Οι 10 χειρότερες συνήθειες για τα δόντια μας

Οι 10 χειρότερες συνήθειες για τα δόντια μας Facebook Twitter
8

Η υγιεινή των δοντιών παραμένει δυστυχώς χάσιμο χρόνου για αρκετούς ανθρώπους και πολλοί περιορίζονται σε ένα απλό πλύσιμο χωρίς περισσότερη φροντίδα. 10 ακόμη λάθη που συνήθως όλοι κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα δόντια τους παρουσιάζονται από τον Independent.

1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το πρωινό.

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος αφού σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, το καλό πλύσιμο της στοματικής κοιλότητας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που συσσωρεύονται από το βράδυ. Έπειτα από το πρωινό, μπορούμε να κάνουμε έναν ακόμη καθαρισμό με στοματικό διάλυμα για περισσότερα αποτελέσματα.

2. Όχι ξέπλυμα μετά το βούρτσισμα.

Το νερό μετά τον καθαρισμό απομακρύνει το φθόριο της οδοντόπαστας που κανονικά πρέπει να μένει στα δόντια ώστε να αποφεύγεται η φθορά των δοντιών.

3. Καθαρίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό.

Ένα ακόμη λάθος που καταστρέφει την υγιεινή των δοντιών, αφού θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά ώστε να μπορεί φυσικά το σάλιο να εξουδετερώσει το Ph των τροφίμων πριν από το βούρτσισμα.Το άμεσο καθάρισμα απομακρύνει το οξύ από το στόμα κάνοντας τα δόντια αδύναμα και ευαίσθητα με το χρόνο.

4.Τα σνακς ανάμεσα στα κύρια γεύματα

Μια, ακόμη, κακή συνήθεια για τα δόντια αφού αυξάνει την επαφή τους με το φαγητό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της πλάκας. Σε περίπτωση που κάποιος είναι λάτρης του τσιμπολογήματος τότε καλό θα είναι να επιλέγει ωμά λαχανικά που είναι φυσικό καθαριστικό των δοντιών ή ωμούς ξηρούς καρπούς.

5. Το να χρησιμοποιούμε τα δόντια για να ανοίξουμε μπουκάλια.

Μπορεί να μοιάζει εύκολη λύση αυτό το «φυσικό ανοιχτήρι», αλλά οι φόβοι και οι πιθανότητες για κάποιο σπάσιμο είναι αυξημένοι. Εκτός από αυτό, οποιαδήποτε χρήση για άνοιγμα συσκευασιών είναι επίσης βλαβερή για τα δόντια.

6. Τα 'σκουρόχρωμα' ποτά.

Ρούμι και αναψυκτικά, συνιστούν τους εχθρούς της στοματικής κοιλότητας αφού περιέχουν χαμηλότερο Ph και είναι πιο όξινα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη διάβρωση των δοντιών. Άρα, σύμφωνα με τη λίστα του Independent καλό θα ήταν να επιλέγονται ανοιχτόχρωμα ποτά.

7. Η σκληρή οδοντόβουρτσα.

Η medium – soft επιλογή είναι προτιμότερη για τα δόντια, καθώς η σκληρή οδοντόβουρτσα βλάπτει τα ούλα, τη ρίζα και το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

8. Χρήση του οδοντικού νήματος μετά το βούρτσισμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το νήμα καλό θα είναι να χρησιμοποιείται πριν το βούρτσισμα, σαν μια καλή πρόπλυση, και έπειτα κανονικά ο καθαρισμός χωρίς πολύ ξέπλυμα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

9.Τα αναψυκτικά.

Όσοι καταναλώνουν ανθρακούχα ποτά θα πρέπει να χρησιμοποιούν καλαμάκι, ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή της ζάχαρης με τα δόντια. Μάλιστα, και η sugar-free τσίχλες μετά τα ποτά συμβάλλουν στην προστασία των δοντιών.

10. Λαθεμένη τεχνική χρήσης του νήματος.

Το νήμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από πίσω προς τα εμπρός διότι καταστρέφει το ούλο. Η σωστή τεχνική γίνεται με τον καθαρισμό κάθε δοντιού προσεκτικά πάνω- κάτω.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
1. Υπαρχουν δυο σχολες στο θεμα, πριν και μετα χωρις να εινα ξεκαθαρο τι ειναι πιο ωφελιμο απο τις μελετες. Τα στοματικα διαλυματα δεν υποκαθιστουν βουρτσισμα.3. Ισχυει μονο για οξινα φαγητα( φρουτα). Αν περιμενετε 30 λεπτα για τα αλλα φαγητα θα εχετε το αντιθετο του επιθυμητου αποτελεσμα.Ο μηχανισμος δρασης που περιγραφεται ειναι λαθος.
τρίχες και μάλιστα κατσαρές - σε σχέση με το φθόριοΤο φθόριο είναι ισχυρότατο δηλητήριο (ευρύτατα χρησιμοποιημένο ως ποντικοφάρμακο), σε μεγάλη συγκέντρωση όχι απλά δεν βοηθάει αλλά καταστρέφει τα δόντια.Οι επιστήμονες πλέον ζητούν να καταργηθεί και η φθορίωση γιατί όχι μόνο δεν απαλλάσσει τους ανθρώπους από τις τρύπες στα δόντια, όπως πίστευαν κάποτε, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό τους.
Αρα αννα δείτε κανέναν να κυκλοφορεί με σαπουνάδες σαν λυσσασμένος no worries! Απλά δεν ξεπλύθηκε για να παραμείνει το χλώριο και να προστατέψει τα δόντια του!