Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας

Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας Facebook Twitter
0

Όποιος επιχείρησε θεατρικά, κινηματογραφικά ή λογοτεχνικά να μιλήσει για τις «αρρώστιες» της οικογένειας –στο ελληνικό έδαφος, τουλάχιστον- κυνηγήθηκε πολύ. Στην Ελλάδα, ο θεσμός της οικογένειας, η μάνα ως αγία και κυρίαρχος, ο πατέρας ως μεγάλος απών ή δυνάστης, είναι ακόμη ψηλά, δεν σηκώνει αυτό το οικοδόμημα προσβολές, ούτε καν κριτική.


Ωστόσο, εδώ και δύο σεζόν, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» ανεβαίνει ένα τέτοιο έργο, που αποκαθηλώνει την οικογένεια από τα παραδεισένια ύψη της, απογυμνώνει τη μητρική φιγούρα από κάθε αγιοποιημένο πέπλο, μιλά για ό,τι σάπιο μπορεί να κρύβεται κάτω από το φαινομενικά πρόσχαρο οικογενειακό τραπέζι και οι θεατές φεύγουν ξέπνοοι, αλλά και λυτρωμένοι.


Ίσως επειδή πρόκειται για ξένο κείμενο, τον βραβευμένο με Πούλιτζερ «Αύγουστο» του Τρέισι Λετς, ένα έργο – παγίδα, υποδόριο, όμως, διανθισμένο με χιούμορ, κανονικότητα και πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους: πίσω του κρύβεται όλο το σκοτάδι, η βία και η πίεση που πολύ συχνά συνεπάγεται το να ανήκεις σε μία οικογένεια.

Το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι χαρακτηριστικά που δεν σ' αρέσουν, τα είχες δει στη μάνα σου και στον πατέρα σου, τα βλέπεις, έχεις δει το αποτέλεσμα και λες θα το αλλάξω, θα το απαλύνω, θα το διώξω. Επιλογές έχεις κάθε μέρα, κι αυτές είναι δικές σου αποκλειστικά.


Στο κέντρο της, η Βάιολετ Ουέστον, μια μάνα – δυνάστης σωμάτων και ψυχών, μία βιρτουόζος του χειρισμού, ένας απολύτως αρνητικός ήρωας που υποδύεται η Θέμις Μπαζάκα. Γι' αυτόν τον μισητό ήρωα, η παράσταση δικαίως θεωρείται η παράσταση της χρονιάς. Κάθε βράδυ το καμαρίνι της σπουδαίας ηθοποιού γεμίζει με προσωπικά δώρα, με άντρες και γυναίκες που ακόμη και κλαίγοντας, ομολογούν ότι είδαν ένα κομμάτι του εαυτού, της μητέρας και της οικογένειας τους επί σκηνής...

— Γιατί, λέτε, συμβαίνει αυτό; Γιατί τέτοια ταύτιση;

Καταρχάς γιατί έχουμε να κάνουμε με το πορτρέτο μιας οικογένειας, έστω και δυσλειτουργικής, οπότε μέσα σ' αυτό ο καθένας μπορεί να δει ή να αρνηθεί να δει πράγματα που τον αφορούν προσωπικά.


— Δεν μιλάς, όμως, εύκολα για την οικογένεια και τα θέματά της σε ελληνικό περιβάλλον...

Ναι, το πιστεύω. Δες τι έγινε με τον «Κυνόδοντα» και τον Λάνθιμο.

Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας Facebook Twitter
Τον φόβο του χρόνου τον έχουν όλοι. Κι εγώ τον έχω. Κυρίως, φοβάμαι μη γίνω ανήμπορη, μήπως και δεν προλάβω να κάνω αυτά που θέλω, να δω όλες αυτές τις ταινίες που δεν έχω δει, να διαβάσω τα βιβλία που δεν διάβασα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Εσείς, πώς κατορθώσατε να θίξετε δύσκολα πράγματα (σχέσεις μητέρας – κόρης, ενδο-οικογενειακή βία, θανάσιμα μυστικά, αλκοολισμός, κ.α), όχι μόνο χωρίς να προκύψει δυσφορία, αλλά με την απόλυτη ανταπόκριση των θεατών;

Σου κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση της παράστασης το ότι έχει τρομερό χιούμορ. Αυτά είναι μικρά διαλείμματα ανακούφισης για τον κόσμο. Το ότι γελάει και μετά ξαναπαίρνει όλη αυτή τη βία και τη σκοτεινιά του έργου. Αυτός είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος τρόπος να πεις πράγματα για την οικογένεια, χωρίς όλο αυτό να κουβαλά πάνω του μια δραματικότητα. Πιστεύω ότι η παράσταση κερδίζει τον κόσμο, λόγω του τρόπου που την ανέβασε ο Κωνσταντίνος (σ.σ.: Μαρκουλάκης). Δεν έχει σχέση με την ταινία. Μας το έλεγε από την αρχή ότι δεν ήθελε να ξεστρατίσει το κείμενο στη δραματικότητα. Αυτό έχει το προσόν να μην κάνει ένα σκληρό κείμενο ακόμη πιο απωθητικό για τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ο θεατής να χαλαρώνει, να ξεχνιέται και μετά να παγιδεύεται.

— Πώς ένας αρνητικός χαρακτήρας καταντά συμπαθής; Ποια είναι αυτή η γυναίκα και γιατί γεννά στους θεατές τόσο ετερόκλιτα συναισθήματα;

Η Βάιολετ είναι ένα καμένο κεφάλι από τα ναρκωτικά. Αλλά όλο αυτό που συμβαίνει κυρίως συμβαίνει από το μίσος προς τον εαυτό της. Το πιο πληγωτικό είναι ότι έκανε μια οικογένεια, μεγάλωσε παιδιά, έγινε όλη αυτή η ιστορία για να μη μείνει τελικά κανείς δίπλα της. Τρεις κόρες και οι τρεις καμένες. Ο κόσμος –είτε θεατής, είτε αναγνώστης- δεν ξέρει τι να κάνει με τη Βάιολετ: να την αγαπήσει ή να τη σιχαθεί; Είναι μία μάνα κυριαρχική και χειριστική, ένας άσος στο μανιπουλάρισμα. Αν κάπου ταυτίζεται κανείς είναι γιατί όλοι έχουμε υπάρξει χειριστικοί στη ζωή μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: με πολλή αγάπη και με την επίφαση ότι «πολύ σ' αγαπώ»; Με ωμότητα και με κυνισμό; Ακόμη κι εγώ που μιλάω, είμαι σίγουρη ότι έχω φερθεί έτσι στο παιδί μου. Ευτυχώς, όχι συνειδητά. Η Βάιολετ το κάνει συνειδητά. Ξέρει τι κάνει. Πρόκειται, όμως, για μία μάνα που καθ' όλη τη διάρκεια του έργου δεν λέει ψέματα. Και φυσικά ξέρει όλη την αλήθεια και εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι εξουσίας. Εκείνος ξέρει ότι εκείνη ξέρει, δεν μιλάει κανείς, κυρίως δεν μιλάει εκείνη για να μην τα τινάξει όλα στον αέρα, εκείνος καταλήγει στο αλκοόλ, εκείνη στα χάπια. Καταλήγουμε στο να έρχονται οι άνθρωποι στο καμαρίνι συγκλονισμένοι. Έχω γεμίσει από δώρα: μαντήλια και κολιέδες. Ακούω –και ξέρω τι σημαίνει- εκείνο το «είναι ίδια η μάνα μου!». Όλα αυτά για έναν αρνητικό χαρακτήρα, που, όμως γεννά συμπάθεια.


— Γιατί; Θέλω να πω είναι απολύτως χθόνια η συμπεριφορά της απέναντι σε όλους...

Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω. Ίσως αναγνωρίζουν αυτή τη μοναξιά. Μα τω Θεώ, δεν ξέρω. Εγώ δεν δούλεψα αυτή την ηρωίδα για να τη συμπαθήσουν. Δούλεψα έναν αρνητικό ήρωα. Και με έλκουν αυτοί οι ήρωες. Ο καλός είναι καλός. Έχει την καλοσύνη του. Αλλά στους αρνητικούς ψάχνεις το «γιατί». Αναζητάς τη ρίζα, το από πού ξεκίνησε και έγινε έτσι. Γιατί αυτή η γυναίκα στυλώνει τα πόδια και είναι έτοιμη να τους διαλύσει όλους, να τους πετάξει όλους έξω; Και πρόσεξε: ο άντρας της όλα αυτά τα ξέρει. Ξέρει ότι θα μείνει μόνη, απογυμνωμένη από παιδιά, γι' αυτό και προσλαμβάνει κάποιον να τη φροντίσει. Είναι μια ακραία περίπτωση, ναι, αλλά μπορεί να τη δει και συμβολικά κάποιος αυτή τη γυναίκα: δηλαδή, παιδιά, λίγο αγάπη και λίγο φροντίδα γιατί χανόμαστε. Και κάπως αλλιώς να βλέπουμε τη ζωή μας. Αν είσαι θεατής, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι «Θεέ μου, μη γίνω ποτέ έτσι. Μη γίνω τέτοιος γονιός». Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι γονιός, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Οι άνθρωποι κάνουν παιδιά πολύ επιπόλαια. Και μιλάω και για εμένα. Όταν έμεινα έγκυος, η φάση μου ήταν «α, έμεινα έγκυος από τον άνθρωπο που αγαπάω. Α, θα κάνω παιδί. Τέλεια!». Όμως, αυτό είναι δεν είναι part time job, είναι για πάντα. Και πάνω σ' αυτό το μωρό που έρχεται μπορείς να γίνεις από σούπερ προστατευτικός έως σούπερ αδιάφορος, από το «θα είμαστε φιλαράκια», μέχρι δεν ξέρω εγώ τι... Όμως, δεν έχει φιλίες εδώ. Θέλει εκπαίδευση το να είσαι μάνα. Εγώ είχα επιλέξει να είμαι ειλικρινής. Ας πούμε, με ρώταγε κάτι η κόρη μου και της έλεγα «δεν ξέρω τι πρέπει να σου απαντήσω ή πώς πρέπει να φερθώ αυτή τη στιγμή, δεν έχω σπουδάσει μαμά, τώρα το μαθαίνω. Δεν είχα πέντε παιδιά πριν». Είχα αγωνία μην κάνω κανένα λάθος και δώσω μια απάντηση αυθόρμητη χωρίς να έχω ψαχτεί για να απαντήσω υπεύθυνα. Γιατί τα παιδιά σε κοιτάνε, εκεί που παίζουν, για παράδειγμα και σου λένε «μαμά, πού πάμε, όταν πεθαίνουμε;», «μαμά, τι είναι Θεός;» και άντε απάντα, όπως νομίζεις.

Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας Facebook Twitter
Σου κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση της παράστασης το ότι έχει τρομερό χιούμορ. Αυτά είναι μικρά διαλείμματα ανακούφισης για τον κόσμο. Το ότι γελάει και μετά ξαναπαίρνει όλη αυτή τη βία και τη σκοτεινιά του έργου. Φωτο: Studio Kominis


— Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά της είναι απόρροια του φύλου των παιδιών της; Θεωρείτε ότι θα φερόταν το ίδιο αν, για παράδειγμα, είχε τρεις γιους;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν την έχω κάνει στον εαυτό μου. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Σίγουρα ο χειρισμός θα ήταν ο ίδιος. Ωστόσο, ναι, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα. Η σχέση μάνας – γιου, αυτό το «η μάνα μου» και «η μάνα μου» και ο τρόπος που ανατρέφονται τα αγόρια είναι μια ψυχοπάθεια εξαπλωμένη σε όλον τον κόσμο, ο δεσμός που έχουν τα αγόρια με τη μάνα τους είναι παθογενής. Εκεί που η μάνα πρέπει να είναι αυστηρή, λογική, καθοδηγητική, εκεί που πρέπει να είναι οδηγός δηλαδή στο μεγάλωμα ενός αγοριού, να είναι χυμένη. Δεν έχω αγόρι, δεν ξέρω, αλλά θέλει διαφορετικό τρόπο από τα κορίτσια.


— Εξηγείτε, όμως, κάπως τη μανία που έχει με τις κόρες;

Οι κόρες! Η μία της μοιάζει, η άλλη είναι πιο δειλή και η τρίτη είναι ένα κορίτσι χαμένο που αγωνίζεται να βρει κάποιον να την παντρευτεί για να σωθεί. Και νιώθει περιφρόνηση για τα ίδια της τα παιδιά. Σα να μονολογεί «μα, καμία;». Καμία να μην της μοιάζει, δηλαδή. Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στις οικογένειες. Είναι οι γονείς και τα χαμένα τους όνειρα αυτή η υπόθεση. Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά, πιστεύοντας ότι θα γίνουν αυτό που εκείνοι δεν κατάφεραν. Όχι παιδιά που θα γίνουν αυτόνομες οντότητες με δική τους σκέψη και δική τους κρίση, που θα είναι ευχαριστημένα με αυτό που κάνουν από το πιο ταπεινό μέχρι το πιο μεγάλο, που θα μπουν δυνατά μέσα στη ζωή.


— Είναι και ένα κείμενο που θίγει τον χρόνο και τη μοναξιά, ένα δίπολο που απασχολεί τους πάντες...

Τον φόβο του χρόνου τον έχουν όλοι. Κι εγώ τον έχω. Κυρίως, φοβάμαι μη γίνω ανήμπορη, μήπως και δεν προλάβω να κάνω αυτά που θέλω, να δω όλες αυτές τις ταινίες που δεν έχω δει, να διαβάσω τα βιβλία που δεν διάβασα. Με πιάνει ένα τέτοιο πράμα, τύπου, «στάσου, σε λίγο δεν θα μπορώ να διαβάσω;», όχι μην κυκλοφορήσω στον δρόμο και δεν με κοιτάνε γιατί δεν είμαι κουκλάρα. Ξέρεις, το ζωτικό, να είμαι γερή μέχρι το τέλος, το οποίο είναι αναπόφευκτο. Ε, μα με αυτό το πράγμα αναμετριούνται όλοι οι άνθρωποι στη ζωή. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, όσο πιο πολύ συζητάς, όσο πιο πολύ περιβάλλεσαι από κόσμο που έχει κάτι να σου πει, τόσο μεγαλύτερη δύναμη παίρνεις. Κατά καιρούς τρως και τις ήττες σου. Ας πούμε, όταν η κόρη μου μου είχε πει, «α, έγινα 30», της είχα πει γελώντας, «έλα, σοβαρά;!». Και μιλάμε για ένα κορίτσι απλό που ούτε βάφεται, ούτε έχει κανένα ναρκισσισμό. Αλλά αυτό δεν το γλιτώνει κανείς. Αρκεί να μη γίνεται εμμονή.

Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Σε αρκετές κριτικές έχει γραφτεί ότι πρόκειται για ένα διδακτικό έργο. Συμφωνείτε;

Εγώ δεν πιστεύω στον διδακτισμό στο θέατρο. Εγώ πιστεύω στους ανθρώπους που βλέπουν και παίρνουν ό,τι θέλουν. Έχω ακούσει και το τι κακό έργο είναι αυτό. «Δεν με συγκίνησε, είστε πάρα πολύ καλοί, αλλά δεν μου άρεσε». Δεν δουλεύω λοιπόν με αυτή την πρόθεση, παρά μόνο με ειλικρίνεια. Εγώ είμαι ο αγωγός. Το τι θα δει ο καθένας είναι δικό του θέμα.

Τι μένει, λοιπόν, απ' όλο αυτό το σφαγείο;

Ότι πάνω απ' όλα είναι η αγάπη. Η καθαρή αγάπη, αυτή που δεν περιμένεις ανταπόκριση. Έτσι πρέπει να αγαπάς το παιδί σου. Ακόμη κι αν σε παρατήσει; Δεν έχει σημασία. Ακόμη και τότε. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για το παιδί του. Ότι θα είσαι εκεί ό,τι κι αν γίνει, ότι θα είσαι στο πλάι του μέχρι να πεθάνεις, οτιδήποτε κι αν συμβεί. Είναι βασικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σ' αγαπάνε, που σ' εκτιμάνε. Δεν έχεις έναν άντρα βλάκα που κοιτάζει νεότερα κορίτσια, δεν έχεις μια μάνα που σου λέει «πώς είσαι έτσι; Πάχυνες! Μη φας». Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μη σ' αγαπάνε γι' αυτό που είσαι. Θα σου πω κάτι που έλεγα πάντα στην κόρη μου: «Όποιος σου πει ότι είσαι αδύνατη, χοντρή, αργή, δύστροπη, όποιος χαρακτηρισμός κι αν σε βρει, εσύ θα λες ''μμμ, έτσι είμαι. Κι εμένα μου αρέσει. Δεν θα νιώσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο υποτίμηση. Γιατί οι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ανώτερες από εσένα, είναι έτοιμοι να πουν ό,τι θέλουν, που φυσικά μαρτυρά τη νεύρωσή τους και τη συναισθηματική τους αστάθεια. Εκεί, λοιπόν, λες «τέλεια, είμαι διαφορετική, είμαι μία και μοναδική». Αυτό, θέλω να σου πω, το λέω 15 φορές την ημέρα και στον εαυτό μου.


— Είναι η μάνα, λέτε, ο μοναδικός υπεύθυνος για την πορεία μας στη ζωή;

Το πρώτο και μεγαλύτερο σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους είναι η μάνα τους. Είναι μια σχέση που μας προσδιορίζει για όλη την υπόλοιπη μας ζωή. Όμως, η ευθύνη μιας μάνας δεν είναι για «ό,τι γίνει», δεν είναι μόνο αυτή στην όλη ιστορία του καθενός. Μπορεί, δηλαδή, να έχεις τραύματα, αλλά αν είσαι ανοιχτός, αν διαβάζεις, αν μπορείς να κρίνεις, να σκεφτείς και να δουλέψεις τον εαυτό σου, τα καλύπτεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο γονιός είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για την πορεία ζωής ενός ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε και τα γονίδια, υπάρχει κληρονομικότητα σε πάρα πολλά πράγματα, από ασθένειες, μέχρι συμπεριφορές. Το θέμα, όμως, δεν είναι ούτε σε αυτά. Είναι εσύ τι κάνεις με αυτά. Το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι χαρακτηριστικά που δεν σ' αρέσουν, τα είχες δει στη μάνα σου και στον πατέρα σου, τα βλέπεις, έχεις δει το αποτέλεσμα και λες θα το αλλάξω, θα το απαλύνω, θα το διώξω. Επιλογές έχεις κάθε μέρα, κι αυτές είναι δικές σου αποκλειστικά. Ας πούμε, αυτό που κάνει η Μπάρμπαρα στο έργο, που συνειδητοποιεί ότι η μάνα της τη μανιπιουλάρει και πάει να τη ρίξει ακόμη πιο βαθιά στη λάσπη, ότι τελικά θα τη φάει ζωντανή και σηκώνεται και φεύγει και την αφήνει μόνη, είναι η πιο αισιόδοξη νότα στο έργο. Είναι η ελπίδα η ίδια, είναι η απόδειξη ότι όποιος κι αν σ' έφερε στον κόσμο, ό,τι γονίδια κι αν κουβαλάς κι όποιο παρελθόν, έχεις πάντα την επιλογή.

Η Θέμις Μπαζάκα, βαθιά ειλικρινής, μιλά για τις αρρώστιες της οικογένειας Facebook Twitter
Πάνω απ' όλα είναι η αγάπη. Η καθαρή αγάπη, αυτή που δεν περιμένεις ανταπόκριση. Έτσι πρέπει να αγαπάς το παιδί σου. Ακόμη κι αν σε παρατήσει; Δεν έχει σημασία. Ακόμη και τότε. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για το παιδί του. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ιnfo:

Αύγουστος

Θέατρο Χορν

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική σύνθεση: Μίνως Μάτσας

Πρωταγωνιστούν: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Aurora Marion, Αλίκη Κακολύρη

Στο ρόλο του σερίφη ο Αλέξανδρος Λουίζος

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ