Κίτρινα Γιλέκα: 40.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία - Επεισόδια σε αρκετές πόλεις

Κίτρινα Γιλέκα: 40.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία - Επεισόδια σε αρκετές πόλεις Facebook Twitter
0

Περίπου 40.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, ενώ επεισόδια ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για το 16ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων από τα μέσα Νοεμβρίου όπου πρωτοεμφανίστηκε το κίνημα.  

Στο Παρίσι, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια πορεία 12 χιλιομέτρων, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδήλωση διεξήχθη σε ειρηνικό κλίμα, αν και η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών στο λεωφόρο Σανζ Ελιζέ.

Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο, στο περιθώριο της πορείας, πιθανόν από LBD (εκτοξευτήρας αμυντικών σφαιρών), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, με την αστυνομία να ξεκινά εσωτερική έρευνα για το περιστατικό. Επιπλέον, προχώρησε σε 33 προσαγωγές.

Το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε 39.300 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, οι 4000 εκ των οποίων στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη Λιόν, όπου διαδήλωσαν περισσότερα από 2000 κίτρινα γιλέκα, επικράτησε ένταση στην πλατεία Bellecour, στο κέντρο της πόλης, όταν το πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να περάσει σε έναν εμπορικό δρόμο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και των αστυνομικών και σε άλλα σημεία της πόλης.

Και στην κινητοποίηση στη Ντιζόν με τη συμμετοχή 800 ανθρώπων σημειώθηκαν ταραχές.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Νίκαια, το Στρασβούργο, τη Λιλ, όπου επίσης ξέσπασαν επεισόδια.

Στη Ναντ, όπου η νομαρχία έκανε λόγο για πρόκληση σοβαρών ζημιών από τους διαδηλωτές, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ορισμένοι από το πλήθος πέταξαν πλαστικά μπουκάλια, που περιείχαν οξύ, εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των διαδηλωτών στο Μπορντό, όπου εισέβαλαν, και παρέμειναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην Τουλούζη, όπου το εβδομαδιαίο ραντεβού διαμαρτυρίας ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Λοϊκ Προυντόμ κατήγγειλε ότι αστυνομικοί τον χτύπησαν με τα γκλομπ τους, την ώρα που αποχωρούσε από την πορεία.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές μεταξύ άλλων για «φθορές σε δημόσια περιουσία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM