Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Dirty Fuse

Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Dirty Fuse Facebook Twitter
0

The Dark Side of the Moon -  Pink Floyd (1973 Harvest/EMI)


Μεγάλωσα με δυο γονείς μουσικόφιλους κι έτσι η μουσική ποτέ δεν έλειπε από το σπίτι.

 

Μέσα σε τέτοιο περιβάλλον ανακάλυπτα συνέχεια νέα ακούσματα. Όταν γύρω στο '83-'84 έφτασα σε μια ηλικία που να μπορώ να χειρίζομαι το πικάπ μόνος μου - και με άφηναν και οι γονείς να ακούω τους δίσκους τους - ψαχούλευα όλο και πιο πολύ το ράφι με τα βινύλια.

Εκεί είδα πρώτη φορά το "The Dark Side of the Moon" με το γνωστό πρίσμα στο εξώφυλλο. Μου έκανε αμέσως εντύπωση που δεν έγραφε τίποτα μπροστά, και χωρίς δεύτερη κουβέντα τον έβαλα να παίξει. Ανατρίχιασα από την κορυφή ως τα νύχια με τους πρώτους χτύπους της καρδιάς, αγχώθηκα τρομερά στο "On the run", τρόμαξα, φοβήθηκα, αλλά δεν σήκωσα τη βελόνα από το βινύλιο πριν τελειώσει ο δίσκος. Δεν ήξερα αγγλικά τότε, αλλά μόνο οι ήχοι που έβγαιναν από το LP έφταναν και με το παραπάνω για να με συνεπάρουν. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω ακούσει αυτόν τον δίσκο μέχρι τώρα, όσες χιλιάδες και να είναι, είναι σίγουρο πως δεν είναι αρκετές.


Περίπου εκείνη την εποχή άρχιζα τα πρώτα μου μαθήματα μουσικής στο ωδείο. Πιάνο στην αρχή για πολλά χρόνια και ύστερα σαξόφωνο. Η μουσική που μάθαινα απείχε πολύ από αυτή των Pink Floyd, αλλά έτσι κι αλλιώς είχα συνηθίσει στην ευρεία γκάμα ακουσμάτων. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσω να κουτσο-παίξω κάποια κομμάτια από το DSotM μόνος μου ή μαζί με άλλους. Η χαρά που είχα όταν το κατάφερα ήταν απερίγραπτη.
Το πρωτοποριακό αυτό άλμπουμ των Pink Floyd συνδυάζει πολύ έξυπνα το μπλουζ-ροκ με το ψυχεδελικό ροκ και τη φιούζιον τζαζ. Είναι πολύ λογικό να είναι για πολλούς πηγή έμπνευσης και επιρροής, αλλά και σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ροκ και της σύγχρονης μουσικής. Για μένα προσωπικά είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να κάνω μουσική. Εννοείται ότι υπάρχει ακόμα στη δισκοθήκη μου.


Μανόλης Κισαμιτάκης, σαξόφωνο

 



Lord Sutch & Heavy Friends-Screaming Lord Sutch (1970, Atlantic) 

 

Οκτώβριος 2001 Αθήνα, Μοναστηράκι στη στοά στη μέση της Ηφαίστου.

 

Φαντάρος στα 18 μου με άδεια ορκωμοσίας βολτάρω με τον φίλο Τάσο να ανακατευτούμε λίγο με τον κόσμο, να αλλάξουμε λίγο τις εικόνες του στρατοπέδου. Μπαίνουμε σε ένα δισκάδικο και το μάτι μου πάει κατευθείαν ψηλά στο ράφι. Μυημένος στην εικόνα του εξωφύλλου αφού τον έψαχνα καιρό.

Μέσα από τις σελίδες του ΖΟΟ (νιώθω πολύ περήφανος που το πρόλαβα) είχα διαβάσει για τον μοναδικό ίσως Βρετανό Rocker που έμεινε γνωστός ως Screaming Lord Sutch. Πρωτοπόρος του Horror rock στη Βρετανία από το 1960 με σοκαριστική για την εποχή σκηνική παρουσία , έβγαινε στην σκηνή μέσα από φέρετρο που κουβαλούσαν τα μέλη του γκρούπ ντυμένα νεκροθάφτες, διακωμωδώντας ουσιαστικά το μακάβριο. Πρωτοξεκίνησε με τους Savages έχοντας συνεργαστεί με μουσικούς που αργότερα έγιναν θρύλοι του rock 'n' roll όπως Jimmy Page, Jeff Beck, Ritchie Blackmore, Noel Redding, John Bonham, Keith Moon, Mitch Mitchel και Nicky Hopkins.

LORD SUTCH & HEAVY FRIENDS το όνομα του album, με τον ίδιο να φιγουράρει στο εξώφυλλο μπροστά σε μια Rolls Royes βαμμένη στα χρώματα της Αγγλικής σημαίας και στο οπισθόφυλλο photos με τα μεγαλύτερα ονόματα της αγγλικής σκηνής. Ζήτησα να μου τον κατεβάσουν και είδα την τιμή που ήταν πολύ παραπάνω από το χαρτζιλίκι ενός μέσου φαντάρου. Χωρίς να σκεφτώ τους μήνες σκληρής λιτότητας που θα ακολουθούσαν, έβγαλα ότι είχα κ μετά από τα απαραίτητα παζάρια έγινε δικός μου. Η εισαγωγή στο rock 'n' roll είχε γίνει και για μένα, καθώς από τα ονόματα που είχε σαν Heavy Friends γνώρισα και τις μετέπειτα μεγάλες μπάντες που δημιουργήθηκαν (Led Zeppelin, THE WHO, Rainbow, Experience).

Στο σπίτι αργότερα, στο πικάπ από τις πρώτες στροφές ακούς τα ουρλιαχτά, τις ιαχές και την άγρια ερμηνεία. Τρελά κιθαριστίκα σόλο κ ξέρα drums. Έγινε ο πρώτος μου hard rock δίσκος!


Χρήστος Κόγιος, τύμπανα

 



AC/DC - Back In Black (Atlantic 1980)

 

Ήταν αρχές του 80 και σε ένα δισκάδικο στα Πατήσια, λιλιπούτειος "καρεκλάς" τότε, ψάχνοντας ανάμεσα στους δίσκους το μάτι μου πέφτει σε ένα κατάμαυρο εξώφυλλο. "Μα βγαίνουν κατάμαυροι δίσκοι;;;" αναρωτήθηκα.

Από περιέργεια λοιπόν έδωσα όλο το χαρτζιλίκι μου για να πάρω αυτόν τον κατάμαυρο δίσκο...


Όταν έφτασα σπίτι πήγα κατευθείαν στο πικάπ και έβαλα τον δίσκο, από την Β πλευρά, δε ξέρω για ποιο λόγο άλλα είχαμε κολλήσει όλοι τότε στην παρέα, και μάλλον επρόκειτο για μια μορφή μεταδοτικής ασθένειας, όλων όσων σχετίζονταν με δίσκους βινυλίου, να βάζουμε τους δίσκους να παίζουν από την Β πλευρά πρώτα.

 

Αυτό μέχρι το "Μαλακά πιο μαλακά" του Χάρυ Κλύν που "έκραζε" στην αρχή της Β πλευράς "Να βάλεις τον δίσκο από την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η δεύτερη πλευρά του δίσκου" αφήνοντας άγαλμα τον ανυποψίαστο "παραβάτη"-ακροατή. Έτσι λοιπόν παίρνοντας στα χέρια μου το εξώφυλλο, τότε διέκρινα και τα ανάγλυφα γράμματα στο χαρτόνι, κάθισα σε μια πολυθρόνα, μόνος στο σπίτι μιας και το πικ-απ ήταν στο καθιστικό και πολύ δύσκολα ξέκλεβα λίγες στιγμές βολικής μοναξιάς μέσα στην μέρα να ακούσω τα "δικά" μου,εκεί λοιπόν που οι αναπηδήσεις της βελόνας έδιναν τη θέση τους στα μετρήματα στο Χαι-χατ, σκάνε πλημυρίζοντας το δωμάτιο και οι πρώτες "σκληρές" νότες που βγήκαν από τα ηχεία του ασυνήθιστου σε τέτοιους ήχους στερεοφωνικού μου. Εγώ εκστασιασμένος, όσο αναπτυσσόταν το Back in Black και η αφάνταστα ζεστή, υπέροχα γρεζαριστή φωνή του Brian Johnson απέδιδε απόλυτα την δύναμη και την ατμόσφαιρα του κομματιού, έμεινα να αναρωτιέμαι "Υπάρχει τέτοια μουσική και δεν την έχω ακούσει ακόμα;"


Περιττό να πω ότι μετά από αυτήν την πρώτη γνωριμία μου με την Ροκ άφησα πίσω την Ντίσκο και τα μαγικά της λικνίσματα και σχεδόν όλο μου το χαρτζιλίκι γίνονταν αντίτιμο "σκληρών" ηλεκτρικών ονείρων, στα δισκάδικα της γειτονιάς και στα πιο "ψαγμένα" του κέντρου. Μετά από έναν χρόνο πήρα σαν δώρο την πρώτη μου κλασική κιθάρα, μετά απο δύο χρόνια την πρώτη μου ηλεκτρική και ένα εξάμηνο αργότερα τον πρώτο ενισχυτή. Το πως και γιατί κόλλησα με το μπάσο, είναι μια άλλη ιστορία, ένας άλλος δίσκος και μια τυχαία συνάντηση...


Γιάννης Δράκος, μπάσο

 

 

 

 ________________

 

Τα Surfbetika ταξιδεύουν προς τον ορίζοντα αφήνοντας πίσω την ακτή έτοιμη για το τελευταίο κύμα... Last Wave. Η νέα δισκογραφική δουλειά των Dirty Fuse είναι εδώ και θα κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. 14 surf rock κομμάτια, ανάμεσά τους 2 ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Jim Skiathitis των θρυλικών Atlantics και μια διασκευή έκπληξη στο κλασικό The Victor του Dick Dale!
Το Last Wave θα κυκλοφορήσει σε CD και ψηφιακή μορφή από την Deep Eddy Records (USA) και σε βινύλιο σε συμπαραγωγή από τις Ikaros Records(GR) και B-Otherside Records(GR).

 


 


 


Dirty Fuse

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ