ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στην ανατολική Αφρική (Πηγή φωτό EPA)
0

Η ανατολική Αφρική είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη μαζική εμφάνιση ακρίδων των τελευταίων 25 ετών, μια άνευ προηγουμένου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια σε κάποιες από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα σμήνος ακρίδων στην Κένυα μετρήθηκε να έχει 60 χλμ. μήκος και 40 χιλιόμετρα πλάτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας για την ανάπτυξη. Σε κάποιες περιοχές, τα σμήνη των ακρίδων φαίνονται σαν μαύρα σύννεφα, ενώ αλλού οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν μέσα από αυτές ή προσπαθούν να τις διώξουν με ξύλα. Εν μέρει, για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι κλιματικές συνθήκες.

«Ένα τυπικό σμήνος ακριδών της ερήμου μπορεί να περιλαμβάνει έως και 150 εκατ. ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα σμήνη μεταναστεύουν με τον άνεμο και μπορούν να καλύψουν 100-150 χιλιόμετρα σε μία ημέρα. Ένα μέσο σμήνος μπορεί να καταστρέψει μέχρι και τη σοδειά μιας ημέρας που επαρκούν για να τραφούν 2.500 άνθρωποι», σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Οι ακρίδες της ερήμου θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος (Πηγή φωτό EPA)

Με μήκος περίπου όσο το μέγεθος ενός δάχτυλου, τα έντομα πετούν μαζί κατά εκατομμύρια και καταβροχθίζουν τις καλλιέργειες. Η μαζική εμφάνιση των συγκεκριμένων ακρίδων, που θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος, έχει πλήξει επίσης τμήματα της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν, του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι μπορεί το Νότιο Σουδάν και η Ουγκάντα να είναι οι επόμενες χώρες που θα πληγούν.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν ήδη καταστραφεί από τα σμήνη ακρίδων (Πηγή φωτό ΕPA)

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη διατροφική ανασφάλεια της περιοχής, ενώ η περαιτέρω αύξηση των ακρίδων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστων πλημμυρών σε τμήματα της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέτοιες μαζικές εμφανίσεις ακρίδων μπορεί να είναι καταστροφικές. Για να αντιμετωπιστεί μια αντίστοιχη κρίση από το 2003 έως το 2005 απαιτήθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χάθηκαν σοδειές κόστους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από AP

 

 

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM
Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM