Αβραμόπουλος: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις

Αβραμόπουλος: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις Facebook Twitter
EPA
0

H μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ο φύλακας των συνθηκών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν εταίροι που «δεν θέλουν να συμπορευθούν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης».

«Σε κάποιες κυβερνήσεις πρυτανεύουν άλλες σκέψεις και άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της λέξης αλληλεγγύη να αλλοιώνεται. Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις για το μεταναστευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένοι κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, καθώς και ανάπτυξη νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας, και δημιουργίας ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού.

Προτάσεις που, όπως είπε, αποτελούν «ρεαλιστικές λύσεις για μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη» μεταναστευτική πολιτική.


«Για την αντιμετώπιση όμως του προβλήματος δεν αρκεί μόνο η Ευρώπη, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Απαιτείται η συνεργασία πολλών χωρών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα. Απαιτείται η εξεύρεση λύσεων σε πολεμικές συρράξεις που προκαλούν κύματα προσφύγων, καθώς και η απάλυνση των συνεπειών σε χώρες με δυσανάλογο βάρος. Και η Ευρώπη στο πεδίο αυτό δεν παραμένει αδρανής», κατέληξε.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες και ο πληθυσμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα μετρήσιμος και περιορισμένος: οι αφίξεις έχουν μειωθεί από 10.000 ανά ημέρα το 2015 σε περίπου 100 κατά μέσο όρο.



Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM