Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια

Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Έχει πολύ πλάκα, οι γιαγιάδες πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό και δεν έχει τόση σημασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
1

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βίντεο που δείχνει μια Κερκυραία γιαγιά, την Αναστασία, στην της να ψήνει ψάρια στον ξυλόφουρνο που έχει στο εσωτερικό του σπιτιού της. Η 80χρονη γιαγιά ζει στο μικροσκοπικό σπιτάκι σ' ένα χωριό της Κέρκυρας με απόλυτη αυτάρκεια: Φυτεύει τα λαχανικά της με τον κύκλο της σελήνης και έχει το δικό της λάδι και κρασί. Το βίντεο δημιούργησε η εγγονή της, η Αναστασία Μιάρη, μαζί με την συνεργάτιδά της Iska Lupton στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου που ετοιμάζουν, με τίτλο Grand Dishes (Γιαγιαδίστικα Πιάτα), στο οποίο καταγράφουν 30 περιπτώσεις γιαγιάδων από όλο τον κόσμο και τις συνταγές τους.

«Το Grand Dishes δεν είναι ένα βιβλίο που μιλάει για το πώς είναι να είσαι ηλικιωμένος, είναι ένα βιβλίο για το πώς είναι έχεις ζήσει μια γεμάτη ζωή. Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής που θέλει να συντηρήσει παλιές συνταγές και να δημιουργήσει μια αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών. Ένα βιβλίο που μοιράζεται ιστορίες που λέγονται πιο δυναμικά μέσα από τις συνταγές που έχουν νοστιμίσει τις ζωές αυτών των γιαγιάδων», μου λέει η Αναστασία, η οποία- αν και μισή Κερκυραία- ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και δουλεύει ως φωτορεπόρτερ σε ταξιδιωτικά περιοδικά.

Έχει το δικό της τρόπο να δείχνει αυτό που νοιώθει για μένα και αυτό είναι που μου αρέσει. Αυτό συνήθως γίνεται μαγειρεύοντας μου! Πάντα πριν έρθω στο νησί με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει τι θέλω να μου μαγειρέψει.

«Ναι, είμαι μισή Κερκυραία από τη μεριά του πατέρα μου. Μάλιστα έχω ζήσει στη Κέρκυρα και έχω πάει και σχολείο εκεί μέχρι που οι γονείς μου αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Αγγλία. Εξακολουθώ να πηγαίνω στη Κέρκυρα γύρω στις πέντε φορές το χρόνο για να επισκεφτώ την γιαγιά μου και την παρέα μου εκεί. Φέτος το καλοκαίρι πήγα το νησί δυο φορές για δύο μήνες περίπου. Είναι το καλύτερο νησί της Ελλάδας!», λέει με ενθουσιασμό.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη που είχε πάντα η Αναστασία τόσο για την γιαγιά της όσο και για την μαγειρική της καθώς και οι γλυκές αναμνήσεις μου από όταν ήταν παιδί στη Κέρκυρα. « Συζητώντας μια μέρα με την Iska και συνειδητοποίησε ότι είχε και αυτή αδυναμία στη γιαγιά της. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα του Grand Dishes.

Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Οι γιαγιάδες δεν έχουν συνταγή μαγειρεύουν με την εμπειρία τους έτσι η Ίσκα υπολογίζει τις ποσότητες των υλικών τους και έπειτα με την βοήθεια μιας φωτογράφου/φίλη μας γίνεται όλο το food styling.

«Η γιαγιά μου είναι φοβερή! Πραγματικά την φοβάμαι (με την καλή έννοια). Είναι ατρόμητη. Είναι ογδόντα χρόνων και πολύ δυναμική. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει μόνη της. Από τότε που πέθανε ο παππούς μου, έχει γίνει πιο δυνατή και πιο πεισματάρα με τη ζωή. Της αρέσει να μιλάει πολύ και λέει ακριβώς αυτό που πιστεύει με χιούμορ και πάθος.

Έχει το δικό της τρόπο να δείχνει αυτό που νοιώθει για μένα και αυτό είναι που μου αρέσει. Αυτό συνήθως γίνεται μαγειρεύοντας μου! Πάντα πριν έρθω στο νησί με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει τι θέλω να μου μαγειρέψει.

Δε τις αρέσει να αλλάζει τις συνήθειες της. Λατρεύει να πηγαίνει στον κήπο και να φροντίζει τα λαχανικά και τα φρούτα που η ίδια έχει φυτέψει».

Η Κέρκυρα είναι μικρό νησί και τα νέα μαθαίνονται εύκολα και όλοι στο χωριό έχουν δει το βίντεο των κοριτσιών. «Σταματάνε τη γιαγιά μου και της λένε "Τι σου έχει κάνει η εγγόνα σου! Έχεις γίνει διάσημη!". Και τι θα έλεγε ο παππούς μου άραγε και τέτοια. Μέχρι και τηλέφωνο την έχουν πάρει από κάποιο περιοδικό να την ρωτήσουν πράγματα». Σημειωτέον ότι η ίδια η γιαγιά Αναστασία ακόμα δε έχει δει το βίντεο διότι δεν έχει ίντερνετ.

Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter

«Έχει πολύ πλάκα, οι γιαγιάδες πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό και δεν έχει τόση σημασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.»

Ανάμεσα στις γιαγιάδες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ είναι και η γιαγιά της Iska, η οποία έχει μια πολύ συγκινητική ιστορία. Είχε εγκαταλείψει την ναζιστική Γερμανία σε ηλικία επτά ετών με την οικογένεια της λόγω του πολέμου. Η οικογένειά της είχε εργοστάσιο επίπλων και πολλά έργα τέχνης διαφόρων καλλιτεχνών σε όλους τους τοίχους του εργοστασίου. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και ένα σωρό άλλο, αναγκάστηκαν να παρατήσουν όλη την περιουσία τους σε μια στιγμή. Η μητέρα της γιαγιάς της Ισκας πήγε και την πήρε από το σχολείο για να φύγουν από την Γερμανία αφήνοντας ακόμα και τα κλειδιά πάνω στο αμάξι τους εγκαταλείποντας την Γερμανία για πάντα. Ύστερα από δύο μέρες οι ναζί είχαν ήδη λεηλατήσει τα πάντα. «Η γιαγιά της Ισκας μας μαγείρεψε μια μέρα ένα Γερμανικό φαγητό και μου αποκάλυψε ότι για είκοσι ολόκληρα χρόνια δεν έλεγε σε κανέναν ότι ήταν Γερμανίδα και είχε ξεχάσει εντελώς της ρίζες της. Της πήρε πολλά χρόνια να αποδεχτεί τις ρίζες της και την ιστορία της και να ξεκινήσει και πάλι να μαγειρεύει παραδοσιακά Γερμανικά φαγητά».

 

Τα πιάτα που υπάρχουν στο βιβλίο είναι από παντού, σχεδόν απ' όλο τον κόσμο. Τα κορίτσια τις εντόπισαν από το multi ethnic δίκτυω φίλων και γμωστών που έχουν στο Λονδίνο.  «Παρουσιάζουμε γλυκά από Γαλλία, φαγητά από Ινδία, φυσικά το Ελληνικό φαγητό της γιαγιάς μου, από Αφρική και άλλα πολλά.»

To βιβλίο το δουλεύουν ως εξής: Η Ίσκα μαγειρεύει με τις γιαγιάδες και ασχολείται με το food styling. «Οι γιαγιάδες δεν έχουν συνταγή μαγειρεύουν με την εμπειρία τους έτσι η Ίσκα υπολογίζει τις ποσότητες των υλικών τους και έπειτα με την βοήθεια μιας φωτογράφου και φίλης μας γίνεται όλο το food styling. Εγώ ασχολούμαι με το κομμάτι των συνεντεύξεων των γιαγιάδων και την οργάνωση της παραγωγής», εξηγεί η Αναστασία.

Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter

«Αγαπάμε τις γιαγιάδες του κόσμου. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες από μια ηλικία κι έπειτα χάνουν το ενδιαφέρον τους σε πολλά. Σε αυτό φταίνε δυστυχώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία προβάλουν συνήθως γυναίκες νεότερες που κάνουν αλλά πράγματα πιο δημοφιλή. Αυτό όμως είναι λάθος, η κάθε γυναίκα κουβαλάει τις δικές της εμπειρίες και μπορεί να είναι δημιουργική όσων χρονών κι αν είναι».

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τις γιαγιάδες όλου του κόσμου τόσο αγαπητά πρόσωπα και τα φαγητά τους τόσο νόστιμα. Είναι η ελπίδα που μας δίνουν; Η δυναμικότητα που τις αντιπροσωπεύει μέσα από όλα τα βιώματα τους; «Είναι γυναίκες σεβαστές και αξιαγάπητες που μέσα από τα πιάτα τους δείχνουν την αγάπη τους και ποιές είναι.», σπεύδει η Αναστασία. 

- Αλήθεια πες μουτί έχεις πεθυμήσει να φας απ τα χεράκια της γιαγιάς σου;

« Ψητό φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα, με ντόπιες τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με ρίγανη και φυσικά δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της η χωριάτικη σαλάτα! Ένα άλλο πολύ αγαπημένο μου είναι το στιφάδο.»

Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Φέτος το καλοκαίρι πήγα το νησί δυο φορές για δύο μήνες περίπου - είναι το καλύτερο νησί της Ελλάδας!»
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Λατρεύει να πηγαίνει στον κήπο και να φροντίζει τα λαχανικά και τα φρούτα που η ίδια έχει φυτέψει.
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter
Αυτές οι γιαγιάδες είναι ατρόμητες και μαγειρεύουν τέλεια Facebook Twitter

Αν θέλετε να δείτε αυτό το βιβλίο τυπωμένο, νιώστε ελεύθερα να συνεισφέρετε στο Crowdfunding του.
Instgram : Granddishes
Facebook : GrandDishes
Twitter : Granddishes

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Πεθαίνει σαν σήμερα ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον συγγραφέα του «Αλέξη Ζορμπά» και την αντοχή του έργου του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Στέφαν Τσβάιχ

Το πίσω ράφι / Σε πείσμα όσων περιφρόνησαν τα έργα του Τσβάιχ, η απήχησή τους ακόμα να κοπάσει

Οι ήρωες του Αυστριακού συγγραφέα ταλανίζονται συνήθως από μια αβάσταχτη εσωτερική πίεση, αντικατοπτρίζοντας τη δική του πεισιθάνατη διάθεση. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση αποπνέει η συλλογή διηγημάτων του «Αμόκ».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Πέντε αποκαλυπτικά βιβλία για τις γυναίκες με καρκίνο, για τον κόσμο, τα σκουπίδια ακόμα και για τη μακρινή Ιαπωνία ξεχωρίζουν ανάμεσα στις εκδόσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ενδιαφερόντων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θανάσης Τριαρίδης: Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι

Βιβλίο / Θανάσης Τριαρίδης: «Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι»

Έγινε αντιρρησίας συνείδησης, γιατί πιστεύει ότι ο στρατός είναι μια δοξολογία εκμηδένισης του άλλου. Άφησε τη Θεσσαλονίκη επειδή τον έπνιγε ο εθνοφασισμός της. Στην Αντίς Αμπέμπα υιοθέτησε την κόρη του, Αργκάνε. Ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Αφρικής», Θανάσης Τριαρίδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «φόνισσα» εξομολογείται

Το πίσω ράφι / Η Hannah Kent έγραψε τη δική της «Φόνισσα», την Άγκνες που ζούσε στην Ισλανδία τον 19ο αιώνα

Η Αυστραλή συγγραφέας δεν πίστευε ποτέ ότι, χάρη στα «Έθιμα ταφής», οι κριτικοί θα την τοποθετούσαν δίπλα σε λογοτέχνες όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πίτερ Κάρεϊ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Χριστίνα Ντουνιά: «Ο Καρυωτάκης μάς δίνει ελπίδα και μας παρηγορεί»

Βιβλίο / «Ο Καρυωτάκης άφησε "το αδέσποτο Τραγούδι" του να μας συντροφεύει»

Στο βιβλίο της «Το όνειρο και το πάθος», η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας αποκαλύπτει αθέατες όψεις του ποιητή και νέα στοιχεία για τη σχέση του με τον Καβάφη μέσα από μια άγνωστη, ως τώρα, επιστολή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύ της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Βιβλίο / «Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύς της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Ο Ούγγρος κάτοχος του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας γράφει με μαγικό τρόπο για τις αποπνικτικές επιπτώσεις της πολιτικής καταπίεσης, περιφρονώντας την προθυμία των ανθρώπων να τις αποδεχτούν.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Βιβλίο / Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Οι καθηγητές Peter Jeffreys και Gregory Jusdanis συνεργάστηκαν και έγραψαν από κοινού τη βιογραφία του μεγάλου ποιητή που φέρει τον τίτλο «Κωνσταντίνος Καβάφης – Ο άνθρωπος και ο ποιητής». Ο Gregory Jusdanis μίλησε στη LifO για το βιβλίο και για τον ποιητή που ήταν «παραδοσιακός και ταυτόχρονα μεταμοντέρνος, ο πρώτος “viral” ποιητής διεθνώς»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

LiFO politics / Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2019-2024, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την οικονομική πορεία της χώρας αυτά τα χρόνια, τις δύσκολες αποφάσεις αλλά και τις στιγμές δικαίωσης μέσα από την οπτική ενός τεχνοκράτη που βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λάσλο Κρασναχορκάι: ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης βραβεύεται με Νόμπελ

Βιβλίο / Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης, κέρδισε το Νόμπελ

Φέτος, το βραβείο δόθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα που κατά τη Σουηδική Ακαδημία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τον χαμένο ανθρωπισμό, την υψηλή λογοτεχνία και τη στοχαστική ακρίβεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ