Master Class

Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει τη Μαρία Κάλλας στο «Master Class» του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally. Το έργο, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο που παρέδωσε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70, θα ανέβει στο νέο «Μικρό Χορν» σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και μετάφραση του ποιητή Στρατή Πασχάλη.

 

Το Master Class γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια τη Ζόι Κάλντγουελ, αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουεϊ, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία (Βραβείο Tony, Βραβείο Drama Desk) και διαγράφοντας έκτοτε μια μακρά πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες που έλαμψαν στον κεντρικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τη μεγάλη Ελληνίδα ντίβα, ήταν η Φέι Ντάναγουεϊ, αλλά και η Φανί Αρντάν στο Παρίσι, σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι.

 

Από 7/11, Μικρό Χορν, Αμερικής 10, Τετάρτη & Κυριακή: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Εισιτήριο: 14-22 ευρώ

 

 

Το Σώσε

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Ο Έκτορας Λυγίζος επιστρέφει στη Στέγη.

Η νέα θεατρική σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την κλασική βρετανική φάρσα «Το Σώσε» του Μάικλ Φρέιν.

 

Πέντε χρόνια μετά το Room Service, ο Έκτορας Λυγίζος επιστρέφει στη Στέγη, σκηνοθετεί ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, Άννα Μάσχα, Άρης Μπαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου) και, ταυτόχρονα, παίζει τον ρόλο του σκηνοθέτη στο έργο που μας βάζει μέσα στα παρασκήνια ενός θεάτρου.

 

Οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται, οι πάντες και τα πάντα βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Θέατρο μέσα στο θέατρο, φάρσα μέσα στη φάρσα, γκάφα πάνω στην γκάφα.

 

10 - 21/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Κεντρική Σκηνή, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800, Ώρα: 20:00, Εισιτήριο: 7-22 ευρώ

 

 

Η κουζίνα

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Γιώργος Νανούρης. Φωτο: Freddie F.

Το έργο του σημαντικού Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία και απόδοση του Γιώργου Νανούρη.

 

Η κουζίνα ενός εστιατορίου λειτουργεί ως μικρογραφία της κοινωνίας. Με τρόπο ωμό αλλά και κάποιες φορές χιουμοριστικό ο Wesker καταπιάνεται με θέματα επίκαιρα όπως η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, η καταπίεση, ο κοινωνικός ρατσισμός, οι μετανάστες, αλλά και η αγάπη και τα όνειρα που τείνουν να εκλείψουν απ' τη ζωή μας.

 

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959, ως μονόπρακτο στο θέατρο Royal Court στο Λονδίνο, ενώ αργότερα (1961) ανέβηκε ως δίπρακτο και έγινε και κινηματογραφική ταινία. Έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Οκτώβριος 2018, Θέατρο Αποθήκη, Σάρρη 40, Ψυρρή

 

 

Βυσσινόκηπος

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανεβάζει το αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ.

Τον Οκτώβριο ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανεβάζει το αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ με έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών (Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας κ.ά.).

 

Ο Βυσσινόκηπος αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Είναι ένας αποχαιρετισμός σε μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θέατρο Τέχνης της Μόσχας, το 1904, σε σκηνοθεσία Στανισλάβσκι, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα έργα παγκοσμίως.

 

Οκτώβριος 2018, Θέατρο Δημήτρης Χόρν, Αμερικής 10

 

 

Γυάλινος Κόσμος

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Η Μπέτυ Αρβανίτη. Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή

Το κορυφαίο έργο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς επέλεξε ο Δημήτρης Καραντζάς για να παρουσιάσει τη νέα σεζόν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, με την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Χάρη Φραγκούλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Αμάντα και του Τομ Ουίνγκφιλντ.

 

Τους πλαισιώνουν ο Έκτορας Λιάτσος (Τζιμ Ο' Κόνορ) και η Ελίνα Ρίζου (Λόρα Ουίνγκφιλντ). Την καινούργια μετάφραση του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς υπογράφει ο Αντώνης Γαλέος (συνεχίζοντας μετά το «Τραμ με το όνομα πόθος» τη δουλειά του στο έργο του συγγραφέα).

 

20/10 - 21/4/18, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Εισιτήριο: 13-18 ευρώ

 

 

Frozen

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Το «Frozen» της Bryony Lavery αποτελείται από τρία πορτραίτα: ενός serial killer, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου.

Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ ανεβάζει το φθινόπωρο ο Σωτήρης Χατζάκης στο Από Μηχανής Θέατρο. Το «Frozen» της Bryony Lavery αποτελείται από τρία πορτρέτα: ενός serial killer, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου.

 

Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην κατανόηση της παθολογίας ενός κατά συρροή δολοφόνου;

 

19/10 - 21/4/18, Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5237297, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00, Εισιτήριο: 5-15 ευρώ

 

 

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Το μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις. 

 

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταμορφώνοντάς το σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας.

 

17/10 - 9/1, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Πρωινές παραστάσεις: 11.00, Απογευματινές παραστάσεις (1 & 8/12): 18.30

 

 

Αν υπάρχει, δεν το ‘χω βρει ακόμα

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Το "Αν υπάρχει, δεν το ‘χω βρει ακόμα" ανεβαίνει στο θέατρο Βρετανια.

Μετά τους Αστερισμούς, ο Μάκης Παπαδημητρίου καταπιάνεται με ένα ακόμα έργο του Βρετανού Nick Payne. Πρόκειται για ένα τρυφερό αλλά και καυστικό έργο για μια σύγχρονη οικογένεια που προσπαθεί να γίνει και πάλι οικογένεια και να επιβιώσει.

 

Η ιστορία ξεκινά με τον George, έναν περιβαλλοντολόγο, εμμονικό με την υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει απορροφηθεί τόσο με την οικολογική καταστροφή και το έργο διάσωσής της, που παραμελεί την οικογένειά του και κινδυνεύει να τη χάσει.

 

Από 11/10, Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Τετάρτη, Κυριακή: 19:30, Πέμπτη: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Εισιτήριο: 14-20 ευρώ

 

 

Δύο θεοί

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

Ο Παντελής Δεντάκης επανασυστήνει στο κοινό της Αθήνας (αλλά και της Θεσσαλονίκης αργότερα, τον Ιανουάριο) το βραβευμένο έργο του Λένου Χρηστίδη (βραβείο Κάρολος Κουν, 1999) Δυο Θεοί, μια κωμωδία για την καταστροφή της ανθρωπότητας.

 

Βρισκόμαστε στο μέλλον, μάλλον όχι στο πολύ μακρινό. Ο Πάτρικ κι ο Μιγκέλ είναι εδώ και δέκα χρόνια έγκλειστοι σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης για άτομα εθισμένα στους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Η ζωή τους κυλάει βαρετά και χωρίς απολαύσεις, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνουν πως πρόκειται να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο υπερ-κράτη του κόσμου: την Αμερική και την Ευρασία.

 

Από 5/11, Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι

 

 

Art

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Θοδωρής Αθερίδης, Άλκις Κούρκουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος

Ένας ζωγραφικός πίνακας, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών στην κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά που έρχεται στο Μικρό Παλλάς τον Οκτώβριο με τους Θοδωρή Αθερίδη, Άλκι Κούρκουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο, σε μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη.

 

Η ακριβή αγορά του ως επιλογή του ενός, θα προκαλέσει γενικευμένη κρίση στη σχέση τους και θα οδηγήσει σε αναθεωρήσεις.

 

Από 5/10, Μικρό Παλλάς, Στοά Σπυρομήλιου και Αμερικής 2, Κέντρο, 210 3210 025, Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Εισιτήριο: από 16 ευρώ

 

 

Θα ονειρεύεσαι πάλι μια καινούρια φορεσιά

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σκηνοθετεί το πρώτο ποιητικό έργο του Αθηναϊκού Ρομαντισμού, στην πρώτη της συνεργασία με την ηθοποιό Μαρία Κίτσου.

Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σκηνοθετεί τον Οκτώβριο στο Θέατρο «Θησείον» και για 20 μόνο παραστάσεις το πρώτο ποιητικό έργο του Αθηναϊκού Ρομαντισμού, στην πρώτη της συνεργασία με την ηθοποιό Μαρία Κίτσου. Πρόκειται για τον «Οδοιπόρο» του Παναγιώτη Σούτσου, έργο γραμμένο το 1831, στο πρώτο σύγχρονο ανέβασμά του.

 

Δύο γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, συζητούν μέσα στη νύχτα. Οι ήχοι της τις αποσυντονίζουν. Ένας άντρας παλεύει με το παρελθόν του και τις επιλογές του. Μια όμορφη γυναίκα, κάθεται στη σιωπή. Ο νεκρός εραστής της ζει και βρίσκεται στο ίδιο μέρος με εκείνη. Αυτό που υπήρξαν κάποτε και οι τέσσερις έχει καταστραφεί.

 

Παράταιροι μέσα στις παλιές στολές τους, σχεδιάζουν με ελπίδα το θάνατο τους σα να ονειρεύονται πάλι μια καινούρια φορεσιά.

 

3 - 28/10, Θησείον, Τουρναβίτου 7, Θησείο, Τετάρτη-Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00

 

 

Blue Jasmine

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Η Τζάσμιν (Ελένη Ράντου) μετά τη διάλυση του γάμου της και την οικονομική καταστροφή του άντρα της Αλ (Μάξιμος Μουμούρης) προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της από την αρχή.

Με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ράντου, η οποία έχει αναλάβει και τη θεατρική διασκευή του έργου, το βραβευμένο Blue Jasmine του Γούντι Άλεν ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

 

Η υπόθεση αφορά μια πλούσια χρεοκοπημένη Νεοϋορκέζα, την Τζάσμιν (Ελένη Ράντου), η οποία μετά τη διάλυση του γάμου της και την οικονομική καταστροφή του άντρα της Αλ (Μάξιμος Μουμούρης) προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της από την αρχή.

 

Η ταινία έλαβε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ανεπανάληπτη ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ, ενώ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα, το Bafta και το Screen Actors Guild Award. Το σενάριο στηριγμένο σε μια άλλη εκδοχή του Λεωφορείο ο Πόθος.

 

Οκτώβριος 2018, Διάνα, Ιπποκράτους 7

 

 

Ερωτευμένος Σαίξπηρ

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Η Έλλη Τρίγγου και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Το θεατρικό έργο που βασίζεται στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1998, «Skakespeare in love», θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε σκηνή της Αθήνας ο Γιάννης Κακλέας, από τον Οκτώβριο στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

 

Πρόκειται για μία φανταστική ιστορία από τη ζωή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Έλλη Τρίγγου έχει στον κεντρικό της άξονα μια ερωτική ιστορία, ωστόσο αποτελεί και φόρο τιμής στο το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους του, ενώ παρουσιάζει με γλαφυρό την ακμή του αγγλικού θεάτρου.

 

Από 17/10, Ελληνικός Κόσμος-Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος, Τετάρτη, Πέμπτη: 19:00, Παρασκευή, Σάββατο: 20:00, Κυριακή 18:30, Εισιτήριο: 14-45 ευρώ

 

 

Γιούγκερμαν

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Ο Δημήτρης Τάρλοου ανεβάζει τον Γιούγκερμαν με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Χρήστο Μαλάκη, τη Ζέτα Μακρυπούλια και τη Θάλεια Σταματέλου.

«Ο Γιούγκερμαν, αυτός ο θεόθεν αριστοκράτης και αλήτης, θα κυνηγήσει με αυτοκαταστροφική μανία τον πλούτο, τη δόξα, την εξουσία, τις γυναίκες, θα τα κατακτήσει όλα, για να συνειδητοποιήσει μέσω του συγγραφέα Καραμάνου, πως για τον καθένα μας μονάχα ένα κορίτσι υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Τάρλοου που ανεβάζει το ομώνυμο έργο με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Χρήστο Μαλάκη, τη Ζέτα Μακρυπούλια και τη Θάλεια Σταματέλου.

 

Το μυθιστόρημα του Καραγάτση στο οποίο είναι βασισμένη η παράσταση γράφτηκε το 1938, δύο χρόνια μετά τη Χίμαιρα και απεικονίζει με γλαφυρότητα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της μεσοπολεμικής Ελλάδας και καταθέτει την οπτική του γύρω από τη μπολσεβίκικη επανάσταση, τον κομμουνισμό, το τσαρικό καθεστώς.

 

28/11 - 31/5, Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας, Τετάρτη, Κυριακή: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 20:00, Σάββατο: 16:00 & 20:30

 

 

Χτυποκάρδια στο θρανίο

15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που έχουν ανακοινωθεί
Τον ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη θα αναλάβει η Κατερίνα Γερονικολού.

56 χρόνια μετά την τεράστια κινηματογραφική και θεατρική επιτυχία του «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» ο Λάκης Λαζόπουλος ανεβάζει τη δημοφιλή κωμωδία αυτό το φθινόπωρο στο θέατρο Ήβη.

 

Τον ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη θα αναλάβει η Κατερίνα Γερονικολού ενώ τον ρόλο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλου ο Ορέστης Τζιόβας. Στην παράσταση συμμετέχουν και οι: Μάρω Κοντού, Νικος Γαλανός και Κώστας Βουτσας.

 

Από 25/10, Ήβη, Σαρρή 27, Τετάρτη, Κυριακή: 19:00, Πέμπτη-Σάββατο: 21:00, Εισιτήριο: 14-25 ευρώ

 

Οδηγός Θεάτρου