Ο Nightmares on Wax μιλάει στο LIFO.gr

Ο Nightmares on Wax μιλάει στο LIFO.gr Facebook Twitter
0

O George Evelyn έφτιαξε τους Nightmares on Wax, το 1988. Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που υπόγραψαν στην θρυλική Warp Records. Συνεχίζει να κυκλοφορεί άλμπουμ εκεί μέχρι και σήμερα ενώ του προκαλεί αμηχανία όταν τον αποκαλείς σημαντικό. 

«Ήμουν ο δεύτερος καλλιτέχνης που υπέγραψε στην Warp. Είναι  μια μοναδική εμπειρία. Μεγαλώσαμε μαζί και είναι καταπληκτικό τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα», λέει από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Βρίσκεται στην Ιμπίθα. Ζει εκεί τα τελευταία 8 χρόνια και την νοιώθει πλέον σαν το σπίτι του. «Είμαι από το Λιντς, της Αγγλίας και ζούσα εκεί για 36 χρόνια. Από τότε που γεννήθηκα, βασικά. Με την γυναίκα μου πιστεύαμε ότι είχαμε φτιάξει το σπίτι των ονείρων μας ώσπου μια μέρα που γυρίσαμε από διακοπές, σκεφτήκαμε ότι ήταν απλά ένα κτίριο με τούβλα. Θέλαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην λιακάδα.  Έτσι, αποφασίσαμε να μετακομίσουμε σε ένα μέρος που θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε συχνά με την οικογένεια μας και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε πριν. Η Ιμπίθα μας φάνηκε η ιδανική επιλογή και μετά από 8 μήνες βρισκόμασταν εδώ. Ήταν μια πολύ απλή απόφαση και μια πολύ εύκολη μετακίνηση. Αρκετοί πίστευαν ότι θα ήταν μια πολύ αγχωτική και δύσκολη διαδικασία αλλά τελικά αποδείχτηκε η καλύτερη απόφαση που έχω απόφαση ποτέ στην ζωή μου.

Δεν θυμάμαι πολλά από την δεκαετία του 90 αλλά ήταν η εποχή που η καριέρα μου απογειώθηκε. Έκανα το άλμπουμ “Smokers Delight” και έφερε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μου εξαιτίας της επιτυχίας του. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα μπάντα και ξεκίνησα τις περιοδείες. Το αστείο πράγμα ήταν ότι όταν ξεκινούσα ποτέ δεν φανταζόμουν το μέλλον. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα ήταν να κάνω μουσική που να μπορεί να την παίζει ένας DJ στο σετ του. Έτσι σκεφτόμουν. Για μένα επιτυχία ήταν να παίζει ο δίσκος σου στα κλαμπ. Το θεωρούσα πολύ σημαντικό. Ποτέ δεν σκεφτόμουν τα λεφτά, τις περιοδείες, την καταξίωση. Όλα αυτά συνέβησαν απλά. Σήμερα αντιμετωπίζω την μουσική με περισσότερο γνώση και σύνεση. Ξοδεύεις πολύ χρόνο για να μάθεις πράγματα. Βασικά ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Νέα κόλπα, νέες μεθόδους για να κάνεις πράγματα και μετά πρέπει να τα ξεφορτωθείς όλα και να ξεκινήσεις από τα βασικά. Νοιώθω ότι εδώ και 25 χρόνια έχω κάνει ένα κύκλο αλλά τώρα ξέρω επιτέλους τι θέλω. Εμπιστεύομαι περισσότερο αυτά που φτιάχνω και νοιώθω. Όταν είσαι νεότερος, σε επηρεάζει η σκηνή, η μόδα, τα μουσικά τρεντ αλλά τίποτα από αλλά αυτά δεν με ενδιαφέρει πλέον. Απλά κάνω μουσική από την καρδιά. Είναι πλέον ξεκάθαρο για μένα.  

Δεν θα έλεγα ποτέ ότι έχω επηρεάσει πολλούς αλλά αυτό που μου συμβαίνει τους τελευταίους 20 μήνες είναι καταπληκτικό. Κόσμος έρχεται και μου λέει ιστορίες, φαν που αγαπούν την μουσική μου εδώ και 25 χρόνια, τοπ παράγωγοι και DJs λένε ότι τους  έχω εμπνεύσει.  Έμαθα με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζω το μεγαλείο σε αυτή την τέχνη που λέγεται μουσική. Όσον αφορά την μουσική βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα για τους καλλιτέχνες κυρίως από οικονομικής πλευράς. Έτσι όπως χειρίζεται τα μίντια, πνίγει τον κόσμο σε μια μουσική που δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να διαλέξει. Νομίζει ότι διαλέγει τι ακούει αλλά δεν ισχύει αυτό. Προωθούν 10 δίσκους όλους και όλους για να παίζονται στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και ο κόσμος νομίζει ότι μόνο αυτά υπάρχουν. Λείπουν πλέον πλατφόρμες που προωθούσαν την ανεξάρτητη μουσική.

Μουσικά τώρα είναι δύσκολο να πεις αν είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα. Μπορείς να το παίξεις νοσταλγικός και να πεις πόσο πιο τέλεια ήταν τα πράγματα στο παρελθόν. Το μόνο όμως που είναι σίγουρο είναι η αλλαγή, το πως την αγκαλιάζεις και πώς λειτουργείς μέσα σε αυτή ειδικά με την εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας. Έχει αλλάξει τον τρόπο που βρίσκει και ακούει ο κόσμος μουσική. Προσωπικά, βγάζω δίσκους εδώ και 25 χρόνια και ακόμη δουλεύω πολύ σκληρά για να προωθήσω την μουσική μου. Είναι κουραστικό αλλά είμαι πρόθυμος να δουλέψω σκληρά για κάτι που πιστεύω. Πάντα πρέπει να δουλεύεις σκληρά, ειδικά τώρα. Ποτέ δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα.»

Θα εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή του Plissken Festival το Σάββατο 7 Ιουνίου

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM