ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Plissken μες στον χειμώνα

Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
0
Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
Lee 'Scratch' Perry

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο Plissken είχε διεξαχθεί ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, στις 4 Δεκεμβρίου του 2010, οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με καλοκαίρι, ζέστη, ιδρωμένες μουσικές και καφάσια από παγωμένες μπίρες. Μετά από την τελευταία επιτυχημένη διήμερη διοργάνωση του περασμένου Ιουνίου, τα δημιουργικά μυαλά του δημοφιλέστερου, ίσως, μουσικού φεστιβάλ της Αθήνας αποφάσισαν να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους με ένα μεγάλο χειμερινό πάρτι για τους φίλους τους.

Η Winter edition του Plissken Festival θα είναι περισσότερο ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων καθώς και μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικά εκλεκτικό line-up που θα ταξιδέψει για πρώτη φορά αυτούσιο και στη Θεσσαλονίκη

 

"Η αλήθεια είναι πως με τον όρο μουσικό φεστιβάλ σκέφτεσαι κατευθείαν open-air stages και διήμερα ή τριήμερα γεμάτα με πολλές άλλες δραστηριότητες πέραν των συναυλιών. Υπό αυτή την έννοια, η Winter edition του Plissken Festival θα είναι περισσότερο ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων καθώς και μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικά εκλεκτικό line-up που θα ταξιδέψει για πρώτη φορά αυτούσιο και στη Θεσσαλονίκη, από την οποία γνωρίζουμε ότι προέρχονται πολλοί από τους φαν μας" εξηγεί η Θεοδώρα Καρακάση από τις δημόσιες σχέσεις του φεστιβάλ.

Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
Simian Mobile Disco

Ο Δεκέμβριος εξάλλου είναι ένας χαρούμενος μήνας και το κοινό έχει διάθεση να παρτάρει περιμένοντας τα Χριστούγεννα. Φέτος λοιπόν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θα βρεθούν ζωντανά στη σκηνή της Ιεράς Οδού και του Principal Club οι "παλιοροκάδες" Swans, ο "πατέρας της dub" Lee 'Scratch' Perry, οι Simian Mobile Disco που δικαίως θεωρούνται αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες μπάντες ηλεκτρονικής μουσικής στον πλανήτη, ο πολυμήχανος The Bug και το hype του, και o Son Lux που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την προ μηνών εμφάνισή του στο τελευταίο Plissken.

Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
The Bug

Swans"Το καλύτερο live συγκρότημα του πλανήτη". Είτε ισχύει είτε όχι, αυτός ο βαρύγδουπος χαρακτηρισμός που τους έχει αποδοθεί είναι ενδεικτικός της επιδραστικότητάς τους. Μετά τη δημιουργία τους το 1982 από τον Michael Gira και μέχρι την παύση τους το 1997, μεσολάβησαν δέκα στούντιο άλμπουμ για να επιστρέψουν το 2010 ωριμότεροι και πιο δυναμικοί από ποτέ. Οι δυο τελευταίες δουλειές των Αμερικανών Swans, το Seer (2012) και το φετινό To Be Kind θεωρούνται από πολλούς τα καλύτερα άλμπουμ τους, ενώ τα live τους διαφοροποιούνται κάθε φορά, αποτελώντας όμως πάντα μια έντονα κατανυκτική εμπειρία.

Lee 'Scratch' PerryΠαρά τα 78 του χρόνια -από τα οποία σχεδόν τα 60 στη μουσική- ο Lee Scratch Perry είναι ακόμα ακμαιότατος. Με πάνω από 50 κυκλοφορίες στο ενεργητικό του, ο Τζαμαϊκανός μουσικός είναι από τους εκείνους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια διάδοση της ρέγκε. Έχοντας σταθεί πίσω από την εμφάνιση καλλιτεχνών όπως οι Bob Marley, The Clash, The Orb, Forest Swords και πολλοί άλλοι, θεωρείται πλέον ένας ζωντανός θρύλος της dub, πάντα πρωτοπόρος στις τεχνικές ηχογράφησης οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη μεταγενέστερων ειδών μουσικής όπως η hip hop και η drum'n'bass.

Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
Son Lux

Simian Mobile DiscoΑπό τα πρώτα τους remix το 2005, που κυκλοφόρησαν από την αγαπημένη Kitsuné μέχρι το επερχόμενο χειμερινό Plissken που έμελλε να αποτελέσει την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, οι Simian Mobile Disco έχουν καταφέρει να γίνουν συνώνυμοι της ανάπτυξης της new rave σκηνής. Το δίδυμο των James Ford και Jas Shaw έχει κυκλοφορήσει δεκάδες remixes για καλλιτέχνες όπως οι Bjork, Muse, The Kills, Klaxons, Peaches και τέσσερα πρωτοποριακά άλμπουμ εκ των οποίων το φετινό Whorl ήταν ένα ιδιότυπο πείραμα, αφού ηχογραφήθηκε "live" μέσα σε ένα 24ωρο στην έρημο της Καλιφόρνια, με τη χρήση μόνο δυο αναλογικών synthesizers και sequencers, για λογαριασμό της ANTI, υπό την οποία έχουν κυκλοφορήσει δουλειές οι Tom Waits και Kate Bush. Στα live τους παρουσιάζουν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, συνδυάζοντας το live στοιχείο με το DJ set και τα visuals.

 


The BugΟ Kevin Martin έχει καταφέρει να δημιουργήσει γερό hype γύρω από το alter ego του, τον The Bug, και οι ζωντανές εμφανίσεις του προκαλούν αίσθηση στην παγκόσμια underground bass σκηνή. Το φετινό άλμπουμ του με τίτλο Angels & Devils, ένα υβρίδιο dub reggae, industrial noise και πειραματικής hip hop φαίνεται ότι θα αποτελέσει ιδανικό υλικό για τα δυο live του στις σκηνές του Plissken, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει πως ανάμεσα στις επιρροές του περιλαμβάνονται τόσο οι Swans όσο ο Lee Perry, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό line-up του φεστιβάλ θα διαθέτει, αν μη τι άλλο, μια ιδιαίτερη μουσική συνέχεια και ροή.

Plissken μες στον χειμώνα Facebook Twitter
Swans

Son Lux - Ο κύριος Ryan Lott είναι το νεότερο "αίμα" του φετινού line-up. Τα τρία άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα, με στοιχεία post-rock, alternative hip hop και trip hop, έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε και με τη Νεοζηλανδή Lorde. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την ηχητική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών όπως τα Looper και The Disappearance of Eleanor Rigby. Το ελληνικό κοινό τον περιμένει ξανά μετά την καλοκαιρινή του εμφάνιση στο Plissken του Ιουνίου.

 

Info

Plissken Festival - Athens Winter Edition

4/10, 20:00, Ιερά Οδός (Ιερά Οδός 18-20)

Εισ.: 20, 25, 30 €.

Plissken Festival - Thessaloniki Winter Edition

5/10, 20:30, Principal Club (Γ. Ανδρέου 56)

Εισ.: 20, 25, 30 €.

 

http://www.plisskenfestival.gr/

http://www.facebook.com/plisskenfestival

 

 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT
Αlex Kapranos : «Η κουζίνα και το rock 'n' roll είναι δυο κόσμοι που μοιάζουν»

Μουσική / Αlex Kapranos : «Η φήμη είναι πολύ γελοία. Όσο λιγότερο τη σκέφτεσαι, τόσο το καλύτερο»

Οι Franz Ferdinand έρχονται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και ο Ελληνοβρετανός frontman τους, από την κορυφή ενός ελβετικού βουνού, βρίσκει χρόνο να μιλήσει για την ελληνικότητα, τις ανησυχίες του, το φαγητό και την αγάπη του για το ska.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Private Recordings»: Στο δωμάτιο του Μίκη

Μουσική / Σε πρόβα με τον Μίκη, ενώ το σταθερό κουδουνίζει μάταια

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, το διπλό άλμπουμ «Private Recordings» φέρνει στο φως ανέκδοτες ηχογραφήσεις του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, που ξαναζωντανεύουν το αξεπέραστο μουσικό του αποτύπωμα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΟΥΒΑΣ