Με έκπληξη διαπίστωσαν οι επιστήμονες ότι μέσα σε ένα όμορφα διακοσμημένο φέρετρο αιγυπτιακής μούμιας που βρέθηκε το 1907, βρισκόταν μουμιοποιημένο ένα έμβρυο μόλις 18 εβδομάδων κύησης.

 

Αρχικά οι επιστήμονες που είχαν εξετάσει τη μικρή σαρκοφάγο πίστευαν ότι μέσα βρίσκονταν ανθρώπινα όργανα ενήλικα που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία ταρίχευσης, όμως με την ανάλυση σύγχρονων οργάνων διαπίστωσαν ότι μέσα στη μαύρη ρητίνη στο φέρετρο από κέδρο, υπήρχαν ίχνη μικροσκοπικού σκελετού.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα πρόκειται για αποβολή. Η σαρκοφάγος μήκους 44 εκατοστών είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Γκίζα, κοντά στο Κάιρο, και εκτίθεται από τότε στο Μουσείο Fitzwilliam στο Cambridge.

 

 

 

Το έμβρυο είναι τυλιγμένο σε επιδέσμους. Σύμφωνα με τον Julie Dawson, επικεφαλής του τμήματος στο Μουσείο, «αυτό το εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα και η φροντίδα στην προετοιμασία αυτής της ταφής καταδεικνύει σαφώς την αξία που αποδίδεται στην αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής στη ζωή, ακόμα και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης ".

 

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκρυπτογράφησαν την ύπαρξη πέντε δακτύλων και των οστών χεριών και ποδιών. Εντοπίστηκαν επίσης η λεκάνη και το κρανίο, ωστόσο η ανάλυση απέτυχε να καθορίσει και το φύλο του μωρού.

 

Το έμβρυο ήταν θαμμένο με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο στήθος του, όπως και κάθε άλλος ενήλικας που προετοιμαζόταν για τη μετά θάνατον ζωή στην αρχαία Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ομάδα που έχει υπογράψει αυτή την ανακάλυψη, ο τρόπος της μουμιοποίησης και η διακόσμηση τονίζουν τη "σημασία που δόθηκε σε αυτή την κηδεία στην αιγυπτιακή κοινωνία».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται  ανθρώπινα έμβρυα μουμιοποιημένα σε τάφους στην Αίγυπτο. Στον τάφο του Τουταγχαμών είχαν βρεθεί  δύο μικρά έμβρυα τοποθετημένα σε μικρά φέρετρα. Ήταν πάντως σε πιο προχωρημένο στάδιο κύησης-  25 και 37 εβδομάδων αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr