ΟΗΕ: Το Ιράν παραβιάζει το εμπάργκο πώλησης όπλων στους Χούτι της Υεμένης

ΟΗΕ: Το Ιράν παραβιάζει το εμπάργκο πώλησης όπλων στους Χούτι της Υεμένης Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB
0

Το Ιράν παραβίασε το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Υεμένη, επιτρέποντας στους αντάρτες Χούτι να εφοδιαστούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την επίβλεψη του εμπάργκο, ταυτοποίησαν τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιρανικής προέλευσης, που εισήχθησαν στην Υεμένη μετά την επιβολή της απαγόρευσης πώλησης όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ το 2015, όπως αναφέρουν στην έκθεση που υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Κατά συνέπεια, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι το Ιράν δεν συμμορφώθηκε με την παράγραφο 14 της απόφασης 2216» που αφορά το εμπάργκο αυτό.

Αν και δεν ήταν σε θέση να κατονομάσουν τους Ιρανούς που προμήθευσαν τον οπλισμό στους Χούτι, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη δεν απάντησε με ικανοποιητικό τρόπο στα αιτήματα που υπέβαλαν στα τέλη του 2017 για παροχή περισσότερων πληροφοριών.

Το Ιράν «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει την άμεση ή την έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά» πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καυσίμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Abadil-T στη «συμμαχία Χούτι-Σάλεχ» (από το όνομα του πρώην προέδρου της Υεμένης), αναφέρει η έκθεση.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι «παρόμοια στη σύλληψή τους» με τα ιρανικά που κατασκευάζονται από την εταιρεία Iranian Aircraft Manufacturing Industries.

Στα τέλη του 2017 οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν ότι παραβιάζει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Υεμένη. Το Ιράν από την πλευρά του διαψεύδει ότι στηρίζει στρατιωτικά τους Χούτι, τους αντάρτες που ελέγχους τον βορρά της χώρας και την πρωτεύουσα Σαναά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM