Ένα τετραήμερο αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» θα φιλοξενήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Πέμπτη 18 έως την Κυριακή 21 Απριλίου.


Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος που συνδιοργανώνουν το αφιέρωμα, παρουσιάζουν ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, αθηναϊκές πρεμιέρες μετά το φετινό 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και ένα μικρό αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο κινηματογραφιστή Γιώργο Καρυπίδη.


Επιπλέον στο τετραήμερο θα συμμετέχουν: νέοι Έλληνες σκηνοθέτες, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, αναγνωρισμένοι Έλληνες ντοκιμαντερίστες και μια ταινία υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ: το «Of Fathers and Son's» του Σύριου σκηνοθέτη Talal Dekri που θα προβληθεί το Σάββατο στις 20:00 για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το ευρύ κοινό.


Για τέσσερις ημέρες, από τις 18:00 και μέχρι τα μεσάνυχτα, θα προβληθούν 18 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ενώ θα πραγματοποιηθούν master classes και μια σημαντική ημερίδα που συνδιοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Nτοκιμαντέρ με το ΕΚΟΜΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ενημέρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων που αφορούν στο ελληνικό ντοκιμαντέρ.


Η αθηναϊκή πρεμιέρα της επίκαιρης ταινίας του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown-Για μια χούφτα ψήφους» θα γίνει την πρώτη μέρα του Αφιερώματος, την Πέμπτη 18/4 στις 20:30. Πρόκειται για μια ταινία για την σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς στην Ελλάδα, μια άμεση καταγραφή της εκλογικής διαδικασίας στην ελληνική επαρχία, μια μικρογραφία μιας χώρας που ακόμα ψάχνει σωτήρες για να πάει μπροστά.


Τέλος η αθηναϊκή πρεμιέρα για την ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη «Για χωρίς λόγο» θα γίνει την Κυριακή 21/4 στις 20:15 ενώ θα προβληθεί και η ταινία «ΛΠ» για το έργο της Λένας Πλάτωνος, της σημαντικής αυτής φιγούρας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών του αφιερώματος ΕΔΩ.

 

Info

«Με τα μάτια ανοιχτά»

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

18, 19, 20 και 21 Απριλίου

Ώρες: 18:00-24:00