Κορωνοϊός: Oι κανόνες της παραλίας - Οι συστάσεις για τους λουόμενους

Κορωνοϊός: Oι κανόνες της παραλίας - Οι συστάσεις για τους λουόμενους Facebook Twitter
Η παραλία Γλυφάδας που αραίωσε ήδη τις ομπρέλες για να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των λουόμενων
0

Ήδη εδώ και μέρες, με την χαλάρωση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, και τον καιρό να υπενθυμίζει πως το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, οι παραλίες της Ελλάδας υποδέχονται χιλιάδες λουόμενους.

Τα νέα δεδομένα της πανδημίας απαιτούν φέτος αλλαγές και μια σειρά μέτρων για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Οι παραλίες σίγουρα δεν θα είναι ίδιες αυτό το καλοκαίρι ενώ επιχειρηματίες που έχουν την διαχείριση θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες. Η περιβαλλοντική οργάνωση Costa Nostrum για βιώσμες παραλίες, με βάση την Κρήτη, συνέταξε  έναν κατάλογο «μέτρων ασφαλείας» για λουομένους και επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται παραλίες. Οι οδηγίες που δίνονται έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για λειτουργία των δημόσιων, αλλά και ιδιωτικά διαχειριζόμενων παραλιών από ξενοδοχειακές μονάδες και ο κατάλογος έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια γιατρών.

Σκοπός των προτάσεων αυτών, είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά και η προσαρμογή στους όρους και τους κανόνες που θέτει η Ελληνική Πολιτεία και οι Διεθνείς οργανισμοί για την προστασία από την εξάπλωση του κορωναϊού Covid-19.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτού του πρωτοκόλλου, έχουν ως γνώμονα όχι τον ανθρώπινο αποκλεισμό, αλλά την δημιουργία των βάσεων για την επαναδόμηση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ελπίζοντας ότι οι παραλίες μας αλλά και γενικότερα η δημόσια ζωή, θα επιστρέψουν σύντομα σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας.

Για τις ιδιωτικά διαχειριζόμενες οργανωμένες παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες, εν-δεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:

▪ Συνίσταται η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.

▪ Στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας από ξαπλώστρες συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).

▪ Συνίσταται η χρήση ξύλινης ξαπλώστρας ή πλαστικής.

▪ Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνίσταται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.

▪ Προτείνεται η συνεργασία της ξενοδοχειακής μονάδας με εξειδικευμένο call center / σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση ή δρομολόγηση οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με τον κορωναϊό Covid-19.

Για τις δημόσιες οργανωμένες παραλίες από δήμους ή δημοτικές εταιρείες, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:

▪ Συνίσταται η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.

▪ Στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας από ξαπλώστρες συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).

▪ Συνίσταται η χρήση ξύλινης ξαπλώστρας ή πλαστικής.

▪ Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνίσταται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.

▪ Συνίσταται τα κοινόχρηστα ντουζ να απέχουν απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από τους κοντινότερους λουόμενους.

Για τις δημόσιες μη οργανωμένες παραλίες, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:

▪ Σε όλη την έκταση της παραλίας συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).

▪ Συνίσταται η αποφυγή κάθε είδους συναλλαγής με πλανόδιους πωλητές εντός της παραλίας.

▪ Συνίσταται η αποφυγή κλειστών κοινόχρηστων ντουζ.

▪ Συνίσταται η μη χρήση κοινόχρηστων αποδυτηρίων.

▪ Συνίσταται τα κοινόχρηστα ντουζ να απέχουν απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από τους κοντινότερους λουόμενους.

Σημειώνεται πως όλες οι παραπάνω συστάσεις και προτάσεις υπόκεινται σε αναθεώρηση όταν υπάρξουν νέα δεδομένα σχετικά με την κορωναϊό Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι προτάσεις, λειτουργίας της παραλίας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία από τον Covid-19, συντάχθηκαν με την συνδρομή:

- Του Ιατρού κ. Λουμπούνη Εμμανουήλ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.

- Της Cretan Medicare - Ιατρική Φροντίδα Κρήτης.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM