Ξανά σε φάση έκρηξης το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα

Ξανά σε φάση έκρηξης το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα Facebook Twitter
EPA
0

Σε νέο κύκλο δράσης έχει μπει το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο.

Το ηφαίστειο μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία.

Το Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς») πλέον «εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, την πέμπτη από την αρχή της χρονιάς», εκτοξεύοντας μια στήλη καπνού που έφθασε σε ύψος χιλίων και πλέον μέτρων από τον κρατήρα του, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.

Κατακρημνίσεις ηφαιστειακής τέφρας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά κοινότητες στα νοτιοδυτικά του κρατήρα, πάντως δεν αποφασίστηκε να εκκενωθεί καμιά από αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν ούτε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM