Στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα ο Κοτζιάς

Στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα ο Κοτζιάς Facebook Twitter
Aris Oikonomou/SOOC
0

Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Πρόκειται για μία ελληνική πρωτοβουλία που αποτελεί το τέταρτο σχήμα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων - μετά την τετραμερή με Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία σε επίπεδο πρωθυπουργών, και τις δύο τετραμερείς αφενός με τα βαλκανικά κράτη της Ε.Ε. (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και αφετέρου την διασυνοριακή συνεργασία (με Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική διπλωματία

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αυριανή τριμερής συνάντηση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σημαντικούς εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., καθώς και οι τρεις χώρες διατηρούν παρεμφερείς απόψεις ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνθηκών και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύοντας σταθερή βούληση για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη.

Κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και συνδεσιμότητας.

Παράλληλα, θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα που άπτονται της συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα εξεταστούν τρόποι για την από κοινού αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και των διανοιγόμενων προοπτικών, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έμφαση, τέλος, θα δοθεί στη συνεργασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς της κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολιτικών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και με κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών των λαών της.

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM