Ο Πομπέο παραδέχεται το φόβο πως οι Αμερικανοί θα γίνουν στόχος στη Μέση Ανατολή

Ο Πομπέο παραδέχεται το φόβο πως οι Αμερικανοί θα γίνουν στόχος στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Ο Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων του Ιράν, με αφορμή τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαπράξει το Ιράν ένα λάθος και να πάρει την απόφαση να επιτεθεί σε ορισμένες δυνάμεις μας, στους στρατιώτες μας στο Ιράκ ή στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Το Ιράν θα διέπραττε σοβαρό λάθος αν το έκανε αυτό αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, ο ταξίαρχος Χοσεΐν Ντεγάν, σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η απάντηση του Ιράν στον φόνο του Σουλεϊμανί «θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών θέσεων». Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ο Πομπέο είπε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται «για κάθε είδους απάντηση». Αναφέρθηκε στην προαναγγελθείσα αποστολή άλλων 3.000-3.500 στρατιωτών στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των αμερικανικών θέσεων, καθώς και στις προετοιμασίες που γίνονται για την κυβερνοασφάλεια.

Ο Πομπέο ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση που έλαβε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το ιρακινό κοινοβουλίου, με την οποία ζητά τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει παραιτηθεί και ότι αντιμετώπιζε «τεράστιες απειλές εκ μέρους» της ιρανικής ηγεσίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρακινοί θέλουν να παραμείνουν εκεί οι Αμερικανοί για να συνεχίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με νεροπίστολα στους τουρίστες. χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν ενάντια στον υπερτουρισμό

Διεθνή / Με νεροπίστολα στους τουρίστες, χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν ενάντια στον υπερτουρισμό

Πολίτες στη Βαρκελώνη και τη Μαγιόρκα «ψέκασαν» με νεροπίστολα ανυποψίαστους τουρίστες, διαδηλώνοντας ενάντια στον μαζικό τουρισμό που, όπως λένε, τους εκτοπίζει από τα σπίτια και τις γειτονιές τους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Λισαβόνα και Βενετία
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την προσθήκη 36 χωρών στη λίστα ταξιδιωτικής απαγόρευσης - Ποιες είναι

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την προσθήκη 36 χωρών στη λίστα ταξιδιωτικής απαγόρευσης - Ποιες είναι

Ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει νέο διευρυμένο κύμα περιορισμών εισόδου με αιτιολογία την εθνική ασφάλεια και τη συνεργασία σε θέματα ταυτοποίησης και απελάσεων
LIFO NEWSROOM
MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM