Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
0

«Μα, η Αθήνα είναι μοναδική!», αναφωνεί ο Ματιέ Πρατ όταν τον ρωτώ πώς και επέλεξε την πόλη μας για να μεταφέρει το δημιουργικό του γραφείο «Diplomates» αλλά και για να στήσει το στούντιο «Κασσάνδρας» στον Βοτανικό, έναν χώρο που λειτουργεί ως κοινωνικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο.

«Η Αθήνα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως βάση παραγωγής. Έχει φοβερούς χώρους αλλά και απίστευτους τεχνίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων τεχνιτών, μπορούν να σου φτιάξουν κατά παραγγελία τα πάντα. Αυτό που μπορεί να φανεί ως κάτι παλιακό, η επιβίωση ενός κόσμου που τείνει να εξαφανιστεί, είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντος της Αθήνας» λέει με έμφαση.

Τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και τα ημιτελή κτίρια της Αθήνας ήταν αυτά που έδωσαν στον Ματιέ Πρατ το έναυσμα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού πολυχώρου, έχοντας την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και διεθνές κοινωνικό στέκι. Και σε ένα τέτοιο κτίριο άλλωστε στεγάζει και τις δράσεις του «Κασσάνδρας» αλλά και του «Diplomates».

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές.

Ο Ματιέ Πρατ διατηρούσε μέχρι πρότινος τo γραφείο της κολεκτίβας Diplomates στο Παρίσι. Η ομάδα του παίζει με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, ασχολείται με τις οπτικοακουστικές τέχνες ενώ ταυτόχρονα περιφέρεται και στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας ένα είδος εφήμερης αρχιτεκτονικής, στήνοντας μεταξύ άλλων installations για πασαρέλες και showrooms.

Τους αρέσει τα έργα τους να είναι site-specific και προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εκάστοτε χώρων. Τώρα όλα αυτά γίνονται με βάση την Αθήνα αφού οι κατασκευές πραγματοποιούνται εδώ και αποστέλλονται έτοιμες για συναρμολόγηση στην Ευρώπη.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές. Με την αναδιάρθρωση και την αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το "Κασσάνδρας" επιθυμεί να συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο πεδίο της επανεξέτασης της διαδικασίας κατασκευής, φέρνοντας τους χρήστες πίσω στη διαδικασία και τη χρήση της αρχιτεκτονικής ως πρόσχημα για μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη».

Με απλά λόγια πρόκειται για αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται πιο πρόχειρα «DIY αρχιτεκτονική». Δηλαδή ενεργοποίηση της τεχνογνωσίας και χρήση υλικών χαμηλού κόστους για τη δημιουργία εφήμερης αρχιτεκτονικής μακράς χρήσης. 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές. Ο στόχος είναι να «μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε λάθη και εν τέλει να βρούμε μια ιδέα ή μια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ αλλά και σε μια ευρύτερη κλίμακα».

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές.
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Ριφίλλ Dj Set - Kassandras - Options Foodlab - Palmer Brothers. Φωτο: Matthieu Prat

Μια από τις δράσεις του «Κασσάνδρας» είναι και η χαρτογράφηση των τεχνιτών της περιοχής του Βοτανικού. «Αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες υλικών που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από το "Κασσάνδρας" και ο στόχος μας είναι διττός: να παρέχουμε ένα εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων τεχνιτών, μιας δραστηριότητας που, αν και τείνει να εξαφανιστεί, η ύπαρξή της είναι τρομερά ουσιαστική».

Τέλος, ένα από τα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζονται αυτό τον καιρό είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την έκθεση «Γεωμετρίες» που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα locus athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εσωτερικά της Κασσάνδρας. Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Αξονομετρικό Kassandras: Eleni McKirahan
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

ADM 2025: The Urban Issue / Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

Ιδέες που ζυμώνονταν αργά εδώ και μερικά χρόνια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ωρίμασαν και μας αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2025, ως οδηγός για τους χώρους στους οποίους θα κατοικήσουμε στο μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οbjects of Common Interest: «Θέλουμε να σου κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε ένα συναίσθημα»

ADM 2025: The Urban Issue / Κίνηση, ελευθερία, ρευστή ταυτότητα: Το design των Οbjects of Common Interest

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης τρέχουν ένα από τα πιο design studios της Ελλάδας. Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν τα φημισμένα projects τους, όπως την εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού που λατρεύουμε στην είσοδο της Πειραιώς 260;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

ADM 2025: The Urban Issue / Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

Το εμφανές σκυρόδεμα και οι γκρι τόνοι επανέρχονται στον αθηναϊκό αστικό ιστό, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο αισθητικής ιστορίας, κοινωνικών μετατοπίσεων και ψηφιακής επιρροής. Από τον μπρουταλισμό στην εποχή των hashtags, πότε η χρήση του γκρι είναι ζήτημα λειτουργίας, πότε συνήθειας και πότε συνειδητής εικόνας για το τι σημαίνει σύγχρονο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

ADM 2025: The Urban Issue / Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

Μπορούμε να δούμε την Αθήνα ως ένα δίκτυο με «πάρκα», συνεπή όμως απέναντι στη φύση και στην ουσία της πόλης; Πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα» του Δημήτρη Φιλιππίδη είναι μια πηγή έμπνευσης που μας δίνει μια άλλη οπτική για την πόλη και το πράσινό της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
«Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

ADM 2025: The Urban Issue / «Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

Καθώς η Στοά Αρσακείου αναδύεται ξανά μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ο Θωμάς Αμαργιανός, principal architect του γραφείου BETAPLAN, εξηγεί πώς εντάσσεται αυτό το έργο αποκατάστασης σε μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού κέντρου της πόλης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ