Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
0

«Μα, η Αθήνα είναι μοναδική!», αναφωνεί ο Ματιέ Πρατ όταν τον ρωτώ πώς και επέλεξε την πόλη μας για να μεταφέρει το δημιουργικό του γραφείο «Diplomates» αλλά και για να στήσει το στούντιο «Κασσάνδρας» στον Βοτανικό, έναν χώρο που λειτουργεί ως κοινωνικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο.

«Η Αθήνα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως βάση παραγωγής. Έχει φοβερούς χώρους αλλά και απίστευτους τεχνίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων τεχνιτών, μπορούν να σου φτιάξουν κατά παραγγελία τα πάντα. Αυτό που μπορεί να φανεί ως κάτι παλιακό, η επιβίωση ενός κόσμου που τείνει να εξαφανιστεί, είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντος της Αθήνας» λέει με έμφαση.

Τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και τα ημιτελή κτίρια της Αθήνας ήταν αυτά που έδωσαν στον Ματιέ Πρατ το έναυσμα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού πολυχώρου, έχοντας την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και διεθνές κοινωνικό στέκι. Και σε ένα τέτοιο κτίριο άλλωστε στεγάζει και τις δράσεις του «Κασσάνδρας» αλλά και του «Diplomates».

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές.

Ο Ματιέ Πρατ διατηρούσε μέχρι πρότινος τo γραφείο της κολεκτίβας Diplomates στο Παρίσι. Η ομάδα του παίζει με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, ασχολείται με τις οπτικοακουστικές τέχνες ενώ ταυτόχρονα περιφέρεται και στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας ένα είδος εφήμερης αρχιτεκτονικής, στήνοντας μεταξύ άλλων installations για πασαρέλες και showrooms.

Τους αρέσει τα έργα τους να είναι site-specific και προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εκάστοτε χώρων. Τώρα όλα αυτά γίνονται με βάση την Αθήνα αφού οι κατασκευές πραγματοποιούνται εδώ και αποστέλλονται έτοιμες για συναρμολόγηση στην Ευρώπη.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές. Με την αναδιάρθρωση και την αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το "Κασσάνδρας" επιθυμεί να συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο πεδίο της επανεξέτασης της διαδικασίας κατασκευής, φέρνοντας τους χρήστες πίσω στη διαδικασία και τη χρήση της αρχιτεκτονικής ως πρόσχημα για μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη».

Με απλά λόγια πρόκειται για αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται πιο πρόχειρα «DIY αρχιτεκτονική». Δηλαδή ενεργοποίηση της τεχνογνωσίας και χρήση υλικών χαμηλού κόστους για τη δημιουργία εφήμερης αρχιτεκτονικής μακράς χρήσης. 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές. Ο στόχος είναι να «μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε λάθη και εν τέλει να βρούμε μια ιδέα ή μια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ αλλά και σε μια ευρύτερη κλίμακα».

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές.
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Ριφίλλ Dj Set - Kassandras - Options Foodlab - Palmer Brothers. Φωτο: Matthieu Prat

Μια από τις δράσεις του «Κασσάνδρας» είναι και η χαρτογράφηση των τεχνιτών της περιοχής του Βοτανικού. «Αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες υλικών που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από το "Κασσάνδρας" και ο στόχος μας είναι διττός: να παρέχουμε ένα εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων τεχνιτών, μιας δραστηριότητας που, αν και τείνει να εξαφανιστεί, η ύπαρξή της είναι τρομερά ουσιαστική».

Τέλος, ένα από τα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζονται αυτό τον καιρό είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την έκθεση «Γεωμετρίες» που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα locus athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εσωτερικά της Κασσάνδρας. Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Αξονομετρικό Kassandras: Eleni McKirahan
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM