Τα απογεύματα της Τετάρτης και της Παρασκευής ο ιδιαίτερος χώρος της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου στον Ελαιώνα μεταμορφώνεται στο πρώτο semi-private skate park για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη και κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 7 μέχρι αργά το βράδυ, γίνεται για ένα ακόμα καλοκαίρι σημείο γιορτής για όλους τους Αθηναίους, Έλληνες και μη.

 

«Το SOUZY TROS volume II είναι η συνέχεια του θρυλικού SOUZY TROS που ξεκίνησε ως καλλιτεχνικό πρότζεκτ σε συνεργασία με την Αμερικανίδα συγγραφέα Κάθριν Ντρέικ πριν από μερικά χρόνια, διακόπηκε το 2015, λόγω της συμμετοχής μου στην Μπιενάλε της Βενετίας, και συνεχίστηκε πέρσι τον Αύγουστο με την ομάδα καλλιτεχνών από το Λονδίνο, την Active Bank, που δούλεψε για 4 μήνες με νέους από το Κεντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαίωνα» λέει η Μαρία.

 

Υπήρχε ένα είδος ευλάβειας από όλους, Έλληνες και μη. Το φως από τις λάμπες, η φωτιά του φούρνου και η σχέση που ανέπτυσσαν μεταξύ τους αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, αλλά μοιράζονταν κοινή μουσική σε άλλη γλώσσα ‒γιατί είναι πολύ κοινά τα ακούσματα‒ ήταν κάτι συγκινητικό.

«Έφτιαχναν γλυπτά με πηλό και τον Αύγουστο του 2017 έχτισαν οι ίδιοι έναν καταπληκτικό φούρνο για να τα ψήσουν. Επί μία εβδομάδα, μετά τις 21:30 και μέχρι τις 6 το πρωί, έψηναν τα γλυπτά τους σε ένα περιβάλλον κατάνυξης, γιατί ο χώρος το επιβάλλει. Δεν έχει ηλεκτρικό, φωτίζαμε με λάμπες πετρελαίου και αυτοί οι ταλαντούχοι πρόσφυγες μαγείρευαν και μοίραζαν το φαγητό τους, συνήθως φαλάφελ και διάφορες πίτες.

 

»Υπήρχε ένα είδος ευλάβειας από όλους, Έλληνες και μη. Το φως από τις λάμπες, η φωτιά του φούρνου και η σχέση που ανέπτυσσαν μεταξύ τους αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, αλλά μοιράζονταν κοινή μουσική σε άλλη γλώσσα ‒γιατί είναι πολύ κοινά τα ακούσματα‒ ήταν κάτι συγκινητικό.

 

»Μοιράζονταν ιστορίες και προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με διάφορους άλλους τρόπους, εκτός της προφορικής γλώσσας. Αυτό που συνέβη τον περσινό Αύγουστο έπρεπε με κάποιο τρόπο να συνεχιστεί. Γι' αυτό, όταν η Ιταλίδα καλλιτέχνις Ελεωνόρα Μεόνι μου είπε πως ονειρεύεται να φτιάξει ένα πάρκο skate για να παιδιά του Ελαιώνα πού ήδη φρόντιζε, της πρότεινα να διαμορφώσουμε την αυλή του SOUZY TROS σε DIY skate park. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Όλο αυτό το εγχείρημα υλοποιήθηκε γιατί πολλές ομάδες και άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους μπόρεσαν να συνεργαστούν γι' αυτόν το σκοπό.

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Την Παρασκευή το απόγευμα που επισκεφθήκαμε τον χώρο, στην πίστα ήταν μόνο κορίτσια από τη Συρία που μάθαιναν φιγούρες από τους εκπαιδευτές της ομάδας Free Movement. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

»Το skate park υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της εταιρείας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, σε συνεργασία με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και την ομάδα enboss από Γερμανία και Αυστρία που κατασκεύασαν την πίστα-γλυπτό. Ο καλός μας φίλος Matthieu Prat, μαζί με το Kassandras, έφτιαξε τους πάγκους και τα τραπέζια. Το Free Movement, εθελοντές που κάνουν μαθήματα skate σε διάφορα μέρη του κόσμου και δραστηριοποιούνται και στην Αθήνα, είναι οι καλύτεροι εκπαιδευτές μας. Το Victoria Square Project και η ομάδα Pane Per Poveri συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες.

 

Το Project Elea είναι μια ομάδα εθελοντών που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τον καταυλισμό προσφύγων. Τα προσφυγόπουλα βρίσκουν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ένα στέκι εκπαίδευσης, άθλησης και διασκέδασης. Ο χώρος ειναι ανοιχτός για το κοινό Σάββατο και την Κυριακή.

 

Όποιος θέλει μπορεί να έρθει για πατινάζ και skate από τις 7 και μετά και, αν πεινάει, τρώει, γιατί η Ελεωνόρα πάντα κάτι νόστιμο θα έχει μαγειρέψει. Και, βέβαια, η παράδοση συνεχίζεται με διαφορα καλλιτεχνικά δρώμενα που προτείνουν φιλοι και συνεργάτες».


Την Παρασκευή το απόγευμα που επισκεφθήκαμε τον χώρο, στην πίστα ήταν μόνο κορίτσια από τη Συρία που μάθαιναν φιγούρες από τους εκπαιδευτές της ομάδας Free Movement. Όσες περίμεναν τη σειρά τους, έτοιμες με τα κράνη, τις επιαγκωνίδες και τις επιγονατίδες, έβαφαν γαλάζια τα νύχια δύο εθελοντριών. «Είναι καταπληκτικό γι' αυτά τα παιδιά το ότι έχουν έναν δικό τους χώρο έξω από το camp» λέει η Μαρία.

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

«Επίσης, το skate, που όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν, τους δίνει την αίσθηση της κίνησης χωρίς μηχανή. Είναι ενδιαφέρον που τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για το skate, τους δίνει τρομερή αίσθηση ελευθερίας. Και όπως βλέπεις, το Free Movement είναι εξαιρετικά οργανωμένο, τα παιδιά μαθαίνουν έχοντας λάβει προηγουμένως όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν είναι επικίνδυνο.

 

»Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Απριλίου και ήταν πολύ ωραία. Ο χώρος είναι ιδιαίτερος, ενώ είναι ένα ερείπιο, έχει εναν χαρακτήρα, σε κάνει να αισθάνεσαι ανθρώπινα, μπορείς να γνωρίσεις τον άλλο που δεν ξέρεις εύκολα, να επικοινωνήσεις και αυτό είναι που ενδιαφέρει.

 

Οι φίλοι μας οι Αφρικανοί και τα Mandela Gals που κάνουν μαθήματα χορού και τζάμινγκ με κρουστά κάθε Κυριακή απόγευμα στο Victoria Project έκλεισαν την εκδήλωση με ξέφρενους χορούς και μουσική. Τώρα θα έρχονται κι εδώ. Αυτό θα γίνεται όλο το καλοκαίρι.

 

Η Zoe Metra, η οποία ήρθε πριν από δύο μήνες για την πρακτική της από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Λυόν με σκοπό το θέμα της διπλωματικής της να είναι η καλλιτεχνική καντίνα SOUZY TROS, επανέρχεται για να δουλέψει εθελοντικά στον χώρο το καλοκαίρι. Πολλοί νέοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και skaters συμμετέχουν στις αυτοσχέδιες συναντήσεις μας και εχουν κάνει τον χώρο δικό τους. Η Ελεωνόρα είναι υπεύθυνη για τα παιδιά, οργανώνει τα καλλιτεχνικά μαθήματα και καλεί τους καλλιτέχνες που θέλουν να δουλέψουν εθελοντικά στον χώρο».

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Tο skate, που όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν, τους δίνει την αίσθηση της κίνησης χωρίς μηχανή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το SOUZY TROS γίνεται το πρώτο ελεύθερο skate πάρκο για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη
Ο ιδιαίτερος χώρος της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου στον Ελαιώνα μεταμορφώνεται στο πρώτο semi-private skate park για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Info:

SOUZY TROS volume II, Τετάρτη & Παρασκευή για παιδιά και Σαββατοκύριακο για όλους, μετά τις 7 το βράδυ. Μαρκόνι 8, Ελαιώνας