Το πολυβραβευμένο «Βαλς με τον Μπασίρ» και άλλες ταινίες animaion Ισραηλινών δημιουργών θα προβληθούν σε αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Από την Πέμπτη 28 έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου το Διεθνές Φεστιβάλ Animation "Amimasyros" συνεργάζεται με την Πρεσβεία του Ισραήλ και φέρνουν στην Ταινιοθήκη μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες κινουμένων σχεδίων από νέους ταλαντούχους Ισραηλινούς δημιουργούς.

 

Η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στην Tal Kantor, λέκτορα την Ακαδημία Τεχνών και Design της Bezalel και συντάκτρια του περιοδικού Moonfash, αλλά και animator και visual artist.

 

Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους αλλά και μουσικά βίντεο που έχουν ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη θεματική τους και μιλούν για τους δρόμους της Ιερουσαλήμ του τότε και του σήμερα, άλλοτε με νοσταλγία και συγκίνηση κι άλλοτε με μαύρο χιούμορ.

 

Ταινία έναρξης του αφιερώματος είναι το πολυβραβευμένο «Βαλς με τον Μπασίρ» του Άρι Φόλμαν που προβλήθηκε το 2008 και έβαλε στον χάρτη τoυ παγκόσμιου animation το Ισραήλ.

 

Η συγκλονιστική ταινία του Φόλμαν έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, το Βραβείo της Εθνικής Ένωσης Κριτικών των ΗΠΑ (NSFC) για την καλύτερη ταινία, ενώ ήταν υποψήφιο στα Όσκαρ του 2008 για βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας.

 

Το φιλμ καταγράφει τις περιπέτειες του Φόλμαν, ενός βετεράνου του πολέμου Ισραήλ - Λιβάνου του 1982, που προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη γύρω από τις σφαγές στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα.

 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ισραηλινό περιοδικό animation Moonfash και την Bezalel Academy of arts and design της Ιερουσαλήμ, μια από τις καλύτερες ακαδημίες κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως.

 

Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

21:00 Βαλς με τον Μπασίρ (2008 - 90') – Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

20:00 Φοιτητικές ταινίες

22:00 Μουσικά βίντεο animation

 

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

20:00 Φοιτητικές ταινίες

22:00 Ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους

 

Info

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Είσοδος: 5 ευρώ