Ο Ναρουχίτο αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Ο Ναρουχίτο αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Ο Ναρουχίτο μαζί με την πριγκίπισσα Μασάκο (EPA)
0

Ο Ναρουχίτο, πρωτότοκος γιος του Ακιχίτο, αναλαμβάνει τα μεσάνυχτα 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Ο πατέρας του παραιτήθηκε από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων στις 6μ.μ (τοπική ώρα).

Με την ανάρρηση του Ναρουχίτο στον θρόνο, τελειώνει η Heisei και ξεκινά η Reiwa, η εποχή της «Όμορφης Αρμονίας» στην Ιαπωνία. Ο Ναρουχίτο θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του από το πρώτο δευτερόλεπτο της 1ης Μαΐου.

Ο Ακιχίτο παραιτήθηκε απόψε από τον θρόνο ύστερα από περίπου 31 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 202 χρόνια, που αυτοκράτορας παραιτείται από τα καθήκοντά του στη χώρα. 

«Από τότε που ανέβηκα στον θρόνο εκτέλεσα τα καθήκοντά του αυτοκράτορα με βαθιά αίσθηση εμπιστοσύνης και σεβασμού για τον λαό, και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για αυτό», είπε ο απερχόμενος αυτοκράτορας Ακιχίτο, στο παλάτι του στο Τόκιο. 

Όταν ενθρονίστηκε ο Ακιχίτο το 1989 η Ιαπωνία βρισκόταν σε φάση οικονομικής ανάπτυξης με πληθυσμό 123 εκατομμυρίων.  Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του ο πληθυσμός συνέχιζε να αυξάνεται, φτάνοντας πριν δέκα χρόνια τα 128 εκατομμύρια. Έκτοτε η Ιαπωνία βλέπει συνεχώς τον πληθυσμό της να μειώνεται, με την υπογεννητικότητα να σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Τόκιο και του Πεκίνου ανήλθαν το 2018 σε 35 τρισεκατομμύρια γεν (280 δισεκ. ευρώ), ποσοστό δεκαπλάσιο σε σχέση με το 1989, και πολύ μεγαλύτερο από τα 24 τρισεκ. γεν που ήταν οι συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Ο Ακιχίτο υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας που είχε αποκλειστικά «συμβολικό ρόλο», σύμφωνα με το σύνταγμα της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ. Έγινε επίσης ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παντρεύτηκε γυναίκα που δεν ανήκε και σε κάποια βασιλική οικογένεια, την Μίτσικο.

Το 2016, ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο ανακοίνωσε, ουσιαστικά, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του υιού του, και ας μην προβλεπόταν από την ιαπωνική νομοθεσία.

«Ευχαριστώ ειλικρινά τους ανθρώπους που με δέχτηκαν και υποστήριξαν τον ρόλο μου, ως σύμβολο του κράτους», είπε ο 85χρονος ηγέτης, κλείνοντας τον λόγο του με μία προσευχή για «ειρήνη και ευτυχία για τον λαό της Ιαπωνίας και όλον τον υπόλοιπο κόσμο». 

Ο Ναρουχίτο γεννήθηκε σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο, στα υπόγεια του Αυτοκρατορικού Παλατιού στο Τόκιο. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Γκακουσουίν και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Γκακουσουίν ενώ στη συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Γκακουσουίν.

Ως διάδοχος του θρόνου πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια σε όλον τον κόσμο και αναπλήρωνε τον πατέρα του, όταν εκείνος αδυνατούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο νέος αυτοκράτορας είναι παντρεμένος με την Μασάκο Οβάντα, με σπουδές σε Χάρβαρντ και Οξφόρδη. Εγκατέλειψε την καριέρα της στο διπλωματικό σώμα προκειμένου να παντρευτεί τον Ναρουχίτο. Ο

Η Μασάκο θεωρείτο από τους παραδοσιακούς φιλομοναρχικούς ως υπερβολικά κοσμοπολίτισσα και εξωστρεφής ενώ το γεγονός ότι είχε ήδη απορρίψει δύο προτάσεις γάμου από τον Ναρουχίτο για να επικεντρωθεί στην καριέρα της στο διπλωματικό σώμα είχε δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα.

Το 2000 ανακοινώθηκε ότι απέβαλε ενώ το 2002 γέννησε μια κόρη, την Πριγκίπισσα Άικο της Ιαπωνίας, γεγονός όμως που δημιούργησε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη λόγω του συστήματος διαδοχής, το οποίο επιτρέπει μόνο σε αρσενικά τέκνα να ανέλθουν στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός άρχισε να συζητείται η πιθανότητα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε να επιτρέπεται και η άνοδος στον θρόνο των θηλυκών μελών της οικογένειας.

Η πίεση της κοινής γνώμης και του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος για την γέννηση αρσενικού τέκνου σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του ρόλου της και την δυσκολία της να προσαρμοστεί στο αυστηρό πρωτόκολλο της προκάλεσαν σε αγχώδη διαταραχή, με τον σύζυγο της να κατηγορεί τους αξιωματούχους του Αυτοκρατορικού Οίκου, για την πίεση που άσκησαν σε αυτή προκειμένου να γεννήσει διάδοχο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM