Το ΔΝΤ κατεβάζει στο 2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018

Το ΔΝΤ κατεβάζει στο 2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
2

Στο 2% κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από 2,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Επίσης, για το 2019 υπολογίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, στο 1,8%.

Οι νέες εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε το πρωί της Τρίτης στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ανάπτυξη

Ειδικότερα, το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%.

Επιπλέον, καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%.

Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

Αποπληθωριστικές Πιέσεις

Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%.

Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

«Κόκκινα» Δάνεια

Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

Ανεργία

Στην έκθεση καταγράφεται η αναθεώρηση των δεδομένων για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση από ό,τι «έβλεπε» τον περασμένο Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Για το τρέχον έτος, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8% έναντι της εκτίμησης του 20,7%. Τέλος, για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.

Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου

Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα
  • Την ανάπτυξη
  • Την εξέλιξη των τιμών
  • Την πορεία των επενδύσεων
  • Τις προοπτικές των τραπεζών
Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν "κατεβάζει τον πήχη", όπως γράφετε στον τίτλο, αλλά "αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη", όπως γράφετε παρακάτω στο κείμενο. Το σχετικό ύψος του πήχη αφορά (μεταφορικά) κάποιον στόχο που τίθεται, εδώ δεν μιλάμε για στόχο αλλά για εκτίμηση.