Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας αντικατοπτρίζεται πια απόλυτα στον τομέα των πρώτων υλών εστίασης. Μικρές επιχειρήσεις με συγκεκριμένο κόνσεπτ ξεπηδούν στο κέντρο και τις συνοικίες και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το δίπτυχο «προσεκτικό focus στον προσανατολισμό - εντυπωσιακό, χωρίς φανφάρες, ντιζάιν του μαγαζιού» είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο Αθηναίος foodie μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει από ενημερωμένα ντελικατέσεν, όπως το κολωνακιώτικο Nora's deli ή το Παραδοσιακό Μπακάλικο σε Παγκράτι και Ηλιούπολη, έθνικ σούπερ μάρκετ στο εμπορικό τρίγωνο, απ' όπου μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα από τις πιο μακρινές εξωτικές κουζίνες, μέχρι τα one of a kind disco χασάπικα του Δρακούλη σε Νέα Σμύρνη και Βούλα.

Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80. Μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αντίστοιχο κατάστημα, ξεκίνησε το δικό του ομώνυμο ντελικατέσεν, που αποτελεί γνωστή σταθερά των Φαληριωτών foodies εδώ και 23 χρόνια. Τώρα τα ηνία έχουν πάρει οι γιοι του, ενώ και η τέταρτη γενιά κάνει δειλά την εμφάνισή της στην οικογενειακή επιχείρηση, με την εγγονή του Μπενίτο να εργάζεται μερικώς σε αυτήν. Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων οίκων, των οποίων οι Sanzoni είναι μόνιμοι αντιπρόσωποι (Fiorucci, Ponnath κ.ά.), τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη τουρκική γωνιά με τα τουρσιά, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Πολίτες κατοίκους του Φαλήρου.

Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων.

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι μυρωδιές που με τυλίγουν όταν φτάνω στου Μπενίτο μου θυμίζουν όντως αντίστοιχο μαγαζί από τα στενά του Γαλατά. Η απλή, ζεστή και χειροποίητη διαρρύθμιση με τις τάβλες από ξύλο οξιάς βοηθάει. Ο υιός Απόστολος Sanzoni ξεμαντάρει ένα καπνιστό χοιρινό μπούτι, το σκουπίζει, το τοποθετεί με πατρική φροντίδα στη βιτρίνα, ενώ η ανιψιά του φροντίζει επιμελώς τη γωνιά με τις σαλάτες και τα τουρσιά. Ο ίδιος μόλις γύρισε από μεγάλο food conference του εξωτερικού – πηγαίνει σταθερά σε δύο ετήσιες σχετικές συναντήσεις κάθε χρόνο, σε Παρίσι και Κολωνία, αλλά και μικρότερες, άλλων πόλεων. Μας εξηγεί ότι η διαδικασία επιλογής των προϊόντων που εμπορεύονται ξεκινά πάντα από την προσωπική δοκιμή και περνά απαραιτήτως από «παζάρεμα» και κοστολόγηση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του αθηναϊκού κοινού. Εκτός από τα εισαγόμενα, υπάρχει και το πιστοποιημένο με ISO εργαστήρι του Benito, που ασχολείται με την καθημερινή παραγωγή σαλατών και άλλων εδεσμάτων. «Απαραιτήτως χωρίς συντηρητικά, από σπιτικές οικογενειακές συνταγές της μάνας μου και της γυναίκας μου», τονίζει ο Απόστολος, «γι' αυτό η μελιτζανοσαλάτα μας κρατά 5-6 μέρες το μέγιστο – και το λέμε στον πελάτη». Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ.

«Ο Αθηναίος το ψάχνει πολύ περισσότερο πια με το φαγητό» καταλήγει ο Απόστολος. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, το Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, η Ερυθραία προς τα πάνω, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, είτε με στροφή προς το παραδοσιακό, είτε προς το πολύ μοντέρνο. Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων. Ζούσαμε μαζί με Αρμένιους, Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς. Αυτήν τη μείξη την έχουμε μεταφέρει εδώ – το παλιό συναντά το καινούργιο και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε συνέχεια».

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων, τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, οίκων... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Benito, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, 210 9837677 & 210 9855252, www.benitodelicatessen.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρύσανθος Πανάς

Γεύση / Χρύσανθος Πανάς: «Η διασκέδαση χωρίς γεύση, χωρίς αισθητική, χωρίς καλό φαγητό δεν έχει νόημα»

Ο άνθρωπος που επέμενε να μιλά για «αθηναϊκή Ριβιέρα» όταν η ιδέα ακουγόταν ουτοπική επιστρέφει τώρα στις ρίζες της οικογένειάς του μέσα από τη «Ζαΐρα», ένα βιβλίο για τη μνήμη, την απώλεια και την ανάγκη να αφήσεις πίσω σου κάτι που να αντέχει στον χρόνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το κρασί έχει μέσα του και επιστήμη, αλλά το μεγάλο κρασί ανήκει στην τέχνη»

Το κρασί με απλά λόγια / Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί.

Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί. Μιλά για τη Σαντορίνη, τη μνήμη, τα μαθηματικά, την τέχνη και τον χρόνο. Είναι ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν για πάντα την ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης τον συναντούν και ακούνε τη συναρπαστική διαδρομή ενός Πειραιώτη μαθηματικού που ερωτεύτηκε ξανά τον τόπο του μέσα από το αμπέλι.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
78’ με τον Ματίγια Μπάμπιτς, τον ιδρυτή του TasteAtlas

Γεύση / «Μην εμπιστεύεστε καμία λίστα απόλυτα»: Ο κύριος TasteAtlas μιλά στη LifO

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο ιδρυτής του TasteAtlas, Ματίγια Μπάμπιτς, μιλά για τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας από τις πιο επιδραστικές παγκόσμιες πλατφόρμες γαστρονομικής χαρτογράφησης και εξηγεί γιατί το φαγητό είναι για εκείνον, πάνω απ’ όλα, μια μορφή μνήμης και πολιτισμού.
M. HULOT
Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Nothing Days / Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Με αφορμή μια λίστα του TasteAtlas, ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική ξεδιπλώνει την ιστορία δύο εμβληματικών πιάτων, του περουβιανού pollo a la brasa και της ajiaco, που ενώνουν τη λαϊκή απόλαυση με την πολιτισμική κληρονομιά, μετατρέποντας το φαγητό σε ζωντανή αφήγηση.
M. HULOT
«Αν το κρασί μοιάζει ίδιο παντού, κάτι έχει πάει λάθος»

Το κρασί με απλά λόγια / «Αν το κρασί μοιάζει ίδιο παντού, κάτι έχει πάει λάθος»

O Στεφάν Ντερενονκούρ, ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους οινοποίησης στον κόσμο, μιλά για τον κόσμο του κρασιού πέρα από το marketing, την εμπειρία του από το Μπορντό μέχρι τη Συρία και εξηγεί γιατί σήμερα το πιο δύσκολο δεν είναι να φτιάξεις καλό κρασί αλλά να παραμείνεις αυθεντικός.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ