Σταϊκούρας για Eurogoup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Σταϊκούρας για Eurogoup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο Facebook Twitter
0

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Λίγο νωρίτερα και μετά από μία ολονύκτια συνεδρίαση, το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του καθώς το χάσμα για τη δημοσιονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού μοιάζει προσώρας αγεφύρωτο. 

Χώρες του Βορρά επιμένουν πως η όποια παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM θα πρέπει να συνοδευτεί με όρους μακροχρόνιας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη, το στρατόπεδο των εννέα χωρών που – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζητούν ρητή αναφορά σε ταμείο ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όπως το σύστημα που πρότεινε η Γαλλία.

Η διαφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας δεν έχει επιλυθεί, καθώς η γειτονική χώρα, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση της πανδημίας, ζητά δάνεια από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητα, και ρητή αναφορά, ενώ η Ολλανδία επιμένει σε όρους μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους.


Όλη τη νύχτα, ο προέδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με μικρές ομάδες υπουργών για το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς αποτέλεσμα.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM