10 Συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας

10 Συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας Facebook Twitter
Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής.
0

Τι µπορείς να κάνεις όταν είσαι µάρτυρας σε µια ρατσιστική επίθεση; Αυτός ο κατάλογος συνοψίζει τα πιο σηµαντικά βήµατα για µια θαρραλέα παρέµβαση:

1.

Να είσαι προετοιµασµένος/προετοιµασµένη.

Σκέψου µια κατάσταση στην οποία ένα άτοµο απειλείται ή υφίσταται επίθεση. Φαντάσου πώς θα αισθανθείς και τι θα µπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις.

2.

Μείνε ήρεµος/ ήρεµη.

Συγκεντρώσου σε ό, τι έχεις φανταστεί στο βήµα 1. Μην αφήσεις το φόβο ή το θυµό να σου αποσπάσει την προσοχή.

3.

Δράσε αµέσως.

Αντέδρασε γρήγορα και µην περιµένεις µέχρι να βοηθήσουν άλλοι άνθρωποι. Όσο περισσότερο διστάζεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να παρέµβεις.

4.

Φέρε βοήθεια.

Χρησιµοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο για να καλέσεις την αστυνοµία (βεβαιώσου ότι έχεις στη λίστα των επαφών σου τους απαραίτητους αριθµούς). Μέσα στο λεωφορείο: Ενηµέρωσε τον/την οδηγό. Στο δρόµο: Φώναξε δυνατά. Εάν δεν είσαι βέβαιος/βέβαιη τι είναι καλύτερο να φωνάξεις, το "ΦΩΤΙΑ" σίγουρα τραβάει αµέσως την προσοχή.

5.

Τράβα την προσοχή.

Απευθύνσου στους/στις επιβάτες και στους/στις θεατές του περιστατικού άµεσα και προσωπικά: "Κύριε εσείς, µε το µπλε σακάκι, σας παρακαλώ ενηµερώσετε τον οδηγό!" Να µιλάς δυνατά! Η φωνή σου θα σε κάνει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και θα ενθαρρύνει και άλλους να παρέµβουν επίσης.

6.

Υποστήριξε το θύµα.

Κράτα οπτική επαφή µε το θύµα για να νιώσει σίγουρο ότι είσαι εκεί για να το βοηθήσεις.

7.

Ενόχλησε το δράστη.

Φώναξε δυνατά. Προσπάθησε τουλάχιστον, ακόµα κι αν δεν µπορείς να βγάλεις ήχους.

8.

Ποτέ µη χρησιµοποιείς βία.

Μη χρησιµοποιείς όπλα. Μην αγγίζεις το δράστη. Αυτό µπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του/της ή να κλιµακώσει την κατάσταση.

9.

Μην προκαλείς το δράστη.

Μην του/της απευθύνεσαι άµεσα, καθώς οι παριστάµενοι µπορεί να νοµίσουν ότι γνωριζόσαστε. Μην χρησιµοποιήσεις υβριστικούς χαρακτηρισµούς, γιατί αυτό µπορεί να στρέψει τους παριστάµενους εναντίον σου. Μην καρφώνεις το βλέµµα σου στο δράστη. Αυτό θα µπορούσε να τον/την κάνει πιο επιθετικό/επιθετική.

10.

Κάλεσε την αστυνοµία.

Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής. Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνοµία και βοήθησε ως µάρτυρας. Η κλήση σου στην Άµεση Δράση µπορεί να είναι ακόµη και ανώνυµη. Σηµείωσε τον αριθµό της θέσης του/της χειριστή/ριας που θα σου δηλώσουν στην αρχή του τηλεφωνήµατος (πχ: θέση 5).

Αν αργήσουν ή δεν εµφανιστούν οι αστυνοµικοί, τηλεφώνησε ξανά και ζήτα τον επόπτη βάρδιας. Ανάφερέ του τα γεγονότα και ρώτα γιατί δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως η αστυνοµία στην κλήση σου. Μείνε στο σηµείο του συµβάντος και εφόσον το επιθυµείς δώσε τα στοιχεία σου στην αστυνοµία για να καταθέσεις και επίσηµα σαν µάρτυρας. Στη συνέχεια ενηµέρωσε κάποια από τις οργανώσεις που συµµετέχουν στο δίκτυο καταγραφής της ρατσιστικής βίας, κάνοντας πλήρη περιγραφή όλων των γεγονότων.

Κάλεσε το ΕΚΑΒ αν το θύµα έχει υποστεί τραύµατα και µείνε µαζί του, µέχρι ασθενοφόρο να το παραλάβει ή συνόδευσε το στο νοσοκοµείο. Ενηµέρωσε το θύµα ότι έχει δικαίωµα να καταγγείλει το γεγονός και φέρε το σε επαφή µε τις αντίστοιχες οργανώσεις και την απαραίτητη νοµική βοήθεια.

Τέλος:

δείξε θάρρος, γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος;

Info:

"Το "Αν όχι εσύ ποιος - 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ" είναι µια πρωτοβουλία της "Ζωντανής Βιβλιοθήκης". Σας προτείνουµε να αναπαράξετε και να διαδώσετε αυτό το κείµενο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ