Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
0

Από την Ελένη Ψυχούλη

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

Στη Σάμο θα πας αν σου αρέσουν τα μεγάλα, καταπράσινα νησιά, με τα ποτάμια, τις ρεματιές, τα αμπέλια, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τα ψηλά βουνά που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα-θαλάσσιο-δρόμο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Θα γίνεις φίλος της αν αγαπάς το Πήλιο, που της μοιάζει εξαιρετικά, ακόμη και στην τοπιολαλιά των κατοίκων. Θα την προτιμήσεις αν σου αρέσουν τα νησιά με αρχαία ιστορία, αξιοθέατα, διαδρομές μέσα από σκιερά καλντερίμια, γραφική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

Θα σου ταιριάξει

  • Το λευκό, παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο, αν θέλεις να ζήσεις στην καρδιά της κίνησης, της λευκής νύχτας, του καλοκαιρινού ξεσαλώματος σε όλο του το μεγαλείο
  • Ο πιο εναλλακτικός, θα λατρέψει την αγνή, απείραχτη ομορφιά στις Μανωλάτες και το Κοκάρι.
  • Το νεοκλασικό Καρλόβασι θα σου ταιριάξει αν θέλεις να βάλεις ένα touch αστικής ζωής στο ρουστίκ νησιώτικο τοπίο.
  • Το Βαθύ με τον υπέροχο σαν αγκαλιά κόλπο, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια και τα γραφικά δρομάκια με τα σπίτια που ανηφορίζουν τις κεραμοσκεπές τους στο λόφο, θα σου χαρίσει μια σχετική ησυχία και μια Ελλάδα που έχει ξεχαστεί κάπου στο'80.

 

Αξίζει

  • Η καταπράσινη βόλτα στην περιοχή Αηδόνια, Μανωλάτες, Βουρλιώτες και Αγ. Κωνσταντίνο. Από τη μια το βουνό στα καλύτερά του, από την άλλη η θάλασσα στο βάθος.
  • Εκεί γύρω αξίζει και μια βόλτα στους αμπελώνες, που χορογραφούν το τοπίο αγκαλιάζοντας τις ρεματιές, μικρά καλύβια, η ευωδιά των σταφυλιών που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.
  • Η επίσκεψη στην Παναγιά την Σπηλιανή, ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή. Για τη θέα, το μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο βράχο, τη ρακή, τα φρούτα και τα κουλουράκια του κρητικού παπα-Μανώλη, του πιο καλτ ιερέα στο Αιγαίο
  • Η επίσκεψη στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου της Ένωσης, για το κτίσμα αλλά και για να γνωρίσεις την παράδοση του τοπικού μοσχάτου, που έκανε διάσημη στον κόσμο τη Σάμο από την αρχαιότητα.
  • Η επίσκεψη στο θερμοκήπιο των Tomaccini στον Μεσόκαμπο, μια εντυπωσιακή υδροπονική καλλιέργεια 15 στρεμμάτων, που παράγει το πιο νόστιμο ντοματίνι-βελανίδι που έχεις ποτέ δοκιμάσει. Αυτό που ψωνίζεις και στο ΑΒ αλλά με την «άλλη» γεύση που έχει όταν το κόβεις κατευθείαν από τη ντοματιά.

 

Τα νοστιμότερα τραπέζια

  • Στο γραφικό Παλαιόκαστρο και απέναντι από το σημείο όπου η Σάμος πλησιάζει αγγίζοντας σχεδόν, τη Μικρά Ασία, ο Τριαντάφυλλος (Μικρή Πλατεία Παλαιοκάστρου, 2273027860, 6977917473), σε ένα πανέμορφο δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία, θα σε κερδίσει με τη λευκή, νοσταλγική αισθητική του. Δαντελωτά τραπεζομάντιλα και κουρτινάκια, ξύλο και παλιές λάμπες, από το οβάλ σαν παλιό κάδρο άνοιγμα, η κουζίνα σου αποκαλύπτει τα χαμόγελα των κοριτσιών που μαγειρεύουν αλλά και μια αστραφτερή καθαριότητα που θα την ζήλευε και η δική σου κουζίνα. Ο Τριαντάφυλλος με το γλυκό χαμόγελο και το πληθωρικό ταμπεραμέντο είναι άλλη μια απόδειξη στο αξίωμα που θέλει το καλό ψάρι να πηγαίνει στο βουνό. Κι εδώ πάνω δεν ανεβαίνει μόνο το ψάρι αλλά όλος ο βυθός, σε μια συμποσιακή εμπειρία που ξεχωρίζει για τη λιτότητα, τη σωστή διαχείριση της φρεσκάδας, τη διαύγεια της απόλυτης νοστιμιάς. Εν ολίγοις, ο Τριαντάφυλλος είναι μια μύηση, μια μοναδική εμπειρία τσπουροκατάστασης, για όποιον δεν φοβάται τις ξεχωριστές, ιωδιούχες εμπειρίες. Η σαμιώτικη ρακή έρχεται με μια σαλάτα που συνδυάζει τα βραστά και τα φρέσκα λαχανικά με ατζούγιες και τόνο κι ένα βελούδινο βραστό σαλάχι με πατζάρια, σκορδαλιά, λαδολέμονο και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπερίτσα με κρεμμυδάκι. Το λιαστό χταπόδι ιδανικά ψημένο, ριγανάτο και μαστιχωτό στα κάρβουνα, ολοζώντανα ο αχινός και οι φούσκες, μια ζεστή φάβα με το εξαιρετικό λάδι και το κρεμμυδάκι της, γαρίδες αχνιστές με μαϊντανό και δεμένο λαδολέμονο. Λεπτοκομμένη στρογγυλή, τραγανή ονειρεμένη τηγανητή πατάτα με πάπρικα, αλάδωτος και ζουμερός τηγανητός γαλέος και για την απογείωση του τέλους, μια πιατέλα χάρμα οφθαλμών με αστακούς κομμένους στη μέση με λαδολέμονο, κρεμμύδι, μαϊντανό και πιπερίτσα. 

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
"To μαγαζάκι που λέγαμε"...Φωτο: Ε. Ψυχούλη/ LIFO

 

Τρία μόλις χιλιόμετρα, οι Μυτιληνιοί προβάλουν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, με το όνομά τους να θυμίζει τους πρώτους αποίκους του χωριού. Στη γραφική πλατεία που θυμίζει χωριά του Πηλίου, "Το μαγαζάκι που λέγαμε" (2273051264), θυμίζει μερακλίδικο μεζεδοπωλείο της Λέσβου 

 

Παλιές διαφημιστικές αφίσες δίνουν χρώμα και νοσταλγία στους τοίχους, σκόρδα κρεμασμένα στο ανοιχτό κουζινάκι που θυμίζει καφενείο του χωριού και μια κουζίνα που διαθέτει όλη τη ζωντάνια και τη γεύση του μαμαδίστικου, παραδοσιακού φαγητού. Ο Γιώργος Ακράς σε σερβίρει, στην κουζίνα η αδελφή του βράζει ολοπράσινα και ζεστά τα χόρτα, φτιάχνει τραγανούς, αρωματικούς ρεβυθοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο, μια χωριάτικη από τις λίγες, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, βουτυράτο μαστέλο στη σχάρα, τραγανή τηγανητή σπιτική πατατούλα. Το πυρέξ που έρχεται στο τραπέζι γεμάτο χοντροκομμένη, νόστιμη, ντοματένια γιαχνιστή πατάτα που σε πάει κατευθείαν στην κουζίνα της γιαγιάς και για μια ξεχωριστή εμπειρία, ζητείστε από πριν την απόλυτη σαμιώτικη σπεσιαλιτέ: κατσικάκι που θα έρθει ολόκληρο, ροδοκόκκινο με την κρατσανιστή πετσούλα στο ταψί του, γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά και συκωτάκια. Όπως λέμε Πάσχα όλο το χρόνο. Και κρατείστε χώρο, γιατί όπου να'ναι βγαίνουν οι δίπλες καυτές από το τηγάνι.

Οι Βουρλιώτες είναι το ομορφότερο, το πιο αγνά διατηρημένο, το πιο παραμυθένιο χωριό της Σάμου και από μόνο του ένας οπωσδήποτε προορισμός. Όπου αξίζει να φτάσετε πεινασμένοι. Να χαθείτε στα δρομάκια, να ξεφύγετε και λίγο έξω από το χωριό, να δώσετε ραντεβού με τον Βάκχο (273093340).

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
Βάκχος / Φωτο: Ε. Ψυχούλη - LIFO

 


Το κλασικό φορτωμένο κιτς ντεκόρ με το ρουστίκ τζάκι, μια καταπράσινη αυλή και στην κουζίνα δυο γενιές, η γιαγιά Δέσποινα που στα 80 της βγαίνει ακόμη μόνη της στο βουνό για τα άγρια χόρτα που θα σου βράσει και η Ελένη. Που τυροκομεί τα δικά της σαμιώτικα τυριά, όπως παλιά, δοκιμάστε την ελαφριά βραστή μυζήθρα και τη βουτυράτη, μεστή τρίμηνης ωρίμανσης από κατσικίσιο γάλα.

 

Παρέα με το ζυμωτό καρβέλι που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο, τραγανά κατιμέρια, χοιρινό πασπαλά παστό με αρωματικά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, τα ντόπια μακρόστενα κρεμμύδια (σουγάνια), ολόγλυκες πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο γεμιστές με ρύζι και μανιτάρια, μπουρεκάκια ανοιγμένα στο χέρι με κολοκύθα και καβούνια, φρέσκια κρεμμυδάκια ομελέτα με χωριάτικα αβγά. Όλη η πανδαισία της παραδοσιακής σαμιώτικης γεύσης και ο κόκορας, περνά από το κοτέτσι της αυλής στην κατσαρόλα για να γίνει μια πλούσια, όλο άρωμα κοκορόσουπα εκτός κι αν προτιμήσετε το ντόπιο βιτούλι με χοντρό μακαρόνι.

 

 

 

 

Στο Καρλόβασι της Σάμου, το Azzuro (2273078300) θα σε εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική αλλά και τη βεράντα του, πλάι ακριβώς στο κύμα. Ένα παλιό πέτρινο βυρσοδεψείο, που ο Χρήστος Παναγόπουλος έχει μεταμορφώσει σε ένα ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο. Το ενδιαφέρον των παιδιών για το σαμιώτικο κρασί θα σε οδηγήσει στις καλύτερες ντόπιες ετικέτες που θα συνδυάσεις με μια ελαφρώς ψαγμένη, δημιουργική και προσγειωμένη, ταυτόχρονα, κουζίνα, που θα σου δώσει την αίσθηση μιας «καλής» αθηναϊκής εξόδου: ρολάκια καπνιστού σολομού με κρέμα τυριού και σταγόνες από σος ανανά, μπέργκερ με σάλτσα λιαστής ντομάτας, χωριάτικα λουκάνικα με θυμάρι και σάλτσα μελιού, μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο μαύρης τρούφας και μπράντυ Σάμου, πανακότα φράουλα.

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT