Νησί στην Ιαπωνία εξαφανίζεται, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση

Νησί στην Ιαπωνία εξαφανίζεται, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση Facebook Twitter
0

Ένα μικρό ακατοίκητο νησί, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με την Ρωσία εξαφανίστηκε. To Esanbe Hanakita Kojima, όπως ήταν το όνομά του, πιστεύεται πως χάθηκε κάτω από τα κύματα, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.


Η εξαφάνιση δεν έγινε αντιληπτή ούτε από τους κατοίκους του Sarufutsu, ενός χωριού στην κορυφή του νησιού Hokkaido μόλις μισό χιλιόμετρο από το εξαφανισμένο νησί, αναφέρει ο Guardian. 

Ήταν ένα από τα 158 ακατοίκητα νησιά, στα οποία η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έδωσε όνομα μόλις το 2014 σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την εδαφική της εμβέλεια και να επεκτείνει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Τα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία εξαιτίας των συνοριακών διαφορών με την Κίνα. Στο επίκεντρο της διαφοράς βρίσκονται τα νησιά Senkaku / Diaoyu στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

To Esanbe Hanakita Kojima βρίσκεται δυτικά ενός νησιωτικού συμπλέγματος που αποτελεί σημείο μακρόχρονης τριβής μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας. Πρόκειται για τα νησιά Kurils κατακτήθηκαν από σοβιετικές δυνάμεις μερικές μέρες μετά το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού.

Οι ντόπιοι ενημερώθηκαν για την πιθανή εξαφάνιση του νησιού τον Σεπτέμβριο, μετά την επίσκεψη του συγγραφέα Hiroshi Shimizu. Ο συγγραφέας έγραφε το επόμενο μέρος του εικονογραφημένου του βιβλίου για τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας. 

Ο συγγραφέας ενημέρωσε και τον τοπικό σύλλογο των ψαράδων οι οποίοι, αφού έστειλαν πλοία στην τοποθεσία, ανακάλυψαν πως το νησί έλειπε. 


Σύμφωνα με τον Guardian, παλιοί ψαράδες, θυμούνται το νησί μερικές δεκαετίες πριν, αλλά αργότερα απέφυγαν την περιοχή καθώς τα συστήματα πλοήγησης το αναγνώριζαν ως ύφαλο. 

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ισχυρίζεται πως το νησί είχε επιβιώσει ως το 1987, απέχοντας μόλις 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να συμπεράνουν πως το νησί διαβρώθηκε από τον αέρα και τους παρασυρόμενους πάγους. 

Η διεθνής νομοθεσία ορίζει το νησί σαν μια «φυσικά σχηματισμένη περιοχή, που περικυκλώνεται από νερό και βρίσκεται πάνω από το ύψος της θάλασσας κατά τα ανώτερα όρια της παλίρροιας». 

Η ακτοφυλακή αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει τι έγινε με το νησί. Αν επιβεβαιώσει την εξαφάνισή του, η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί, παρότι μόλις για μισό χιλιόμετρο. 

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που έχασε κάποιο νησί πρόσφατα, αναφέρει ο Guardian. Ένα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαφανίστηκε από τον χάρτη όταν το East Island, μια απομακρυσμένη νησίδα στη Χαβάη, «έπεσε θύμα» του τυφώνα Γουαλάκα τον περασμένο μήνα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM