Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές

Η Γαλλία καλεί το Ιράκ να μην εφαρμόσει θανατική ποινή σε τέσσερις Γάλλους τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Η Γαλλία «αυξάνει τα διαβήματα» για τους τέσσερις Γάλλους που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

«Αυξάνουμε τα διαβήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ποινή του θανάτου για αυτούς τους τέσσερις Γάλλους», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε αντίθετοι με τη θανατική ποινή και το λέμε (...). Υπενθύμισα εγώ ο ίδιος στον Ιρακινό πρόεδρο, τον πρόεδρο (Μπαχράμ) Σάλεχ, τη θέση μας», πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν επανέλαβε εξάλλου πως το Παρίσι αρνείται από θέση αρχής την επιστροφή και δίκη των Γάλλων πολιτών που συμμάχησαν με το ΙΚ, στη Γαλλία. «Αυτοί οι τρομοκράτες, γιατί πρόκειται όντως για τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν, που σπέρνουν επίσης τον θάνατο στο Ιράκ, πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους», είπε.

Οι τέσσερις Γάλλοι που καταδικάστηκαν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα στη θανατική ποινή ως μέλη του ΙΚ έχουν περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση. Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού. «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την ιρακινή κυβέρνηση να αναβάλει αυτή την καταδίκη σε θάνατο, αντίθετα, σήμερα δεν έχουν εξαντληθεί όλοι οι δίαυλοι προσφυγής. Ας δούμε πρώτα πώς ασκούνται αυτοί οι δίαυλοι και θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», υπογράμμισε χθες η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ.

Αυτές οι ετυμηγορίες θα μπορούσαν να αναβιώσουν τη δημόσια συζήτηση για το ακανθώδες θέμα των ξένων τζιχαντιστών: η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης προκαλεί την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, όμως, την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές αρνούνται τη θανατική ποινή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τυνησιακής καταγωγής Γάλλος Μπραχίμ Νετζαρά, που κατηγορείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών προς τη Συρία, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου.

Συνολικά 12 Γάλλοι μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ στα τέλη Ιανουαρίου για να δικαστούν στη Βαγδάτη ως μέλη του ΙΚ. Η νομοθεσία του Ιράκ προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε έχει ενταχθεί σε μια «τρομοκρατική» οργάνωση - είτε έχει πολεμήσει είτε όχι. Η Βαγδάτη έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 ξένους -άνδρες και γυναίκες- που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM