O πραγματικός ιός. Του Στέφανου Ξενάκη

O πραγματικός ιός. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Αντί να ξεκινάμε από την αφετηρία να δούμε πού θα μας βγάλει, ξεκινάμε από τον τερματισμό. Εκεί που ντε και καλά θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε φτάσει.
0

Όλα είναι μέσα μας. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Μέσα ξεκινούν και μέσα τελειώνουν. Το έξω είναι το μέσα.

Χαζεύω σχόλια και αναρτήσεις στα social αυτή την εποχή. Νομίζω, τελικά, τον ιό τον έχουμε μέσα μας όλοι. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ.

Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι, δεδομένης της δυσκολίας, ως Ελλάδα τα πάμε καλά αυτή την εποχή. Πήραμε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, κλείσαμε τα σχολεία, έγινε το lockdown, έχουμε σοβαρούς επιστήμονες. Την πάνε την κουβέντα στις ΜΕΘ και στις κλίνες και στα λεφτά που τρώγονται στις προμήθειες. Και απ' την άλλη φυσικά. Κάθε φορά που οι «αντίπαλοι» μιλάνε για τις δικές τους επιτυχίες, ετούτοι δω το γυρίζουν στο Μάτι και στην εκατόμβη. Λες και χαίρονται που συνέβη.

Αν τους την κάνεις στα ίσια την ερώτηση αν θέλουν να έχουν δίκιο ή να είναι ευτυχισμένοι, θα σου πουν «εννοείται, ευτυχισμένοι». Κι όμως, βαθύτερα θέλουν να έχουν δίκιο.

Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Ιδιοσυγκρασιακό είναι και μόνο. Κατά βάθος, προτιμάμε τα πράγματα να μην πηγαίνουν καλά παρά να διαψευστούμε. Προτιμάμε να έχουμε δίκιο, παρά να είμαστε ευτυχισμένοι. Το θεωρώ τραγικό. «Κλέβουμε από τον εαυτό μας» λέει ένα φιλαράκι.

Αν τους την κάνεις στα ίσια την ερώτηση αν θέλουν να έχουν δίκιο ή να είναι ευτυχισμένοι, θα σου πουν «εννοείται, ευτυχισμένοι». Κι όμως, βαθύτερα θέλουν να έχουν δίκιο. Σαν να θες να πας ανατολικά, αλλά να πηγαίνεις δυτικά. Και στην τελική, η ζωή σου δεν κρίνεται από τις προθέσεις σου αλλά από τις δράσεις σου. Δεν ξέρω κανέναν που να θέλει να τη γαμήσει τη ζωή του. Ξέρω όμως πολλούς που το κάνουν.

Προχθές μιλούσα με μια φίλη.


«Κλείσε τα δελτία ειδήσεων. Ξέρεις ότι σου κάνουν κακό».

«Δεν γίνεται. Δεν μπορώ να μην τα βλέπω» (έχει και ανήλικα στο σπίτι)

«Ρε συ, ξεκίνα εκείνο το βιβλίο, τώρα έχεις χρόνο».

«Δεν μπορώ. Δεν μου βγαίνει».

«Ξεκίνα να περπατάς».

«Σ' εμένα δεν δουλεύει το περπάτημα».

«Το δοκίμασες;»

«Όχι σου λέω. Δεν μου βγαίνει».

«Άμα δεν το δοκίμασες πώς ξέρεις;»

«Ξέρω, σου λέω» (θάνατος αυτό το «ξέρω»)

Αντί να ξεκινάμε από την αφετηρία να δούμε πού θα μας βγάλει, ξεκινάμε από τον τερματισμό. Εκεί που ντε και καλά θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε φτάσει. Γι' αυτό και επιλέγουμε μόνο τα δεδομένα που θα μας πάνε εκεί. Τα άλλα δεν θέλουμε καν να τα βλέπουμε. Είναι «των άλλων». Γι' αυτό και δεν τα βλέπουμε. Σαν να μην υπάρχουν. Σαν να γράφεις ένα έργο και να έχεις απ' την αρχή προαποφασίσει το τέλος.

Προτιμάμε τη βροχή, παρά να ψάξουμε για τη λιακάδα.


Καλύτερα τον διάολο που ξέρεις παρά τον διάολο που δεν ξέρεις.

Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός.


Το πρόβλημα είναι ο ιός στο λογισμικό σου.


Μην ανησυχείς όμως. Διορθώνεται.


Αρκεί να θέλεις.


Και να δουλέψεις.

Πρώτα, όμως, πρέπει να θέλεις.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ