Η γειτονιά μου είναι η Νέα Ιωνία, αλλά λόγω σημείου (πίσω από το άλσος της Φιλαδέλφειας), νιώθω πως έχω δύο γειτονιές. Το έχετε ξανακούσει αυτό; Και οι δύο γειτονιές είναι δημιουργήματα προσφύγων και γι' αυτό τις αγαπώ λίγο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αθήνας.

 

• Γεννήθηκα στο κέντρο, στον Άγιο Νικόλαο, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχω μετακομίσει στη Νέα Ιωνία και δεν την αλλάζω με τίποτα. Συνδυάζει το τρένο, την Αττική Οδό (βλέπε αεροδρόμιο κάθε εβδομάδα) αλλά και την εθνική οδό για εξορμήσεις και roadtrips εντός Ελλάδας.

 

• Η Νέα Ιωνία ήταν μία από τις καλύτερες αγορές για ψώνια λίγο πριν φτιαχτούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και, όταν δεν κατέβαινα κέντρο, ήταν πάντα η επιλογή μου. Το ότι έχει το τρένο που μπορεί να σε πάει από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά σε μία ώρα είναι ένας ακόμη βασικός λόγος που την επέλεξα.

 

Τόσο στη Νέα Ιωνία όσο και στη Φιλαδέλφεια, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου είναι τα προσφυγικά σπίτια και οι μονοκατοικίες με τα μικροσκοπικά μπαλκονάκια, σήμα κατατεθέν και στις δύο γειτονιές.

 

• Η πρώτη ερώτηση που μου κάνει κάποιος όταν πω πως μένω στα σύνορα Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας είναι η εξής: «Άρα, είσαι ΑΕΚτζού;» (δεν είμαι). Συνεπώς, η σύνδεση με το γήπεδο είναι δεδομένη.

 

• Το καλό τού να έχεις πάρκο κοντά στο σπίτι σου (στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Φιλαδέλφειας) είναι πως οποτεδήποτε θες να καθαρίσει το μυαλό σου, να περπατήσεις, να αφήσεις πίσω σου τη βαβούρα της πόλης, έχεις τον ιδανικό τόπο δίπλα σου. Ξεκινάω, λοιπόν, από κει, το διασχίζω (περνώντας και τα σύνορα Φιλαδέλφειας), πίνω ένα γρήγορο καφεδάκι στην Κίτρινη Γκαζόζα, περπατάω τη Δεκελείας μέχρι τον Κρίνο και τους απίστευτους λουκουμάδες του και επιστρέφω στη Νέα Ιωνία από την Ηρακλείου, ώστε να χαζέψω και τα μαγαζιά της με τον δεύτερο καφέ της ημέρας στο χέρι.

 

• Το ψωμί μου θα το πάρω από το Μικρασιατικό (γειτονιά προσφύγων, γαρ), ενώ το καφεδάκι μου θα το πιω στο Πέπερι, στον πεζόδρομο. Εκεί, όμως, θα καθίσω και με φίλους για τσιπουράκι με cheesecake ντάκου και απάκι. Αυτά στη Νέα Ιωνία. Γιατί στη Φιλαδέλφεια επιβάλλεται γλυκό-υπερπαραγωγή στο Fairytale και φαγητό και μπιρίτσες στον κήπο με τα χαλικάκια, στις Μέλισσες.

 

Πώς είναι να ζεις και να μοιράζεσαι ανάμεσα σε δύο γειτονιές αλλά να τις αγαπάς εξίσου;
Τα γλυκά-υπερπαραγωγή του Fairytale

 

• Τόσο στη Νέα Ιωνία όσο και στη Φιλαδέλφεια, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου είναι τα προσφυγικά σπίτια και οι μονοκατοικίες με τα μικροσκοπικά μπαλκονάκια, σήμα κατατεθέν και στις δύο γειτονιές.

 

• Το καλύτερο σύνθημα που έχω δει σε τοίχο είναι το «Είμαστε όλοι μας πρόσφυγες». Επίσης, για τον ίδιο λόγο, συνδέω τη γειτονιά μου με το «Φυσάει κόντρα» των Active Member.

 

• Λόγω του γηπέδου της ΑΕΚ, συνέβαιναν παλιότερα διάφορα περιστατικά, αλλά τίποτα αρκετά δυσάρεστο ώστε να μου έχει μείνει και να το θυμάμαι.

 

• Θα μοιραστώ μαζί σας το μυστικό μιας μικρής γωνιάς στο πάρκο Φιλαδέλφειας, κοντά στη λιμνούλα με τον μύλο. Αν περπατήσεις λίγο πιο πέρα, θα δεις στην ευθεία σου την Αθήνα από ψηλά. Η θέα και παράλληλα η ηρεμία του σημείου είναι μοναδικές.

 

• Στη Νέα Ιωνία θα αξιοποιούσα τις εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες, κάνοντάς τες καφετέριες και μπαράκια. Επειδή η νυχτερινή ζωή της περιοχής είναι ανύπαρκτη, λίγα όμορφα και ξεχωριστά μαγαζάκια για ποτό μάς χρειάζονται. Γι' αυτό, άλλωστε, τα βράδια είμαι πάντα στη Φιλαδέλφεια.

 

 

Ιnfo:

Στο tstories.gr μπορείτε να βρείτε ιστορίες από τα ταξίδια της Μαρίας στον κόσμο.