράρουν σε δίσκους των όπως Mojave 3, Lush, Cocteau Twins, Dead Can Dance, The Breeders και Pixies. Εκτός στούντιο είχε σχεδιάσει εξώφυλλα για τους David Sylvian, The Golden Palominos και Bush.

Πέθανε ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας της 4AD records Facebook Twitter

Το περιοδικό Interview είχε υμνήσει το έργο του, γράφοντας πως ο Vaughan Oliver μεταμόρφωσε δύο κομμάτια κολλημένου χαρτονιού σε αντικείμενα τέχνης. Η αισθητική του, με αφηρημένες χρήσεις τυπογραφίας και υποβλητικές υφές, δημιούργησε ένα είδος συνεκτικής οπτικής γλώσσας που επηρέασε αθόρυβα μια γενιά graphic designers και εικαστικών.

Σε συνέντευξή του, είχε αποκαλύψει πως ο αφορμή για να ασχοληθεί με το graphic design ήταν το ενδιαφέρον του για τη μουσική και πως είχε ανακαλύψει την ομορφιά της τέχνης μέσα από τα εξώφυλλα των άλμπουμ.

Πέθανε ο Vaughan Oliver, ο θρυλικός γραφίστας της 4AD records Facebook Twitter

Η τέχνη του χαρακτηρίστηκε μυστηριώδης και διφορούμενη, αλλά θεωρείται πως βοήθησε πραγματικά να διαμορφώσει την αισθητική της 4AD. Ο Oliver εμπνεύστηκε από τον Σαλβαδόρ Ντάλι, τον ζωγράφο που θαύμαζε κατά τα χρόνια των σπουδών του στο κολέγιο και το πλούσιο έργο του είναι μια υποδειγματική εικαστική παρακαταθήκη που πάντρεψε με ξεχωριστό τρόπο τον ήχο θρυλικών καλλιτεχνών με την εικόνα.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.