5 συμβουλές από έναν ειδικό για χειμώνα χωρίς ιώσεις

5 συμβουλές από έναν ειδικό για χειμώνα χωρίς ιώσεις Facebook Twitter
Με τον καιρό να θυμίζει «σκωτσέζικο ντους», οι ιώσεις μοιραία ήρθαν νωρίτερα φέτος
0

Δουλειά, σχολείο, εργασίες, σπορ, τεστ, πρότζεκτ, ραντεβού, πάρτι, βόλτες, εκδρομές. Τέλος δεν έχουν οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η μόνη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα είναι να μην αρρωστήσουμε, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα «όπλα»: από την επαρκή ξεκούραση, τη σωστή διατροφή και τη συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού μέχρι τα προληπτικά εμβόλια, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλεύει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.


Με τον καιρό να θυμίζει «σκωτσέζικο ντους», οι ιώσεις μοιραία ήρθαν νωρίτερα φέτος και ολοένα πληθαίνουν οι απουσίες στο γραφείο από γριπιασμένους συναδέλφους. Ίδια εικόνα στα σχολεία και στα φροντιστήρια: άδεια θρανία και απουσίες μαθητών που κρεβατώθηκαν με κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη ή άτυπη πνευμονία. Ιώσεις και λοιμώξεις κάνουν πάρτι και είμαστε οι τιμητικοί καλεσμένοι.

Οι «προσκλήσεις» μοιράζονται σε όλους αδιακρίτως και ο μόνος τρόπος να μην κολλήσουμε είναι να θωρακίσουμε εγκαίρως τον οργανισμό μας με τον προληπτικό εμβολιασμό που μας προστατεύει από 30 διαφορετικά λοιμώδη νοσήματα. Τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της Ιατρικής και χάρη σε αυτά σώζονται ετησίως περισσότερα από τρία εκατομμύρια ζωές, ενώ αποφεύγονται 750.000 σοβαρές αναπηρίες, κυρίως σε παιδιά.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός αποτελεί ταυτόχρονα και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους «άλλους», δηλαδή για όλους εκείνους (νεογέννητα, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα) που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός αποτελεί ταυτόχρονα και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους «άλλους», δηλαδή για όλους εκείνους (νεογέννητα, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα) που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. «Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εμβολιάζεται το 90% του πληθυσμού, κάτι που στην πατρίδα μας δεν γίνεται λόγω της ανάπτυξης του λεγόμενου "αντιεμβολιαστικού λόμπι" τα τελευταία χρόνια.

Η ελλιπής ενημέρωση, τα αμφιλεγόμενα δημοσιεύματα στα media και η επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στα εμβόλια δημιούργησε έναν σκεπτικισμό που οδήγησε στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, με συνέπεια να δημιουργηθούν ρωγμές στο τείχος της ανοσίας της κοινότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην περσινή επιδημική έξαρση της ιλαράς κι ελπίζουμε να μην επαναληφθούν φέτος. Ας γίνει το πάθημα μάθημα για όλους.

Γρίπη και κρυολόγημα, οι μεγάλοι μπελάδες

Οι «απρόσκλητοι επισκέπτες» της εποχής αφορούν πρωτίστως τις ιογενείς λοιµώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με το κοινό κρυολόγημα να είναι πιο συχνό και εξαιρετικά μεταδοτικό. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Στάθης Σκληρός, το κρυολόγημα συχνά συγχέεται με τη γρίπη, αλλά είναι πιο ήπιο και προκαλείται από διαφορετικούς ιούς.

Εκδηλώνεται κυρίως με βήχα, φτάρνισμα, τσούξιμο στον λαιμό, μπούκωμα και δέκατα και για να περάσει δεν χρειάζεται φάρμακα, εκτός από κάποια αναλγητικά για τον πυρετό. Η γρίπη, από την άλλη μεριά, δεν είναι απλώς ένα βαρύ κρυολόγημα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς, τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και όσους πάσχουν από υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Οι βασικές διαφορές με το κρυολόγημα περιλαμβάνουν την αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, την έντονη εξάντληση, τον υψηλό πυρετό, τη δυσφορία στο στήθος και τον επίμονο πονοκέφαλο. Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη (πέρα από τα αναλγητικά, τα αποχρεμπτικά και τα ρινικά σπρέι που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων), υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.

Ο ειδικός συμβουλεύει:

1.

Να ξεκουραζόμαστε αρκετά

Όταν νιώθουμε άσχημα, είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας χρόνο για να αναρρώσει. Είναι λάθος να βιαστούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, γιατί έτσι καθυστερούμε την αναρρωτική διαδικασία και παράλληλα κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους.

2.

Να μένουμε ενυδατωμένοι

Όταν έχουμε πυρετό, χρειαζόμαστε επιπλέον υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Το άφθονο πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση των υγρών που χάνουμε με την εφίδρωση και τη ρινική καταρροή. Επίσης, βοηθούν τα αφεψήματα βοτάνων (χαμομήλι, τσάι του βουνού, τίλιο).

3.

Να τρεφόμαστε υγιεινά

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσουμε την όρεξή μας όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη. Χωρίς πίεση, μόλις επιστρέψει, ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες που βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

4.

Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά

Επειδή οι ασθένειες αυτές προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, η κατάχρηση των αντιβιοτικών αποτελεί συνηθισμένο λάθος στην πατρίδα μας, που αφενός αποδυναμώνει τον οργανισμό και αφετέρου οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.

5.

Να προλαμβάνουμε τη μετάδοση των ιώσεων

Το «κλειδί» για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλασσόμαστε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η συστηματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και, γενικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται επίσης συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Τα μέτρα αυτά συνήθως αρκούν. Αν όμως αρρωστήσουμε και τα συμπτώματα επιδεινωθούν, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ