Αύριο η συνάντηση Κόντε - Μακρόν στο Παρίσι υπό τη σκιά της υπόθεσης του Aquarius

Αύριο η συνάντηση Κόντε - Μακρόν στο Παρίσι υπό τη σκιά της υπόθεσης του Aquarius Facebook Twitter
EPA/IAN LANGSDON
0

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι, η προγραμματισμένη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν, θα γευματίσουν μαζί και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Φαίνεται, κατά συνέπεια, ότι ξεπεράστηκαν οι οξείες διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ιταλία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση Κόντε.

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η υπουργός τόνισε ότι κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος δεν έγινε απευθείας αναφορά στην επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσαν να μιλήσουν για λίγη σχετικά ώρα στη G7 του Καναδά και θα ήταν χρήσιμο να έχουν μια πιο αναλυτική συνομιλία», δήλωσε η Ναταλί Λουαζό στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Europe 1.

«Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με την Ιταλία. Είναι ένας μεγάλος εταίρος, μια μεγάλη γειτονική χώρα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας μια συγγνώμη για τα επικριτικά σχόλια που έκανε πριν από δύο ημέρες για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία.

Ο Μακρόν είχε δήλωσε ότι η Ρώμη ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» όταν αρνήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες, πυροδοτώντας μια πικρή διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε 629 μετανάστες.

Η Ιταλία και η Μάλτα επί 30 ώρες επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για το πλοίο Aquarius, που είχε ναυλωθεί από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, μέχρι που παρενέβη η Ισπανία και πρότεινε να παραλάβει η ίδια τους ανθρώπους αυτούς.

Το Aquarius αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθια σε λίγες ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM