Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ

Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ Facebook Twitter
O κορυφαίος Κούρδος πολιτικός και εκπρόσωπος της κουρδικής μειονότητας της Συρίας (EPA)
0

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ, κορυφαίου κούρδου πολιτικού και εκπροσώπου της κουρδικής μειονότητας της Συρίας, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας στην Τσεχική Δημοκρατία.


Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από την Αγκυρα «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη χθες σε ξενοδοχείο της Πράγας , σύμφωνα με ανακοίνωση των τσεχικών και των τουρκικών αρχών.

«Ελπίζουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα τον παραδώσει στην Τουρκία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.

Ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Τουρκία», όπου, εάν δικαστεί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και Τσεχία έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.


Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος -- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη στην Πράγα κατ' εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».


Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM