Το τέλος μιας εποχής

Το τέλος μιας εποχής Facebook Twitter
0
Το να θεωρείς ένα blogαπειλή για τη δισκογραφία σε μια εποχή που μπορείς να βρεις οτιδήποτε στοSoulseek ή σε χιλιάδες Torrents-ακόμα και μήνες πριν κυκλοφορήσει επίσημα στα δισκάδικα- είναι το λιγότερο γελοίο. Η ελευθερία που σου παρέχει το Ιnternet καλώς ή κακώς δεν μπορεί να ελεγχθεί, γιατί πολύ απλά είναι τέτοιες οι εξελίξεις στο μέσο, ώστε την επόμενη στιγμή κάτι νέο προκύπτει που το κάνει ανεξέλεγκτο. Και η -εντυπωσιακή αλλά και αναπόφευκτη- αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ίδιοι οι καλλιτέχνες φαίνεται από τα σχόλια κάτω από κάθεpost των συγκεκριμένων blogs, στα οποία απαντούν οι ίδιοι στις απορίες ή στα άσχημα σχόλια των δεκάδων επισκεπτών.
Υπάρχουν αμερικανικά και αγγλικά blogs που εδώ και δυο χρόνια δίνουν καθημερινά ολόκληρα άλμπουμ και δεν τα έχει ενοχλήσει κανείς· oύτεδισκογραφικές, ούτε η IFPI. Εξαρτάται, βεβαίως, και τι απήχηση έχει ο blogger στο ευρύ κοινό και τι είδους μουσική χαρίζει (συνήθως στα blogs βρίσκεις μουσική για περισσότερο ειδικά ή ακραία γούστα, που ανήκουν σε μικρές, ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτές συνήθως δεν ενοχλούνται). Βέβαια, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που οι bloggers έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν το blog και να τρέχουν στα δικαστήρια. To να φτάνεις στο σημείο να απειλείς το blog του Γιάννη Πετρίδη με προσφυγή στην ΑΕΠΙ και την IFPI με την κατηγορία της πειρατείας είναι το λιγότερο βλακώδες. Κι ακόμη πιο ανόητος είναι ο χαρακτηρισμός «peer2peer»(!), όταν το μόνο που κάνει είναι να παρέχει links σε κομμάτια που προσφέρονται δωρεάν στα sites των αντίστοιχων καλλιτεχνών. Επιπλέον, μιλάμε για τον άνθρωπο που γνώρισε την ξένη μουσική στην Ελλάδα και έχει προσφέρει όσα κανείς άλλος στη μουσική διαπαιδαγώγηση τριών τουλάχιστον γενιών.

Για να δημιουργήσεις καλλιτέχνες και να διαμορφώσεις το κοινό που εσύ θέλεις, δεν φτάνουν πια τα παραδοσιακά μέσα. Το ανύπαρκτοραδιόφωνο με τις ανοησίες στoplaylist και η αδιαφορία των εντύπων για οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τον στενό κύκλο αυτών που θέλουν να προωθήσουν οι δισκογραφικές έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη από ποτέ. Η δισκογραφία δεν περνάει κρίση επειδή την απειλεί το downloading. Περνάει κρίση γιατί, εδώ και καιρό, οι αντιπρόσωποί της έχουν χάσει το τρένο. Το mp3 κοντεύει να ξεπεραστεί και οι δισκογραφικές πασχίζουν να σωθούν με τα ringtones, αδιαφορώντας για το πιο σημαντικό: να κάνουν τον κόσμο να αγαπήσει τη μουσική και να θελήσει να την αγοράσει. Σήμερα, το μόνο που κατορθώνουν είναι να τον κάνουν να τη βαριέται.

Το γεγονός ότι δεν καταφέρνουν να προκαλέσουν κοσμοσυρροή δύο από τα πιο πολυακουσμένα ονόματα στο ελληνικό ραδιόφωνο -και από τα πιο ισχυρά χαρτιά της σύγχρονης ποπ- η Avril Lavigne και η Pink, τη στιγμή που oι Cocorosie(που δεν έχουν μάλιστα κανονική διανομή στα δισκάδικα) συγκεντρώνουν 3000 νέους ανθρώπους, σημαίνει μάλλον ότι κάποιοι ζουν εκτός πραγματικότητας. Το να στέλνεις τον web sheriffσε ένα blog και να απειλείς να το κλείσεις αν συνεχίσει να ανεβάζει κομμάτια -εφόσον είσαι στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας- σημαίνει ότι μάλλον πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα.




0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ