Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός»

Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρόκειται να ψηφίσει έναν νέο νόμο σχετικά με τη συναίνεση προκειμένου να μην υπάρχει ασάφεια σε υποθέσεις βιασμού. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η συγκατάθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται ως «το ναι σημαίνει ναι» και ό,τιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της σιωπής, σημαίνει όχι. Το σεξ χωρίς ρητή έκφραση συναίνεσης θα θεωρείται βιασμός. 

Η κίνηση έρχεται μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που πυροδότησε πρόσφατη δικαστική απόφαση σε μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα τη χώρα τον τελευταίο καιρό. Οι πέντε άντρες, που εμπλέκονται, κατηγορήθηκαν πως βίασαν ομαδικά μια 18χρονη γυναίκα στην Παμπλόνα στη διάρκεια του φεστιβάλ με τους ταύρους. Δύο από τους άντρες βιντεοσκόπησαν στην επίθεση, κατά την οποία η γυναίκα είναι σιωπηλή και παθητική. Οι δικαστές το ερμήνευσαν ως συναίνεση -μάλιστα ένας σχολίασε πως φάνηκε και να διασκεδάζει- και αντί για βιασμό δικάστηκαν απλώς για σεξουαλική επίθεση. 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο βιασμός περιλαμβάνει βία και εκφοβισμό. Η απόφαση στην συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε οργή και ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Οι πέντε άντρες τελικά είναι έξω με αναστολή ενώ έχουν κάνουν έφεση κατά της καταδίκης τους σε 9 χρόνια φυλάκισης. Ανάμεσά τους είναι ένας στρατιώτης και ένα μέλος της εθνικής φρουράς, που αμφότεροι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους. 

Οι πέντε άντρες που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό της 18χρονης:

Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter

«Οι κατηγορούμενοι θέλουν να πιστέψουμε πως εκείνη τη νύχτα γνώρισαν ένα 18χρονο κορίτσι, που ζούσε μια φυσιολογική ζωή, το οποίο μετά από 20 λεπτά συζήτησης με ανθρώπους που δεν γνώριζε, συμφώνησε σε ομαδικό σεξ, που περιελάμβανε κάθε είδους διείσδυση, ενίοτε ταυτόχρονα, χωρίς της χρήση προφυλακτικού», ανέφερε η δικηγόρος της 18χρονης στην υπεράσπισή της. 

Η αντιπρόεδρος τη ισπανικής κυβέρνησης, Carmen Calvo Poyato, σχολίασε σχετικά με την πρόταση του νέου νόμου: «Αν μια γυναίκα δεν πει ξεκάθαρα ναι, τότε όλα τα υπόλοιπα σημαίνουν όχι». 

«Μπορεί και πάλι να θεωρηθεί βιασμός ακόμη κι αν το θύμα δεν αντισταθεί. Αν είναι γυμνή, συμμετέχει ενεργά και διασκεδάζει, προφανώς και υπάρχει συναίνεση. Αν κλαίει, στέκεται σαν φουσκωτή κούκλα ή είναι εμφανές πως δεν περνάει καλά, τότε δεν υπάρχει», εξηγεί από την πλευρά της η Patricia Faraldo Cabana, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο A Coruña, που βοήθησε να συνταχθεί ο νόμος. Σύμφωνα με την ίδια, η συναίνεση δεν είναι μόνο κάτι λεκτικό αλλά και σωματικό, όπως εκφράζεται από τη γλώσσα του σώματος. 

Σε επιστολή της προς την ισπανική τηλεόραση, η 18χρονη που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, σημειώνει: «Μην το αποσιωπήσετε γιατί αν το κάνετε, τότε τους αφήνετε να κερδίσουν. Κανείς δεν πρέπει να το περνάει αυτό. Κανείς δεν θα έπρεπε να μετανιώνει επειδή ήπιε ένα ποτό, μίλησε σε μερικούς ανθρώπους σε μια γιορτή, περπάτησε μόνος προς το σπίτι ή φόρεσε μίνι φούστα».  

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει παρόμοιο περιεχόμενο με εκείνον που εφαρμόστηκε στη Σουηδία στις αρχές Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM