Κόντε και Μακρόν ζητούν την ίδρυση ευρωπαϊκών hotspots στις χώρες αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών

Κόντε και Μακρόν ζητούν την ίδρυση ευρωπαϊκών hotspots στις χώρες αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών Facebook Twitter
EPA/FRANCOIS MORI
0

Υπέρ της ίδρυσης ευρωπαϊκών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στις χώρες αναχώρησης εκείνων των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, τάχθηκαν σήμερα ο Τζουζέπε Κόντε και ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη ροή των αφίξεων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών, πριν εκείνοι ξεκινήσουν τον διάπλου της Μεσογείου, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Μακρόν από την πλευρά του έκανε λόγο για «αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (...) στην απέναντι όχθη».

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι μετά από μία εβδομάδα εντάσεων στις σχέσεις τους, με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Aquarius που διέσωσε περισσότερους από 600 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης αλλά τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Κόντε, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου». Πρέπει επίσης «να εμποδίσουμε τα ταξίδια του θανάτου», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου.

«Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστη να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

«Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM