Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Ήταν από τα έργα που με ενδιέφεραν. Κοίτα, δεν τα πολυθεωρητικοποιώ τα πράγματα. Το συγκεκριμένο μου αρέσει για πολλούς λόγους: Ο ρυθμός του, τα μέσα-έξω, υπάρχει ένα παιχνίδι με πολύ βασικά εργαλεία του θεάτρου – και φυσικά η ίδια η συνθήκη του θεάτρου παίζει κυρίαρχο ρόλο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σαν σχέδιο του Έσερ – αλλά στο πιο συμμετρικό του. Αυτό σκέφτηκα μόλις αντίκρισα το εκπληκτικό σκηνικό της νέας παράστασης του Έκτορα Λυγίζου «Το Σώσε», που έχει στηθεί ήδη σε χώρο προβών στον Βοτανικό, σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από την πρεμιέρα της.

Από τα πρώτα λεπτά που παρακολούθησα την πρόβα της πρώτης πράξης του έργου που πρόκειται να ανοίξει το θεατρικό ρεπερτόριο της φετινής σεζόν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, κατάλαβα γιατί θα ήταν επιτακτική η ανάγκη για την ομαλή εξέλιξη των προβών να στηθεί εξ ολοκλήρου η σκηνογραφία στον συγκεκριμένο χώρο: εδώ το σκηνικό είναι ξεκάθαρα ένας από τους πρωταγωνιστές, συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης σε αυτή την υποψήφια για βραβείο Τόνι φάρσα που έγραψε το 1982 ο Μάικλ Φρέιν, καυτηριάζοντας την παράνοια του θεάτρου και των ανθρώπων του, μπροστά και πίσω από τη σκηνή.

Η περσόνα που παίζουμε μας στοιχειώνει σε βαθμό που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά και στο θέατρο, το πνεύμα των προσώπων που υποδύεσαι σιγά σιγά σε καταπίνει σαν ζόμπι, στον βαθμό που πρέπει να εξυπηρετήσεις εσύ αυτό που συμβαίνει στη σκηνή.

Γι' αυτό εξάλλου ο σκηνοθέτης μαζί με τη σκηνογράφο Κλειώ Μπομπότη δούλευαν για πολύ καιρό πάνω στην απόδοση αυτού του σχολίου, επιθυμώντας να μηχανευτούν έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο για την εναλλαγή προσκηνίου-παρασκηνίου – και τα τεχνάσματα που έχουν βρει είναι τουλάχιστον ευρηματικά.

Κάπου ανάμεσα λοιπόν σε σκάλες, πόρτες, κρύπτες, ένα μεγάλο μαξιλάρι και μερικά πιάτα με σαρδέλες, ο Έκτορας Λυγίζος βρήκε λίγο χρόνο για να μου μιλήσει για τον σκηνοθετικό του ρόλο, αλλά και για τον ρόλο του σκηνοθέτη που υποδύεται ο ίδιος στην παράσταση.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Η δουλειά του σκηνοθέτη έχει καθημερινές απογοητεύσεις. Περνώντας τα χρόνια, καταλαβαίνεις ότι οι απογοητεύσεις όχι μόνο είναι πραγματικότητα αλλά το όλο ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη σύγκρουση της φαντασίωσής σου με την πραγματικότητα, όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— 5 χρόνια μετά το «Room Service», γιατί επέλεξες αυτό το έργο για την επιστροφή σου στη Στέγη;

Ήθελα εδώ και καιρό να το κάνω, ήταν από τα έργα που με ενδιέφεραν. Κοίτα, δεν τα πολυθεωρητικοποιώ τα πράγματα. Το συγκεκριμένο μου αρέσει για πολλούς λόγους: Ο ρυθμός του, τα μέσα-έξω, υπάρχει ένα παιχνίδι με πολύ βασικά εργαλεία του θεάτρου – και φυσικά η ίδια η συνθήκη του θεάτρου παίζει κυρίαρχο ρόλο.

—Έχεις έναν εξαιρετικό θίασο που φαίνεται πως έχει κάνει πολλή δουλειά στην εκφορά του λόγου, που σε πολλά σημεία είναι καταιγιστικός.

Χρειάστηκε δουλειά γενικά στον λόγο, στις κινήσεις, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα τονισμών, βημάτων, ώστε το σύνολο να παράγει ένα είδος μουσικής.

— Και είναι μια φάρσα όλο αυτό που βλέπουμε που μιλά για το ίδιο το θέατρο.

Είναι μια φάρσα και μια μετα-φάρσα, δηλαδή μια φάρσα που σχολιάζει μια φάρσα.

— Παρακολουθώντας την πρόβα, προσπαθούσα να καταλάβω πότε δίνεις οδηγίες κανονικές και πότε ως σκηνοθέτης της παράστασης μέσα στην παράσταση. Είναι λίγο «inception» όλο αυτό. Υπάρχουν ομοιότητες με το «Room Service»; Κι εκείνο εκτυλισσόταν στο πλαίσιο του θεάτρου.

Σίγουρα μοιάζει. Η διαφορά είναι ότι εκεί δεν είχαμε να κάνουμε με τη σκηνή, η σκηνή γινόταν ένα δωμάτιο. Τα εργαλεία είναι παρόμοια. Εδώ, εκτός από τις πόρτες, δουλεύουμε και σε διαφορετικά επίπεδα, με τις σκάλες, αλλά και με την ιδέα του προσκηνίου. Βρισκόμαστε επίτηδες σε ένα συνειδητό μπέρδεμα ως προς το τι είναι σκηνή, ανάμεσα στο παρασκήνιο και το προσκήνιο. Επίσης, εδώ υπάρχει η πραγματικότητα των ίδιων των ρόλων.

— Αυτό το έργο γράφτηκε στα '80s. Πώς το προσέγγισες στην ελληνική απόδοση; Υπάρχει προσπάθεια εξελληνισμού;

Σε γενικές γραμμές έχω ακολουθήσει το γράμμα και το πνεύμα του έργου. Υπάρχουν αναφορές σε χιούμορ που μας είναι οικείο από τα '80s, τα '90s αλλά, σε σχέση με το κείμενο, η δική μου παρέμβαση είναι στην τρίτη πράξη, όπου θα δοκιμάσουμε να το διαλύσουμε αλλιώς. Νομίζω ότι πια το κοινό χρειάζεται λιγότερες εξηγήσεις στα μετα-θεατρικά είδη, είναι πιο εξοικειωμένο με το μέσα-έξω και με όλη τη σχετική ορολογία, για πολλούς λόγους. Η δική μας πρόθεση είναι να βγει όλο αυτό το κούρδισμα που χρειάζεται μια φάρσα και να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα, αλλά συγχρόνως τα πρόσωπα να μπούνε στον πραγματικό πανικό, στον τρόμο που απαιτεί αυτό το πράγμα – και στη βία.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Η δική μας πρόθεση είναι να βγει όλο αυτό το κούρδισμα που χρειάζεται μια φάρσα και να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα, αλλά συγχρόνως τα πρόσωπα να μπούνε στον πραγματικό πανικό, στον τρόμο που απαιτεί αυτό το πράγμα – και στη βία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Έχει βία το θέατρο;

Σίγουρα. Με την έννοια του τρόπου που σε ρουφάει το πρόσωπο που υποδύεσαι κάθε μέρα και πώς σε καταπιέζει. Ενώ σε πολύ γενικές γραμμές σε εξυπηρετεί, στο βάθος σε καταπιέζει.

— Αυτό είναι το σχόλιο που θέλει να κάνει ο Φρέιν μέσα από αυτό το έργο;

Κάπως, μέσα στη φάρσα του έργου, εντάσσεται κι ένα ghost story: αυτοί μπερδεύονται και νομίζουν ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο, ότι υπάρχουν φαντάσματα. Για μένα αυτό είναι σχόλιο και για το θέατρο αλλά και για την κοινωνική ζωή, για τον τρόπο που οι περσόνες είναι ένα είδος φαντασμάτων που μας καταλαμβάνουν. Όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και γενικότερα.

Η περσόνα που παίζουμε μας στοιχειώνει σε βαθμό που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά και στο θέατρο, το πνεύμα των προσώπων που υποδύεσαι σιγά σιγά σε καταπίνει σαν ζόμπι, στον βαθμό που πρέπει να εξυπηρετήσεις εσύ αυτό που συμβαίνει στη σκηνή.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ηθοποιός, πλησιάζοντας σε μια παράσταση, –ή ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος σε κάτι κρίσιμο– όλο το παρασκήνιο, όλη η κουζίνα που παρασκευάζει, εξυπηρετεί ασυνείδητα τη στιγμή που θα βγει να παίξει στη σκηνή – ή την κρίσιμη αυτή στιγμή στη ζωή του, αντίστοιχα.

— Έχουμε δει καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια να τους καταπίνει εντελώς ένας ρόλος.

Και γενικά, όταν οι ρυθμοί αλλάζουν και γίνονται πιο γρήγοροι και έντονοι, και σε σχέση με την ομαδική ψευδαίσθηση που ζούμε, συμβαίνει κάτι ανθρωποφαγικό.

— Σε αυτό το σκηνικό-υπερπαραγωγή πώς καταλήξατε;

Δουλεύουμε εδώ και χρόνια μαζί με την Κλειώ Μπομπότη και κάνουμε έρευνα πάνω σε διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και η φάρσα. Εδώ ξεκινήσαμε συνεχίζοντας τη δουλειά που είχαμε κάνει στο «Room Service» αλλά και στις τραγωδίες κλειστού χώρου. Ουσιαστικά, για μια μεγάλη περίοδο, ερευνούσαμε πάνω σε διάφορα πράγματα, όπως οι πόρτες, οι σκάλες, γιατί καταλαβαίναμε ότι έχουν σημασία σε σχέση με την αυξομείωση των διαθέσεων σε μια φάρσα, αλλά και πάνω στη διαφάνεια του σκηνικού. Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο, έτσι ώστε όταν παρακολουθείς τη δεύτερη πράξη του έργου να έχεις μια συνεχόμενη επαφή με αυτό που συμβαίνει πίσω.

Στο πρωτότυπο είναι ένα παράθυρο. Καταλήξαμε σε αυτό που θα δείτε: πολύ μικρές εγκοπές στην κατασκευή και το φως να πέφτει κόντρα. Έπειτα χρησιμοποιήσαμε την ιδέα ενός εμμονικού συστήματος επανάληψης πόρτα-σκάλα-πόρτα-σκάλα. Στόχος είναι να χάνεις τη γεωγραφία του πράγματος και να την ξαναβρίσκεις. Πιο πολύ μας αφορά πώς αποτυπώνεται το state of mind που αντιπροσωπεύει αυτό το έργο, αυτό το «δεν ξέρω πού βρίσκομαι» της απώλειας ελέγχου του προσανατολισμού.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Είναι μια φάρσα και μια μετα-φάρσα, δηλαδή μια φάρσα που σχολιάζει μια φάρσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ο Φρέιν έγραψε το «Noises off» ορμώμενος από την παρακολούθηση των προβών μιας άλλης φάρσας που είχε γράψει για τη Λιν Ρέντγκρεϊβ...

... και αυτό που συνέβαινε στα παρασκήνια του φάνηκε πιο ενδιαφέρον από αυτό που γινόταν στη σκηνή.

— Εδώ η πρόβα σας ήταν ήδη καλοκουρδισμένη, είστε σε καλό επίπεδο νομίζω, παρόλο που έχετε μπροστά σας ενάμιση μήνα μέχρι την πρεμιέρα. Έχεις βιώσει καταστάσεις σε πρόβες που πήγαιναν όλα στραβά, όπως συμβαίνει στο έργο, που δεν λειτουργούσε το πράγμα καθόλου και δεν μπορούσες να το ελέγξεις;

Εκεί είναι πάντα το σημείο που αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον το πράγμα. Πέρσι στις «Βάκχες», πριν από την τελευταία παράσταση στο Ηρώδειο, φύσαγε εξωφρενικά πολύ και αυτό επηρέασε πολύ το σκηνικό μας που ήταν ένα πανί που απλώναμε κάτω. Ουσιαστικά παίξαμε όλη την παράσταση σε μια συνθήκη τρικυμίας. Μετά από δέκα λεπτά που πέρασε ο φόβος ότι δεν μπορώ να το ελέγξω, έγινε για μένα η πιο απολαυστική εμπειρία. Όταν το αποδέχτηκα, το ξαναχτίσαμε επί σκηνής.

Αλλά κι εδώ το ζητούμενο είναι να το δουλέψουμε με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορούμε, να συντονιστούμε όλοι σε έναν κοινό τρόπο παραγωγής και δημιουργίας, ώστε κάθε φορά, κάθε πρόβα και κάθε παράσταση στη συνέχεια, να είναι ένα πράγμα που αναδημιουργείται επί σκηνής.

— Στα κινηματογραφικά, έχει περάσει μια πενταετία από το ντεμπούτο σου, «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού». Θα υπάρξει συνέχεια;

Ναι, γράφω ένα σενάριο, είμαι σε αυτή τη φάση.

— Η πρώτη σου ταινία είχε ακουστεί. Ήθελες να πάρεις τον χρόνο σου για να ακολουθήσει το follow-up;

Δεν το σκέφτηκα έτσι. Το σινεμά είναι πολύ δύσκολη ιστορία. Ούτως ή άλλως καταλαμβάνει ακόμα περισσότερο τον σκηνοθέτη, απ' ό,τι το θέατρο, είναι μια τραυματική εμπειρία.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Ασχολούμαστε με αυτό το έργο σχεδόν έναν χρόνο, από τότε που ξεκίνησε σιγά-σιγά η μετάφραση και οι πρώτες συζητήσεις για το σκηνικό. Είχα ανάγκη να το μελετήσω διεξοδικά και να φτάσουμε από νωρίς σε πρόβες μαζί με το σκηνικό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τραυματική, ε;

Με την έννοια ότι πρέπει να έχεις δεχτεί ότι η δουλειά του σκηνοθέτη έχει καθημερινές απογοητεύσεις. Περνώντας τα χρόνια, καταλαβαίνεις ότι οι απογοητεύσεις όχι μόνο είναι πραγματικότητα αλλά το όλο ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη σύγκρουση της φαντασίωσής σου με την πραγματικότητα, όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Εγώ δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η σχέση μου με το σινεμά. Καταλαβαίνω ότι μου αρέσει και έχω ενδεχομένως μια σχέση «τουρίστα». Επειδή όμως κατανοώ και τις δυσκολίες του, το αφήνω να με τραβήξει αυτό.

— Έχω την αίσθηση ότι είσαι από τους δημιουργούς που σκέφτονται πολύ το επόμενο βήμα. Δεν έχουμε δει πολύ μεγάλο όγκο δουλειών από σένα τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί και να έτυχε. Έχω μια αντίσταση. Είναι περίοδοι που δεν το ελέγχεις, άλλοτε είσαι σε φάση να κάνεις-κάνεις-κάνεις και άλλοτε να σκεφτείς-σκεφτείς-σκεφτείς. Έχω περάσει και περιόδους που έχω κάνει πολύ πυκνά πράγματα.

Τώρα ήμουν σε μια φάση που με ενδιέφερε να πάρω τον χρόνο μου. Ασχολούμαστε με αυτό το έργο σχεδόν έναν χρόνο, από τότε που ξεκίνησε σιγά-σιγά η μετάφραση και οι πρώτες συζητήσεις για το σκηνικό. Είχα ανάγκη να το μελετήσω διεξοδικά και να φτάσουμε από νωρίς σε πρόβες μαζί με το σκηνικό.

— Τελικά υπεραναλύεις τα πράγματα ή όχι;

Τα υπεραναλύω αλλά όχι εδώ πέρα. Στην πρόβα είμαι πολύ της εφαρμογής. Γι' αυτό μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα έργα.

— Σ' αρέσει η ζωή σου στην Αθήνα;

Νομίζω ότι τελικά, όσο και να σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε να είμαστε κάπου αλλού, όσο και να γκρινιάζουμε, προφανώς μας αρέσει στο τέλος. Έχω ανάγκη τους ανθρώπους μου. Σίγουρα το απολαμβάνω και σίγουρα έχω εθιστεί σε αυτή την γκρίνια.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Νομίζω ότι πια το κοινό χρειάζεται λιγότερες εξηγήσεις στα μετα-θεατρικά είδη, είναι πιο εξοικειωμένο με το μέσα-έξω και με όλη τη σχετική ορολογία, για πολλούς λόγους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ως προς την τέχνη σου;

Ως έκφραση μιας ανάγκης το βρίσκω σχεδόν υπέροχο. Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι η τέχνη χρειάζεται υποστήριξη για να ανθίσει. Απ' αυτή την άποψη, προφανώς έχω την αγωνία που συναντάς σε πολλά επαγγέλματα, όταν αυτό που έχεις στο κεφάλι σου δεν μπορείς να το στηρίξεις. Σ' αυτή την εποχή ζούμε, πιο πολύ ενδιαφέρον έχει πια για μένα να το αποδεχτώ και να το εξερευνήσω, παρά να του αντισταθώ. Είμαι στη φάση που του παραδίνομαι.

— Διακοπές πήγες;

Πήγα για λίγο, στην Τήνο και στην Αμοργό. Γενικά δεν είμαι πολύ εύκολος στα ταξίδια. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να τα απολαμβάνω.

— Τι σε δυσκόλευε παλιότερα;

Ούτε καν το καταλάβαινα. Προφανώς οι εμμονές μου. Η δυσκολία τού να βγεις από την καθημερινότητα.

— Μίλησέ μου για τις εμμονές σου.

Δεν νομίζω ότι τις έχω και κρυφές, αφού δεν είναι συνειδητές!

— Δεν μπορείς να τις ονοματίσεις;

Είναι μάλλον οι ψυχαναγκασμοί που έχουν οι περισσότεροι. Ούτως ή άλλως έχουν γίνει τρόπος ζωής πια. Και είναι βοηθητικοί, τελικά.

Θα γίνει «Το Σώσε» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Facebook Twitter
Η τέχνη χρειάζεται υποστήριξη για να ανθίσει. Απ' αυτή την άποψη, προφανώς έχω την αγωνία που συναντάς σε πολλά επαγγέλματα, όταν αυτό που έχεις στο κεφάλι σου δεν μπορείς να το στηρίξεις. Σ' αυτή την εποχή ζούμε, πιο πολύ ενδιαφέρον έχει πια για μένα να το αποδεχτώ και να το εξερευνήσω, παρά να του αντισταθώ. Είμαι στη φάση που του παραδίνομαι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info

Έκτορας Λυγίζος - «Το Σώσε» του Μάικλ Φρέιν (1982)

10-21/10 (εκτός Δευτέρας-Τρίτης), 20:30

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Σκηνικό: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Συνεργασία στην κίνηση – σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός μακιγιάζ και μαλλιών: Ιωάννα Λυγίζου

Σχεδιασμός Ήχου: Brian Coon

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Αηδόνη

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Γιαννακανδροπούλου

Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Λαζαρίδης

Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Ελένη Κομνηνού

Κατασκευή ανδρικών κοστουμιών: Γιώργος Παρλιάρος

Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου

Εκτέλεση Παραγωγής: Grasshopper

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Άρης Μπαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θόδωρος Τερζόπουλος: «Οι παραστατικές τέχνες πλάθονται μέσα από τα όνειρα, τις εμμονές και τις φαντασιώσεις»

Θέατρο / Θόδωρος Τερζόπουλος: «Οι παραστατικές τέχνες πλάθονται μέσα από τα όνειρα, τις εμμονές και τις φαντασιώσεις»

Οι παραστάσεις του έχουν ανέβει παντού, η μέθοδός του διδάσκεται σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου και τώρα ο διεθνής σκηνοθέτης μας τιμάται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
O σκηνοθέτης Σαράντος Ζερβουλάκος είναι η θεατρική έκπληξη του καλοκαιριού

Θέατρο / O σκηνοθέτης Σαράντος Ζερβουλάκος είναι η θεατρική έκπληξη του καλοκαιριού

Ο Έλληνας δημιουργός με βάση τη Βιέννη και αξιοσημείωτη πορεία στο γερμανόφωνο θέατρο, σκηνοθετεί στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο της Αλεξάνδρας Κ* «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ