Movement (1920-2020): Ένα φεστιβάλ για τη μετανάστευση πληθυσμών έρχεται στη Στέγη

Movement (1920-2020): Ένα φεστιβάλ για τη μετανάστευση πληθυσμών έρχεται στη Στέγη Facebook Twitter
To Movement Festival μας καλεί να φανταστούμε έναν κόσμο πέρα από συνοριακούς, φυλετικούς και έμφυλους διαχωρισμούς.
0

Από τις 14 έως τις 23 Φεβρουαρίου η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κινείται στους ρυθμούς του Movement (1920-2020) και μας καλεί να φανταστούμε έναν κόσμο πέρα από συνοριακούς, φυλετικούς και έμφυλους διαχωρισμούς. Για δέκα ημέρες το τολμηρό και φιλόδοξο αυτό φεστιβάλ καταπιάνεται με το φαινόμενο της μετανάστευσης και της μετακίνησης πληθυσμών, εστιάζοντας γεωγραφικά στη Μεσόγειο από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκειά του θα φιλοξενήσει διαλέξεις, συναυλίες, προβολές και φιλμ, καθώς και έναν pop-up online διαδικτυακό σταθμό, και θα διεξαχθεί στους χώρους της Στέγης αλλά και έξω από αυτήν.

Αναλυτικότερα, η Στέγη θα φιλοξενήσει μια σειρά διαλέξεων, που θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι ομιλίες θα στραφούν γύρω από την Ιστορία, την πολιτική και τη γεωγραφία της μετανάστευσης και την ανταλλαγή των πληθυσμών στην Ευρώπη μετά το 1922. Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα εστιάσουν στο θέμα των συνόρων ως μηχανισμών ελέγχου του χώρου, ως τεχνολογικών οντοτήτων, ως εγκλεισμού, και στο ότι η Ευρώπη οδηγείται σε πολιτικές φυλετικοποίησης και μεταφέρει τα σύνορά της εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Τέλος, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου θα εξεταστούν η πολιτιστική ανταλλαγή και η καθημερινή ζωή με άξονα τις ταυτότητες που δημιουργούνται μέσα από την εμπειρία της μετακίνησης των πληθυσμών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση του μαύρου Ατλαντικού και της μαύρης Μεσογείου.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλα με την έναρξη του Movement Radio στις 14 Φεβρουαρίου, στη Στοά Εμπόρων, όπου και θα στεγάζεται, ενώ την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει after party στο Boiler με DJ sets από τους Carina, Flokosh και DJ Marfox.

Πέρα από το πάρτι στο Boiler, το βασικό club night event θα γίνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Ρομάντσο και θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες που δρουν στη Μεσόγειο αλλά και ιδιόμορφα μουσικά ιδιώματα, όπως το Kuduro και το Gqom.


Το Μοvement Radio θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου και το πρόγραμμά του θα εκπέμπει διαδικτυακά 24 ώρες το 24ωρο. Καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ θα έχει live εκπομπές και DJ sets. Στόχος του είναι να αφουγκραστεί τον ήχο και τις ιστορίες της Μεσογείου με μια μείξη ήχων και ιστοριών των πόλεων, της ερήμου και της θάλασσας, λαϊκών τραγουδιών και επιτυχιών της ξενιτιάς, άσματα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, ηχογραφήσεις πεδίου, εκστατικών παραδοσιακών γιορτών και των πολυεπίπεδων ρυθμών της νέας ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής.

Συμμετέχουν οι Christopher King, Alan Bishop, Nelson Gomes, Nan Kole, Lo-Fi, DJ Bwana, Sufyan, Kalas Liebfried, η ιβοριανή κοινότητα της Αθήνας, καθώς και το Syrian Greek Youth Forum.

Movement (1920-2020): Ένα φεστιβάλ για τη μετανάστευση πληθυσμών έρχεται στη Στέγη Facebook Twitter
Flokosh. Φωτο: George Kanis


Επίσης, για δύο ημέρες, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ο κινηματογράφος Άστορ θα προβάλλει έργα δημιουργών που με τον φακό τους αποτυπώνουν ανάλογα γεγονότα, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ που ενώνουν πολιτισμούς και ηπείρους. Φιλμ όπως το Wonderland του Erkan Özgen και το Land Between του David Fedele ή το El mar la mar των Joshua Bonnetta και J.P. Sniadecki, καθώς και το I love Kuduro του Mario Patrocinio, το Electro Chaabi της Hind Meddeb, το A story of Sahel sounds των Florian Kläger, Markus Milcke και Tobias Adam και το Invisible Hands της Μαρίνας Γιώτη, σε συν-σκηνοθεσία Γιώργου Σαλαμέ.

Στο ίδιο πλαίσιο το Onassis Air θα φιλοξενήσει μια ομιλία της εικαστικού Natascha Sadr Haghighian που συμμετέχει στο φεστιβάλ με την εγκατάσταση «Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin)» που παρουσίασε στο Γερμανικό Περίπτερο στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2019.


Τέλος, πέρα από το πάρτι στο Boiler, το βασικό club night event θα γίνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Ρομάντσο και θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες που δρουν στη Μεσόγειο αλλά και ιδιόμορφα μουσικά ιδιώματα, όπως το Kuduro και το Gqom, που έρχονται από την Αφρική, μέχρι dub ποίηση και όλες τις μεταλλάξεις ειδών όπως το grime, το χιπ-χοπ, η techno και το jungle, με τη συμμετοχή των Jay Glass Dubs, Muqata'a, Moor Mother, Deena Abdelwahed, Still feat. Devon & Freweini και Zuli.

Movement (1920-2020): Ένα φεστιβάλ για τη μετανάστευση πληθυσμών έρχεται στη Στέγη Facebook Twitter
Deena. Φωτο: Judas Companion

Movement (1920-2020): Beyond and between borders

14-23 Φεβρουαρίου 2020, εντός & εκτός της Στέγης

Είσοδος δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα

Στοά Εμπόρων, Βουλής 4, Σύνταγμα

Άστορ, Σταδίου 28, Στοά Κοραή - μετρό Πανεπιστήμιο

Boiler, Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι

Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3, Αθήνα

Έναρξη γενικής προπώλησης: 7/2, 17:00, εισ.: €6

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια και στο Ρομάντσο την ημέρα της συναυλίας, εισ.: €10

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ