Τσιμέντο ή μάρμαρα στην Ακαδημία Πλάτωνος;

Facebook Twitter
0

ΣτηνΑκαδημία Πλάτωνος, στο κέντρο της Αθήνας,υπάρχει ένα πάρκο 150 στρεμμάτων διάσπαρτομε αρχαία, τα οποία όμως γειτνιάζουν μετεράστια κτίρια, βιοτεχνίες και... ΚΤΕΛ.Εκεί έκτισε στα γεωμετρικά χρόνια οήρωας της περιοχής, Ακάδημος, εκείβρέθηκε το Γυμνάσιο όπου δίδαξε οΠλάτωνας. Εκεί πριν από 15 ημέρες συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι σεσυναυλία με τους Δ. Τσακνή και Χ. Θηβαίοπου διοργάνωσε ο Σκάι, ζητώντας τηνανάδειξη του πάρκου, αλλά και τη μηκατασκευή διοικητηρίου από τη ΝομαρχίαΑθηνών.

ΗΑκαδημία Πλάτωνος δέχεται επίθεσητσιμέντου από δύο υπό σχεδιασμό πανύψηλεςκατασκευές. Στα όρια του αρχαιολογικούχώρου στο πάρκο, σε χώρο που εξαιρέθηκεαπό τις απαλλοτριώσεις με απόφασηυπουργού, γίνονται ανασκαφές κατασκευαστικήςεταιρείας προκειμένου να κτιστεί έναπολυώροφο κτίριο. Ταυτόχρονα, η ΝομαρχίαΑθηνών σε ένα οικόπεδό της, στη συμβολήτων οδών Ευκλείδου Αίμωνος και Δημοσθένους,θέλει να κατασκευάσει... ένα πολυώροφοβιοκλιματικό με 6ώροφο πάρκινγκ ! Εκείη πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων έχειεκδώσει την άδεια 1684/2007.

Μόνοπου σύμφωνα με έγγραφο της Γ' ΕφορείαςΑρχαιοτήτων ο «σωζόμενος τοίχος» 11,80μέτρων που βρέθηκε στο οικόπεδο σεβάθος μόλις 2,30 , «σύμφωνα με τη σχετικήβιβλιογραφία και την έρευνα της ευρύτερηςπεριοχής είναι πιθανότατονα αποτελεί μέροςτου αρχαίου περιβόλου της ΑκαδημίαςΠλάτωνος». Μόνο που απέναντι απότο οικόπεδο υπάρχουν 3δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείοκαι ο ΟΣΚ θέτειθέμα για την ασφάλεια των μαθητών, γι'αυτό και ζητάει την απαλλοτρίωσή του,δίνοντας 2,5 εκατ. ευρώ...

Οιπολίτες έχουν ένα διαφορετικό όραμαγια την περιοχή, με την κατασκευήπεριβαλλοντικού νηπιαγωγείου (130ο)στο συγκεκριμένο οικόπεδο, και τηνεπέκταση του Άλσους της ΑκαδημίαςΠλάτωνος ως τα ΚΤΕΛ, ώστε να κατασκευαστείτο Μουσείο της Πόλης και να μετατραπείο χώρος σε ειδικό εκπαιδευτικό αρχαιολογικόπάρκο, όπου θα κάνουν μαθήματα μαθητέςαπό όλη την Αθήνα. Προς το παρόν, ο δήμοςσιωπά, ενώ η νομαρχία αρνείται να δηλώσειπως δεν θα κτίσει το διοικητήριό τηςστο συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας πρώταανταλλαγή οικοπέδων εντός του ιστορικούκέντρου! Ως τώρα δεν υπάρχει όμως κάποιααπάντηση από την κυβέρνηση.

Τοδίλημμα για το κέντρο της Αθήνας είναιαπλό. Τσιμέντο ή μάρμαρα;

Αθήνα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Αθήνα / Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Η αναβάθμιση του Σταθμού Λαρίσης βρίσκεται εν εξελίξει, η αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου παραμένει αναπάντητο ερώτημα, και η πόλη μας περιμένει ακόμα τον σύγχρονο, ασφαλή, και προσβάσιμο σιδηροδρομικό σταθμό που της αξίζει.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δείτε τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Πλατεία Κολωνακίου

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Πλατεία Κολωνακίου: Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφικής έρευνας που διενεργήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου για τη γραμμή 4 του μετρό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ