Φωτο: Julian Mommert
Φωτο: Julian Mommert

 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος δημιουργός που καλεί το Tanztheater του Βούπερταλ, η περίφημη χοροθεατρική ομάδα της Πίνα Μπάους, μετά το θάνατο της σπουδαίας χορογράφου ώστε να δημιουργήσει νέο έργο για την 44η του καλλιτεχνική σεζόν. 

 

Οι στόχοι του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch ήταν ανέκαθεν η άναρχη φόρμα, η σοφία, η δημιουργική εξερεύνηση, και η αφοσίωση σε συνδυασμό με πάθος. Ο Καλλιτεχνικός και διοικητικός διευθυντής Άντολφ Μπίντερ σε δήλωση του για τη νέα σεζόν είπε ανάμεσα σε άλλα:

 

«Το δημιουργικό έργο γεννάει τη δική του πραγματικότητα, εκείνη των πιθανοτήτων. Η σεζόν 2017 – 2018 συνδυάζει αποσπάσματα από δουλειές της Πίνα Μπάους από διάφορες καλλιτεχνικές περιόδους, και για πρώτη φορά δύο πλήρη έργα καλλιτεχνών που δεν κατηγοριοποιούνται, του Δημήτρη Παπαϊωάννου και του Alan Lucien Øyen. Η θρυλική ομάδα χορευτών θα ερμηνεύσουν επί σκηνής από το Βούπερταλ έως την Νέα Υόρκη κι από την Ταϊπέι έως το Παρίσι, εκπροσωπώντας τρεις γενιές και δεκαεννέα χώρες, μερικοί μέλη της ομάδας δεκαετίες τώρα και κάποιοι πιο πρόσφατα. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε νέους χώρους διαδραστικότητας και να είμαστε πηγή έμπνευσης σε μεγάλες σκηνές και ακόμα παραπέρα».

Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου έγραψε: «Είμαι ενθουσιασμένος. Η ζωή με έχει οδηγήσει μέχρι εδώ και με τιμά να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που όταν ήμουν 20 χρονών με έκαναν να δακρύζω. Καλλιτέχνες που ακολουθώ όλη μου τη ζωή. Η πρώτη γεύση που είχα από αριστούργημα ήταν έργo της Πίνα Μπάους. Η ζωή μου έκτοτε άλλαξε για πάντα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και θα δώσω τα πάντα για να ανταποκριθώ σ' αυτήν την  πρόκληση».

 

 

Η πρεμιέρα του έργου έχει οριστεί για τις 12 Μαΐου 2018.