Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το εποχικό κρυολόγημα και τη γρίπη

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το εποχικό κρυολόγημα και τη γρίπη Facebook Twitter
Το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθείτε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
0

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχικές ιογενείς λοιµώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Τα συµπτώµατά τους είναι συνήθως ήπια, µε χαρακτηριστικότερα το φτέρνισµα, τον βήχα, τον πονόλαιµο, το μπούκωμα στη μύτη, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα και τους πόνους στα κόκαλα. Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και είναι πιο ήπιο.

H γρίπη δεν είναι ένα «βαρύ» κρυολόγημα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς, τους ηλικιωμένους, όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στο σπίτι, ο ειδικός συμβουλεύει να προσέξετε τη διατροφή σας, που αποτελεί άλλωστε και το «φάρμακο» της φύσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει.

Στη διάρκεια της ανάρρωσης, αν ταλαιπωρήστε από μπούκωμα στη μύτη, βήχα, δέκατα και έχει αποδυναμωθεί η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, είναι απολύτως φυσιολογικό να σας κοπεί η όρεξη. Δεν πρέπει να πιεστείτε να φάτε εάν δεν πεινάτε, αλλά μόλις επιστρέψει η όρεξή σας, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, που αποτελούν πηγές βιταμινών, θα συνέλθετε πιο γρήγορα.


Extra tips

Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει. Αν αποφασίσετε να περάσετε τη λοίμωξη «στο πόδι» και στο γραφείο, εκτός του ότι θα ταλαιπωρηθείτε και θα παρατείνετε τη δική σας ανάρρωση, κινδυνεύετε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.
Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφυδατωθείτε.

Εάν έχετε πυρετό, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το άφθονο πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση τυχόν υγρών που μπορεί να έχετε χάσει με εφίδρωση ή ρινική καταρροή, ενώ βοηθούν και οι χλιαρές σούπες και τα αφεψήματα βοτάνων.

Αναπληρώστε την απαραίτητη βιταμίνη D3 με μουρουνέλαιο

Τα καλά λιπαρά αποτελούν ανεκτίμητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχουν στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του εγκεφάλου, του μυοσκελετικού συστήματος, των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού. Επίσης, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και βοηθούν στο κάψιμο του αποθηκευμένου λίπους. Τα ιχθυέλαια περιέχονται στα ψάρια που αποτελούν πολύ θρεπτική τροφή, αλλά σπανίως τρώμε ψάρι καθημερινά. Σε συστηματική βάση μπορείτε να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων με τη βοήθεια του μουρουνέλαιου Moller's, το οποίο είναι πλούσιο και σε βιταμίνη D3.

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας έδειξε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ, σύμφωνα με πληθώρα έγκυρων μελετών, η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνο στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού αλλά ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά ακόμα και στην απώλεια του βάρους κατά τη δίαιτα. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Ο ιδανικός συνδυασμός ιχθυελαίων και βιταμίνης D3 περιέχεται στο μουρουνέλαιο Moller's, το οποίο υπάρχει στην κλασική υγρή μορφή και σε ζελεδάκια για τα παιδιά.

Χτίστε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθείτε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ισορροπημένη διατροφή, η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως είναι το μουρουνέλαιο, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και, γενικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μην ξεχνάτε την ατομική υγιεινή

Για την αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν κατά την ανάρρωση διαπιστώσετε πως «ξανακυλάτε» και πως παρουσιάζετε υψηλό πυρετό, ενώ νιώθατε καλύτερα, γιατί αυτό αποτελεί σημάδι δευτερογενούς λοίμωξης από κάποιο μικρόβιο που βρήκε εξασθενημένο τον οργανισμό και τον αποδεκάτισε.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ