Η φωτογραφία του Τομ Χανκς που είχε γίνει hoax στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε και σε προπαγάνδα του Ιράν

Η φωτογραφία του Τομ Χανκς που είχε γίνει hoax στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε και σε προπαγάνδα του Ιράν Facebook Twitter
0

Χθες, το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε ύποπτους λογαριασμούς από το Ιράν, οι οποίοι επιδίδονταν σε μια συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης και είχαν προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς και Βρετανούς ακόλουθους.

Η εταιρεία διέγραψε 82 σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που εμφανίζονταν να ανήκουν σε Αμερικανούς ή Βρετανούς και έκαναν αναρτήσεις σχετικά με «πολιτικά φορτισμένα» ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, η αντιπολίτευση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η μετανάστευση, ανέφερε ο επικεφαλής του Facebook για την κυβερνοασφάλεια Ναθάνιελ Γκλάιχερ.

Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους.

Αν και οι λογαριασμοί προέρχονταν από το Ιράν δεν είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση, επεσήμανε το Facebook το οποίο πρόσθεσε ότι έχει μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και με την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση.

Και κάπου εδώ συναντάμε τον ηθοποιό Τομ Χανκς και μια φωτογραφία που είχε γίνει viral και στην Ελλάδα- με μια μικρή τροποποίηση.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η εικόνα του ηθοποιού με την μπλούζα που έγραφε «Τake me to Hellas», είχε κάνει το γύρο του ελληνικού ίντερνετ και μεταδόθηκε ακόμη και από ιστοσελίδες.

Η φωτογραφία του Τομ Χανκς που είχε γίνει hoax στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε και σε προπαγάνδα του Ιράν Facebook Twitter

Το πρόβλημα με τη φωτογραφία ήταν όμως πως ποτέ ο Τομ Χανκς δεν φόρεσε μπλούζα με τέτοια στάμπα ενώ η αυθεντική εικόνα προέρχεται από το 2015 και τη διάθεσή του να στηρίξει μια ομάδα ποδοσφαίρου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Fake turf or not, I'm full Bosom Buds if coach Ellis needs me. No yellow cards! Hanx

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tom Hanks (@tomhanks) στις

Ωστόσο φαίνεται πως η εικόνα αυτή είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως hoax ή ως μέσο προπαγάνδας και αλλού. Και σύμφωνα με το Atlantic, χρησιμοποιήθηκε και από τους λογαριασμούς ιρανικής προπαγάνδας που διέγραψε το Facebook.

Mια από αυτές τις σελίδες είχε 400. 000 likes και έφερε την ονομασία  "No racism no war" .

Το μεγαλύτερο ποσοστό των likes συγκεντρώθηκε όταν ο Τομ Χανκς εμφανίστηκε να φορά το σύνθημα στην γνωστή μπλούζα.

Φυσικά ο ηθοποιός δεν εξέφρασε ποτέ στήριξη στην σελίδα, αλλά η μπλούζα είχε φωτοσοπαριστεί και λανσαριστεί ως μια τέτοια κίνηση πετυχαίνοντας τελικά να πείσει πολλούς.

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά όπως σημειώνει το Atlantic, το οποίο παραθέτει και άλλες τέτοιες απόπειρες.

Η φωτογραφία του Τομ Χανκς που είχε γίνει hoax στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε και σε προπαγάνδα του Ιράν Facebook Twitter
Η φωτογραφία του Τομ Χανκς που είχε γίνει hoax στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε και σε προπαγάνδα του Ιράν Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM