Σε δημοπρασία μέρος της βιβλιοθήκης του Μιτεράν

Σε δημοπρασία μέρος της βιβλιοθήκης του Μιτεράν Facebook Twitter
0

Ένα μικρό μέρος της βιβλιοθήκης του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η οποία αριθμεί περισσότερα από χίλια λογοτεχνικά βιβλία του 20ου αιώνα, θα πωληθεί σε δημοπρασία τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Παρίσι.

Συνολικά 683 βιβλία αξίας 450.000 ευρώ θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο Piasa. Το κληροδότημα αυτό με βιβλία σύγχρονων συγγραφέων, σε πρώτη έκδοση τα περισσότερα, ανήκε μετά τον θάνατο του αρχηγού του γαλλικού κράτους στον μικρότερο γιο του, τον Ζιλμπέρ.

Αν διαβάσει κανείς τον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών, επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του πρώην σοσιαλιστή προέδρου για τους συγγραφείς «της δεξιάς».

Για παράδειγμα υπάρχει ένα αρχικό αντίτυπο του «Comme le temps passe» του 1937 του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ (που εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 8.000 ευρώ) και η πρώτη έκδοση του «La colline inspiree» του Μορίς Μπαρές (800-1.200 ευρώ).

Συνολικά, δεκαπέντε βιβλία του Μπαρές διατίθενται στη δημοπρασία. Ένα δεύτερο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Comme le temps passe» του Μπραζιγιάκ επίσης πωλείται με βιβλιοδεσία που είχε κάνει η Ντανιέλ Μιτεράν (2.000 -3.000 ευρώ).

«Ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν λάτρης του βιβλίου. Του άρεσαν οι πολυτελείς εκδόσεις και οι βιβλιοδεσίες. Ήταν γνωστό ότι τριγυρνούσε τα βιβλιοπωλεία και καταβρόχθιζε τους καταλόγους των βιβλιοπωλών. Δραπέτευε έτσι από την σκληρή πολιτική πραγματικότητα με τους φημισμένους λογοτεχνικούς περιπάτους του στο Καρτιέ Λατέν. Αυτό ήταν μια από τις πιο μυστικές πλευρές του, η πνευματική πηγή της δράσης του», θυμίζει ο βιβλιοπώλης Ζαν-Μπατίστ ντε Προγιάρ, ειδικός της δημοπρασίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM