Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter
1

Δύο φώκιες που είχαν εντοπιστεί ορφανές, λίγες μόλις ημέρες μετά την γέννησή τους τον περασμένο Οκτώβριο, απελευθερώθηκαν στη θάλασσα των Κυκλάδων. 

Αφού πέρασαν τέσσερις μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στα Σπάτα, η Λένα και η Νικόλ κολυμπούν πλέον ελεύθερες στα νερά της περιοχής. «Έχοντας χωριστεί από τις μητέρες τους στην κρίσιμη ηλικία της μίας και τριών εβδομάδων αντίστοιχα, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν καθώς εξαρτούνταν ακόμα από την μητρική φροντίδα και τον θηλασμό», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η MOm.

Ντόπιοι τις είχαν τότε εντοπίσει με σημάδια αδυναμίας, αφυδάτωσης και κακής διατροφής, και η μεταφορά τους είχε κριθεί αναγκαία για την επιβίωσή τους. Όμως πλέον η εικόνα τους είναι αγνώριστη: η Λένα έφτασε τα 57.4 κιλά ενώ η Νικόλ τα 55 κιλά.

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter
Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter

Μετά τις τελευταίες εξετάσεις, αποφασίστηκε η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και αφέθηκαν ελεύθερες στις Κυκλάδες, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες αποικίες μεσογειακής φώκιας στο Αιγαίο, χάρη στις θαλάσσιες σπηλιές που χρησιμοποιεί το είδος για ξεκούραση και αναπαραγωγή.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της MOM, Πάνος Δενδρινός, τα ζώα παίρνουν τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει στη διάσωσή τους, δείχνοντας ενδιαφέρον γι΄αυτά όπως η κa Λένα, στο Πόρτο Χέλι, η οποία φιλοξένησε στο σπίτι της επιστήμονες της Mom τις μέρες που εντοπίστηκε το ορφανό φωκάκι.

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter

Η μεσογειακή φώκια εξαρτάται από τη μητέρα τους πρώτους 3-4 μήνες αλλά συμβαίνει κάποιες φορές, τα μικρά να παρασύρονται από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα από τις σπηλιές όπου βρίσκουν καταφύγιο και οι μητέρες να μην μπορούν να τα εντοπίσουν.

Παρότι η Νικόλ και η Λένα, δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν και να μάθουν από τις μητέρες τους το κυνήγι ψαριών, πολύ σύντομα μετά την επιστροφή τους στην θάλασσα, άρχισαν να κυνηγούν συνεργατικά ένα κοπάδι ψάρια, καταδεικνύοντας πόσο έντονο είναι το ένστικτο επιβίωσης. 

 
Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια