ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Το Airbnb «εξορίζει» τους Αθηναίους ενοικιαστές από το κέντρο της Αθήνας

Το Airbnb «εξορίζει» τους Αθηναίους ενοικιαστές από το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας οι καταχωρίσεις ακινήτων στην Airbnb αγγίζουν τις 6.500 και εντοπίζονται σε κομβικές περιοχές της πόλης, όπως το Κουκάκι, το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός και το Θησείο. Φωτο: Eurokinissi
3

Χιλιάδες ταξιδιώτες επιλέγουν το Airbnb προκειμένου να βιώσουν την παραμονή τους στον τόπο που επισκέπτονται όχι ως τουρίστες αλλά ως κάτοικοι. Την ίδια στιγμή η γνωστή βραχυχρόνια πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων προσφέρει οικονομική βοήθεια στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για να καλύψουν οικονομικά έξοδα και φόρους. Αρνητική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η αύξηση των ενοικίων και ο σταδιακός εκτοπισμός των ντόπιων από συνοικίες της πόλης. 

«Μέναμε για πολλά χρόνια σε ένα διαμέρισμα στο Κουκάκι και ο ιδιοκτήτης μάς ενημέρωσε το προηγούμενο καλοκαίρι ότι το ενοίκιο, από 350 ευρώ, θα ανέβει στα 550. Μάλιστα, μας τόνισε ότι, αν δεν συμφωνούμε, θα πρέπει να αδειάσουμε το διαμέρισμα όσον το δυνατόν πιο γρήγορα με τη δικαιολογία ότι το χρειάζεται για την οικογένειά του. Σήμερα, το συγκεκριμένο διαμέρισμα χρησιμοποιείται ως Airbnb».

Πρόκειται για μια ενδεικτική περίπτωση, που συμβαίνει σε όλο και περισσότερους ενοικιαστές τελευταία σε γειτονιές της Αθήνας. Μάλιστα, φοβούνται να μιλήσουν επωνύμως, τονίζοντας ότι αλλιώς θα έχουν πρόβλημα στα επόμενα συμβόλαια που θα συνάψουν. 

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενοικιαστές βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στον δρόμο, καθώς υπέστησαν έξωση προκειμένου να μετατρέψουν οι ιδιοκτήτες τα διαμερίσματά τους σε Airbnb

Όπως τονίζουν ειδικοί στον χώρο της κτηματαγοράς, το Airbnb έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «βραχνά» για τους ενοικιαστές, είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν εύκολα σπίτι είτε διότι οι μακροχρόνιες μισθώσεις αποτελούν παρελθόν.

Είναι προφανές ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων έχει επιφέρει ολοκληρωτική μετάλλαξη στον πολεοδομικό χάρτη. Για πολλούς παραμένει μια σημαντική πηγή εισοδήματος, γι’ άλλους όμως αποδεικνύεται ένα αξεπέραστο εμπόδιο όσον αφορά την εύρεση κατοικίας.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί πολεμική ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Από τη μία πλευρά είναι ο τεράστιος τζίρος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, και από την άλλη το αδιέξοδο πολλών ενοικιαστών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη διαδικασία της έξωσης.

Μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας οι καταχωρίσεις ακινήτων στην Airbnb αγγίζουν τις 6.500 και εντοπίζονται σε κομβικές περιοχές της πόλης, όπως το Κουκάκι, το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός και το Θησείο.

«Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενοικιαστές βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στον δρόμο, καθώς υπέστησαν έξωση προκειμένου να μετατρέψουν οι ιδιοκτήτες τα διαμερίσματά τους σε Airbnb» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών.  

«Είναι αλήθεια, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, ότι έχει παρουσιαστεί σημαντική αύξηση στις εξώσεις ενοικιαστών λόγω της λήξης μίσθωσης και της άνθησης του φαινομένου του Airbnb. Εκεί εστιάζονται τα μεγάλα προβλήματα, διότι οι ελάχιστες μισθώσεις κατοικιών έχουν προθεσμία τα τρία έτη, ενώ μετά το πέρας της προθεσμίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί σε έξωση του ενοικιαστή.

Επίσης, παρατηρείται κάτι ακόμη χειρότερο, οι εκβιασμοί. Δηλαδή, ένα τελεσίγραφο “ή δέχεσαι μια μεγάλη αύξηση στο μίσθωμα ή μου αδειάζεις το διαμέρισμα”. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στο ότι υπάρχει έλλειψη στην προσφορά κατοικίας σε πολλές περιοχές, ειδικά τις τουριστικές» επισημαίνει στη LiFO ο πρόεδρος του συλλόγου Άγγελος Σκιαδάς.

«Καθημερινά δεχόμαστε τεράστιο όγκο παραπόνων στα γραφεία μας από ενοικιαστές που ρωτούν διαρκώς τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το κύμα εξώσεων αλλά και να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στα σπίτια τους. Οφείλω να πω ότι οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως εκείνους των οποίων μισθωτήριο δεν έχει λήξει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος λόγος που μπορεί κάποιος να σου κάνει έξωση είναι εφόσον δεν πληρώνεις το ενοίκιο. Από κει και πέρα, το πρόβλημα συναντάται όταν λήγει το συμβόλαιο, οπότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, παρά μόνο μια μικρή προθεσμία για την εξεύρεση κατοικίας.

Αναμφίβολα, η μόνη άμυνα των ενοικιαστών είναι η διαπραγμάτευση. Ξέρετε, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα στον χώρο των ακινήτων, υπήρχε πάντοτε μια αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη, πλέον, αποτελεί παρελθόν.

Για παράδειγμα, στο Κουκάκι έχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα, αφού τείνει να εγκαταλειφθεί από τους μόνιμους κατοίκους του και να εξελιχθεί σε μια απέραντη περιοχή Airbnb» προσθέτει ο κ. Σκιαδάς.

Πάντως, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ενοικιαστών, το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται ακόμη και σε περιοχές, κοντά στους οποίους υπάρχουν σταθμοί του μετρό, αλλά και σε γειτονιές που δεν είναι τουριστικές, σαν την Κυψέλη και το Περιστέρι. Παράλληλα, ο κ. Σκιαδάς συμπληρώνει ότι, όπως και σε άλλες πόλεις του κόσμου έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των ενοικιαστών, έτσι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

«Η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά το θέμα αυτό γιατί έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και έχει επικρατήσει πλήρης ασυδοσία. Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν είναι η ελάχιστη μίσθωση να είναι στα έξι χρόνια, ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Βέβαια, ας μην υπερβάλλουν μερικοί.

Παραδείγματος χάριν, στην Κυψέλη είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Σε τέτοιες περιοχές δεν μπορείς να εφαρμόσεις το Airbnb πάνω από δύο μήνες. Επομένως, όλα τα έξοδα, τα κοινόχρηστα, το ρεύμα και το νερό, επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη, άρα η μόνιμη μίσθωση θα τον συνέφερε περισσότερο. Όλα χρειάζονται ένα μέτρο» καταλήγει.       

Αθήνα
3

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Οθόνες / Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ζωής, το σινεμά του κέντρου με την προνομιακή τοποθεσία μάς περιμένει ξανά για προβολές σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με εντυπωσιακό ήχο, φαγητό και ποτό που ονειρευόμασταν να βρούμε σε ένα κυλικείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Το air bnb πρεπει να απαγορευτει αμεσα.Δημιουργει περισσοτερα προβληματα σε σε σχεση με το οικονομικο ωφελος (και αυτο ειναι σχετικο )που προσφερει στου ιδιοκτητες .Σε αρκετες περιοχες δεν υπαρχουν πλεον ουτε για δειγμα σπιτια προς ενοικιαση και σε οσες υπαρχουν ειναι πανακριβα ασε που μερικοι εχουν το θρασος να σου λενε οτι τους καλοκαιρινους μηνες πρεπει να αδειασεις το σπιτι για να το δωσει σε τουριστες.Σε πολεις οπως η κερκυρα η ροδος δεν υπαρχει ουτε ενα διαμερισμα για ενοικιαση ασε ου οι περισσοτεροι δεν τα δηλωνουν στην εφορια οποτε ουτε απο κει υπαρχει καποιο ωφελος.Δεν γινεται για την ευκολια και τη φθηνη διαμονη των τουριστων να γινομαστε ξενοι στον τοπο μας ουτε να πληρωνουμε τιμες ξενοδοχειου για νοικιαζουμε ενα διαμερισμα για να εχει υπερκερδη μια εταιρεια η οποια δεν πληρωνει φορους στο κρατος.
Στο μεγαλύτερο σάιτ της Ελλάδας βρίσκω για την Αττική 30000 διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση. Πριν από 2 χρόνια που χρειάστηκα σπίτι στην περιοχή του Δουβλίνου, υπήρχαν 50 για να επιλέξω.Δεν είμαστε Βαρκελώνη και Βενετία, νομίζω.
Η μόνιμη μίσθωση ακινήτου συμφέρει μόνο εάν ο ιδιοκτήτης έχει καταφέρει να νοικιάσει το ακίνητο σε βάθος χρόνου για να μπορέσει να καλύψει τους φόρους και τυχόν ανακαινίσεις ή διάφορα άλλα προβλήματα που πάντα θα προκύψουν σε ένα σπίτι.Το Airbnb σίγουρα αποτελεί ένα πρόβλημα για όσους θέλουν να νοικιάσουν στις πιο κεντρικές περιοχές και δεν είναι δίκαιο να σε διώχνουν άρον άρον για να επωφεληθούν απ΄την υπηρεσία. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά διαμερίσματα που έχουν μείνει άδεια επειδή πολύ απλά οι ιδιοκτήτες υπολόγισαν πως δεν τους συμφέρει να τα νοικιάσουν για μηδαμινό ή και αρνητικό κέρδος.