Γαλλία: Τρομοκρατική η επίθεση στο Στρασβούργο - Ο δράστης είχε καταδικαστεί 27 φορές

Γαλλία: Τρομοκρατική η επίθεση στο Στρασβούργο - Ο δράστης είχε καταδικαστεί 27 φορές Facebook Twitter
EPA
0

Πράξη τρομοκρατίας χαρακτήρισε, σήμερα, ο Γάλλος εισαγγελέας Ρεμί Χέιτζ, την χθεσινή επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Όπως επισήμανε ο ίδιος, ο φερόμενος ως δράστης Σερίφ Σεκάτ, είχε στο παρελθόν καταδικαστεί 27 φορές σε Γαλλία, Ελβετία και Γερμανία.

Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» (μτφρ «Ο Θεός είναι μεγάλος»), σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα που επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες. 

Ο ένοπλος, που ακόμα αναζητείται από τις αρχές, σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε επιπλέον 13, στην χριστουγεννιάτικη αγορά, με οχτώ από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» ο δράστης είναι πιθανό να έχει διαφύγει σε άλλη χώρα. Οι γερμανικές αρχές ενημερώθηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας και ήδη εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα στα νοτιοδυτικά της χώρας. Από χθες το βράδυ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής ομάδας BFΕ.

Ο φερόμενος ως δράστης, Σερίφ Σεκάτ, είχε απελαθεί από την Γερμανία στη Γαλλία το 2017.

«Η τρομοκρατία έπληξε και πάλι το έδαφός μας, υπενθυμίζοντάς μας με τρόπο δραματικό πως η απειλή εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν από αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει "Αλλάχου Άκμπαρ", την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού», τόνισε ο Χέιτζ, επισημαίνοντας πως οι έρευνες αφορούν σε «φόνους που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση, απόπειρες φόνου που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση» και σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας.

Ο 29χρονος δράστης είχε γεννηθεί στο Στρασβούργο και είναι σεσημασμένος από την κρατική ασφάλεια για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. «Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου», πρόσθεσε ο εισαγγελέας Χέιτζ επιβεβαιώνοντας πως τον καταζητούμενο παρακολουθούσε η DGSI.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM