16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια.
0

Παλιότερα, αν ήσουν χορτοφάγος, για να μην πω βίγκαν, δυσκολευόσουν να βγεις έξω για φαγητό. Οι επιλογές στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σταματούσαν στις σαλάτες, στις τηγανητές πατάτες και στη φασολάδα. Μου έχει τύχει σε ταβέρνα να μου προσφέρουν κοτόπουλο με το επιχείρημα «μα, δεν είναι κρέας!». Όμως αυτές οι μέρες μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.


Σήμερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο διατροφικό trend από αυτό του βιγκανισμού. Βίγκαν εστιατόρια, street food, παντοπωλεία και γαστρονομικά φεστιβάλ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην πόλη. Ίσως, μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι το 2018, που σε λίγο θα αποχαιρετίσουμε, ήταν η χρονιά που ο βιγκανισμός έγινε mainstream.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής.


Αβοκάντο, γάλα καρύδας, λιναρόσποροι, σιρόπι αγαύης και κινόα έχουν βρει μια θέση στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται πιο παραδοσιακά, ενώ μεγάλα νούμερα χτυπάνε οι αναζητήσεις στο Google και στο YouTube που σχετίζονται με βίγκαν συνταγές.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής. Υπάρχουν, βέβαια, και πολλοί περιστασιακοί βιγκανιστές, άνθρωποι που προσπαθούν κυρίως να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους.

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter

Στην Ελλάδα, τελικά, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Ιδού κάποια απ' αυτά που έχουμε ξεχωρίσει για εσάς:

• Yasai yaki soba. Udon νουντλς, μανιτάρια, κρεμμύδι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, βλαστάρια φασολιών σόγιας, φρέσκο κρεμμυδάκι και yasai vinegar με γαρνιτούρα από σουσάμι, τηγανητά κρεμμύδια και και πίκλες τζίντζερ.

Wagamama, Κηφισίας 41 (Golden Hall), 210 6836844

 

• Mystic Spiroulina. Σπαγγέτι με σπιρουλίνα, κολοκύθι, ελιές, καρότο, μανιτάρια, φυτική κρέμα γάλακτος και φυτικό τυρί.

Mystic Pizza, Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839500

 

• Mπέργκερ με χειροποίητο ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα, γεμιστό με ντομάτα και σπιτικό τυρί από κάσιους, μαζί με τηγανητές πατάτες.

Avit, Μαραγκού 19, Γλυφάδα, 6970 688962

 

• Cookoomela Red: Γύρος μανιταριού, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πατάτες.

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

 

• Vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι.

Mama Tierra, Ακαδημίας 84, Αθήνα, 211 4114420

 

• Βελουτέ σούπα με καρότο και πορτοκάλι.

Lacantina, Κωλέττη & Ζωοδόχου Πηγής 24, Εξάρχεια, 210 3810542

 

• Σουβλάκι με μπιφτέκι φακής, ντομάτα, πατάτες, λόλα και τζατζίκι σόγιας.

Trivoli Vegan Kafeneio, Μαρίνου Αντύπα 107, Ηλιούπολη

Βίγκαν καλαμάκια με ολόκληρα ψημένα μανιτάρια, κρεμμύδι και πράσινες πιπεριές.

Μ2, Συνεταιριστικός Décaφενές, Ανδρέα Μεταξά 2, 215 5019787

 

Aρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, πρασινάδες, φρέσκα μυρωδικά, φέτα, κόλιανδρο και καρύδι.

Σαλίγκαρος, Σολωμού 37, Εξάρχεια, 213 0226262

 

Αιγυπτιώτικο σουβλάκι μέσα σε χειροποίητη πίτα του «σάντουιτς», κάτι σαν κυπριακή πίτα, τηγανητή μελιτζάνα και σαλάτα τσομπάν, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, σουμάκ.

Ali Baba, Βενιζέλου Ελευθερίου 185, Μυτιληναίικα, Νέα Σμύρνη , 210 9316680

 

Burrito curry bowl: Ριζότο με καστανό ρύζι, φακή και κόκκινα φασόλια, δεμένο με σάλτσα από μακαντέμια, ηλιόσπορους και κάσιους, σερβιρισμένο με καλαμπόκι, πιπεριά, κέιλ, σπανάκι και τυρί από κάσιους.

Λάιμ Bistro, Δεκελέων 23, Αθήνα, 210 3474423

 

Aλμυρή τάρτα με κρέμα κάσιους, λιαστές ντομάτες και βασιλικό.

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875

 

«Mουσακάς» με κιμά σόγιας, μελιτζάνες και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας.

Vegan Nation, Ερμού 86, Μοναστηράκι, 210 3226226

 

Caraotas με μπιφτέκι από μαύρα φασόλια και φρέσκα μυρωδικά, καλαμπόκι, κινόα, ψιλοκομμένη σαλάτα και vegan mayo.

Los Loros, Ξενοφώντος 14, 210 3243232

 

Zen Tempeh: Νουντλς ρυζιού με τζίντζερ, φασολάκια, κόκκινο κάρι, γάλα καρύδας και τέμπε.

Avocado, Νίκης 30, 210 3237878

 

Σούπα με ρεβίθια και δεντρολίβανο.

Δίπορτο, Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 210 3211463

 

Ζάαταρ: Λαχματζούν με χειροποίητη ζύμη και ένα μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, 213 0318060

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ